Η Nvidia τελεί υπό έρευνα για φερόμενη παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων στην Κίνα. Η Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα για το αν η εξαγορά της ισραηλινής Mellanox Technologies, εταιρείας σχεδιασμού τσιπ, από την Nvidia παραβίασε τους νόμους περί αντιμονοπωλίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας τη Δευτέρα.
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν σχεδόν 2% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές της Δευτέρας. Ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης αγόρασε τη Mellanox έναντι 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αφού έλαβε έγκριση υπό όρους από τις κινεζικές αρχές. Οι όροι περιλάμβαναν απαιτήσεις ότι η Nvidia και η Mellanox δεν θα πρέπει να συνδυάζουν ή να συνδέουν προϊόντα μεταξύ τους, να συνεχίσουν να προμηθεύονται με δίκαιους όρους και να διασφαλίζουν ότι τα τσιπ από κινέζους κατασκευαστές θα λειτουργούν με την τεχνολογία.
Άλλες απαιτήσεις αποσκοπούσαν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας μεταξύ των δύο εταιρειών και στη μείωση των πιθανών επιπτώσεων των ελέγχων των εξαγωγών εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που ξεκίνησε το 2018 υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
Σύμφωνα με το Quartz, αυτό συμβαίνει καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων με τσιπ συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου εισήγαγε περισσότερους περιορισμούς στην πώληση εργαλείων μνήμης και κατασκευής τσιπ υψηλού εύρους ζώνης στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που παράγονται από αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό.
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ελέγχους σε 24 τύπους εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, καθώς και σε τρεις τύπους εργαλείων λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ή την παραγωγή τσιπ, ανέφερε το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου.
Άλλες 140 ανώνυμες κινεζικές οντότητες - συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών, εταιρειών εργαλείων και επενδυτικών εταιρειών - που κατηγορούνται ότι εργάζονται για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, προστέθηκαν στη μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι περιορισμοί αποσκοπούν στην επιβράδυνση των προηγμένων εξελίξεων της Κίνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες έχουν «τη δυνατότητα να αλλάξουν το μέλλον του πολέμου» και να «βλάψουν» την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των τσιπ της Κίνας.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ φέρεται να ζήτησαν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, να σταματήσει να στέλνει τα προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.