Του Γιάννη Γορανίτη
Η Βαρκελώνη κάνει το μεγάλο βήμα προς το ανοιχτό λογισμικό, σε μια πρωτοφανή –για πόλη τέτοιων διαστάσεων και πληθυσμού– κίνηση. Όπως μάλιστα αποφασίστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο της καταλανικής πόλης, η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε ήδη, ούτως ώστε πολύ σύντομα να ανακτήσουν την «τεχνολογική τους αυτονομία».
Σε πρώτη φάση θα αντικατασταθούν όλες οι εφαρμογές από αντίστοιχες λύσεις ανοιχτού κώδικα, ενώ σε δεύτερη φάση θα αντικατασταθούν και τα λειτουργικά συστήματα όλων των υπολογιστών. Βάσει προγράμματος, στο τέλος της προκαθορισμένης περιόδου, στόχος του Δήμου είναι να μην πληρώνει για οποιοδήποτε πρόγραμμα ή λειτουργικό χρησιμοποιείται στους χιλιάδες υπολογιστές των δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων.
Αντίο Windows, καλωσορίσατε Linux
Η κίνηση αυτή είναι προφανές ότι θα πλήξει τη Microsoft, αφού μέχρι σήμερα τα Windows κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος (κάτι που άλλωστε ισχύει όχι μόνο στη Βαρκελώνη, αλλά παγκοσμίως). Τη θέση τους θα πάρει το λειτουργικό σύστημα Linux, οι υπεύθυνοι του οποίου δίνουν εδώ και χρόνια τον αγώνα του ανοιχτού κώδικα, ή το Ubuntu.
Ήδη μάλιστα 1.000 υπολογιστές τρέχουν δοκιμαστικά τα εναλλακτικά OS, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν δυσλειτουργίες και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Οι υπολογιστές θα αυξηθούν σταδιακά, με στόχο την πλήρη «απαλλαγή» από το λειτουργικό της Microsoft έως την Άνοιξη του 2019.
Πριν βέβαια αντικατασταθούν τα OS των μηχανημάτων, θα έχουν απεγκατασταθεί όλα τα επί πληρωμή και «κλειστά» προγράμματα, όπως το Office –επίσης της Microsoft– που θα αντικατασταθεί από το LibreOffice ή το OpenOffice, αλλά και ο Internet Explorer, αντί για τον οποίο θα εγκατασταθεί ο Mozilla Firefox. Εξάλλου θα αλλαχθούν ακόμη και οι email clients (o Outlook και ο Exchange Server) από το Open-Xchange.
Δουλειά σε τοπικές επιχειρήσεις
Εκτός από την πρόδηλη εξοικονόμηση κόστους, παράπλευρη ωφέλεια της κίνησης αυτής είναι ότι θα ανατεθούν έργα πληροφορικής σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ ο Δήμος θα προσλάβει τουλάχιστον 65 νέους προγραμματιστές που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων και τη συντήρηση ή αναβάθμιση του ελεύθερου λογισμικού.
Ένα από τα πρώτα projects με τα οποία θα καταπιαστούν είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι τοπικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες προσφορές.
Μπορείτε να διαβάσετε (και για να μην κρυβόμαστε να θαυμάσετε) ολόκληρο το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης εδώ.
Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό εγχείρημα “Public Money, Public Code” (Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας), βασική φιλοσοφία του οποίου είναι ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να επενδύονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα ανοιχτά στο τοπικό οικοσύστημα. Άξονας της δράσης είναι ο διαμοιρασμός του ελεύθερου λογισμικού που αναπτύχθηκε ή θα αναπτυχθεί και με άλλους Δήμους. Ήδη, software που ανέπτυξαν προγραμματιστές στη Βαρκελώνη (όπως η πλατφόρμα Sentilo) διανεμήθηκε δωρεάν στην ισπανική πόλη Terrassa, στο Ντουμπάι και σε ιαπωνικούς δήμους.
Η Βαρκελώνη πάντως είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που το υιοθετεί. Εκτός από την τοπική κυβέρνηση συνδράμει και ο οργανισμός FSFE (Free Software Foundation Europe), ο οποίος υποστηρίζει ότι όλοι οι υπολογιστές του δημοσίου πρέπει να τρέχουν δωρεάν και ανοιχτό λειτουργικό και λογισμικό. Προς το παρόν οι ιθύνοντες του FSFE έχουν πείσει περισσότερους από 100 οργανισμούς και σχεδόν 15.000 άτομα.