Του Γιάννη Παλιούρη
Επιλέγοντας μια ανθρωπόμορφη φιγούρα και ένα βίντεο που δημιουργεί μόνο απορίες χωρίς να δίνει απαντήσεις, η Samsung συστήνει στο κοινό τον Νeon που σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι ο νέος… τεχνητός άνθρωπος. Με τα σενάρια για τις προθέσεις της Samsung να φουντώνουν, Β τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα νέο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που θα συνοδεύει τις συσκευές και τις υπηρεσίες της κορεατικής εταιρείας.
Η παρουσίαση του Neon θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη μεγάλη τεχνολογική έκθεση CES στο Λας Βέγκας και όλοι αναρωτιούνται αν η Samsung έχει δημιουργήσει νέες αλγοριθμικές δομές, ικανές να φέρουν την επόμενη μέρα στο πεδίο των προσωπικών βοηθών. Αυτή τη στιγμή η Samsung έχει στη φαρέτρα της τη Bixby, μια φωνητική βοηθό αντίστοιχη της Siri, της Alexa κ.λπ. Οι φήμες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι ο Neon (ή το Νeon, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα) θα είναι ένα σύστημα – βοηθός με αντιδράσεις που θα θυμίζει αρκετά τις ανθρώπινες.
Πίσω από την ανάπτυξη του Νeon βρίσκεται το τμήμα STAR Labs (Samsung Technology & Advanced Research Lab) με επικεφαλής τον Pranav Mistry, που είχε κομβικό ρόλο στο παρελθόν στα προγράμματα SixthSense και Galaxy Gear.
Η φράση «Τεχνητή Νοημοσύνη» προκαλεί ενθουσιασμό, φόβο ή και τα δύο και «ζωγραφίζει» στο μυαλό των περισσότερων μια εικόνα υπερ-έξυπνων ρομπότ και λογισμικού ικανού να φέρει εις πέρας όσα η ανθρώπινη βιολογία και οι περιορισμοί που τη συνοδεύουν, αποτυγχάνουν να κάνουν. Το ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές ροές επενδυτικών κεφαλαίων στο «πάντρεμα» Τεχνητής Νοημοσύνης και Βιολογίας, με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων φαρμάκων και βιολογικών κυκλωμάτων, δηλαδή βιολογικών οργανισμών (π.χ. βακτηρίων) με δυνατότητα προγραμματισμού.
Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος ΤΝ είναι η «Βαθιά Μάθηση», με ρυθμό ανάπτυξης 175% μεταξύ 2013 και 2016, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο του 33% γιαΒ τις υπόλοιπες ευρεσιτεχνίες ΤΝ κατά την ίδια περίοδο. Η «Βαθιά Μάθηση» περιλαμβάνει μοντέλα εκμάθησης υπολογιστών από σύνθετα δεδομένα, κάτι που δεν είναι εφικτό μέσω της «Μηχανικής Μάθησης».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης. Αλγόριθμοι ικανοί να συνδυάζουν τεράστιους όγκους κατακερματισμένων και φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους δεδομένων, μπορούν δυνητικά να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα που σήμερα είναι άλυτα. Τα συστήματα και οι πλατφόρμες ΤΝ θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από το ανθρώπινο μυαλό όταν πρόκειται να «κοσκινίσουν» χρήσιμες πληροφορίες μέσα από έναν ωκεανό στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα είναι μιαΒ γραμμική εξέλιξη της τεχνολογίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά για ανεξερεύνητη οδό που πιθανόν κρύβει σοβαρές παγίδες. Ο Neon της Samsung ίσως μας δώσει μια ιδέα των δυνατοτήτων αλλά και τον κινδύνων αυτών πολύ σύντομα.