Η γαλλική startup Mistral AI, η οποία υποστηρίζεται από την Nvidia, παρουσίασε μια νέα εφαρμογή για το λογισμικό της δημιουργικής Tεχνητής Nοημοσύνης, αμέσως μετά την κυκλοφορία τον περασμένο μήνα ενός νέου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης από την κινεζική DeepSeek.
Η κινεζική εταιρεία συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές δείχνοντας ότι μπορεί να συγκριθεί με τα αμερικανικά βαριά ονόματα στον τομέα, με πολύ λιγότερα λεφτά.
Η Mistral AI, με έδρα το Παρίσι, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, λέει ότι ο βοηθός της Le Chat με open source code τροφοδοτείται από τις ταχύτερες μηχανές εξαγωγής συμπερασμάτων στον κόσμο, ανταποκρινόμενη με έως και 1.000 λέξεις ανά δευτερόλεπτο.
Το λανσάρισμά έρχεται στο κατάλληλο timing και με έμφαση στις εναλλακτικές λύσεις για το ChatGPT της OpenAI, λίγες ημέρες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Οι Γάλλοι και όλος ο κόσμος συνειδητοποιούν ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες μετράνε και ότι παρέχουν τεχνολογία αιχμής», δήλωσε στο Reuters ο CEO και συνιδρυτής της Mistral AI, Αρτίρ Μενς.
Η Mistral AI, η οποία φέρεται να αποτιμάται στα 5,8 δισ. ευρώ, κέρδισε οικονομική υποστήριξη από την Nvidia και συχνά διαφημίζεται από τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν.
Παρά την πρώιμη επιτυχία, έχει επισκιαστεί από τη δημοτικότητα του ChatGPT, το οποίο είχε 200 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, δήλωσε το OpenAI τον Αύγουστο, σε σύγκριση με «αρκετά εκατομμύρια συνδρομητές» που χρησιμοποιούν τακτικά το Le Chat, δήλωσε ο Mensch.
Ο 32χρονος Μενς δήλωσε ότι γνωρίζει καλά την DeepSeek και δεν εξεπλάγη από την τελευταία καινοτομία της, καθώς «επωφελήθηκε από την τεχνολογία που μοιράστηκε η Mistral μέσω open source code το 2023», είπε.
«Το DeepSeek είναι κάτι που περιμέναμε. Είμαστε μια εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα σε λύσεις ανοικτού κώδικα. Έτσι, όποτε υπάρχει νέα τεχνολογία ανοιχτού κώδικα, επωφελούμαστε από αυτήν».
Ο Μενς υπογράμμισε την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στις κινεζικές και αμερικανικές προσφορές, λέγοντας ότι απώτερος στόχος του είναι να κάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη «πιο ανοιχτή και πιο προσιτή σε όλους».
«Υπάρχει μια πολιτιστική διάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και νομίζω ότι όλοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Το θέμα είναι επίσης να έχουμε Ευρωπαίους πρωταθλητές, και γι' αυτό δημιουργήσαμε το Mistral», δήλωσε.
Ο νέος βοηθός συνομιλίας της Mistral, ο οποίος προηγουμένως ήταν διαθέσιμος μόνο σε πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, είναι η mainstream έκδοση ενός προϊόντος που προσφέρεται επίσης σε επιχειρήσεις.
Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη υπογράψει συνεργασίες με «αρκετές δεκάδες» μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και με τον γαλλικό όμιλο διαχείρισης νερού και αποβλήτων Veolia.
Η Mistral AI ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με τον γαλλικό οργανισμό απασχόλησης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έχει κι άλλες στα σκαριά με άλλες ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο Mενς, προσθέτοντας πως η startup η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, είναι «πολύ καλά χρηματοδοτημένη».