Του Γιάννη Γορανίτη
Στην αυγή του 21ου αιώνα η ιστορική Kodak ανακοίνωσε ένα νέο, εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής, ρεκόρ: Οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη τράβηξαν 80 δισεκατομμύρια φωτογραφίες μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ο αριθμός φάνταζε τότε ιλιγγιώδης, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον ασήμαντος.
Όπως εκτιμάται από ειδικούς, φέτος η ανθρωπότητα θα συντρίψει το ρεκόρ αυτό σε λιγότερους από δύο μήνες. Υπολογίζεται ότι μέσα το 2017 θα τραβήξουμε 1,6 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το 2014 ο αριθμός υπολογίζεται σε 800 δισ. Ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν τράβηξαν τόσες πολλές φωτογραφίες. Και όπως σωστά υποθέτετε, η αύξηση θα συνεχιστεί εκθετικά.
Παρά όμως την καταγραφόμενη έκρηξη, οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών δεν ευημερούν –ή τέλος πάντων δεν απολαμβάνουν τα οφέλη που θα ανέμενε κανείς. Ο λόγος είναι προφανής: η μεγάλη άνοδος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις κάμερες που ενσωματώνονται στα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με στοιχεία της InfoTrends, το 85% των φωτογραφιών λαμβάνεται με κινητά, ενώ μόλις το 10% με αυτόνομες φωτογραφικές (το υπόλοιπο ποσοστό αποδίδεται σε tablets και άλλες συσκευές με κάμερα). Δύο χρόνια πριν, τα αντίστοιχα στατιστικά ήταν 76%-18,5%. Είναι λοιπόν σαφές ότι η τάση υπέρ των κινητών θα συνεχίσει ενισχύεται διαρκώς, όσο μάλιστα γίνονται πιο προσιτά τα smartphones με ιδιαίτερα ικανοποιητικές φωτογραφικές επιδόσεις.
Η Nikon κλείνει ένα εργοστάσιο παραγωγής
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η πρόθεση της Nikon να κλείσει ένα από τα εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης μηχανών. Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην κινεζική επαρχία Jiangsu απασχολεί 2.500 εργαζόμενους, και παράγει μέχρι σήμερα τις compact και entry-level ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Nikon και ορισμένους εναλλάξιμους φακούς. Εικάζεται ότι η παραγωγή compact μηχανών δεν θα διακοπεί, αλλά θα ανατεθεί σε τρίτους κατασκευαστές. Η επίσημη απόφαση της ιστορικής ιαπωνικής εταιρείας θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Συνολικά, η αγορά των compact μηχανών έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο σε σύγκριση με τις επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Ως λογικό επακόλουθο, η κάμψη των πωλήσεων των compact μηχανών της Nikon οδήγησε και στη δραστική μείωση του ρυθμού παραγωγής της συγκεκριμένης μονάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei, οι συνολικές πωλήσεις της Nikon για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2018 αναμένεται να κινηθούν πτωτικά (κατά περίπου 24%), με τον συνολικό όγκο τεμαχίων να εκτιμάται στα 4,8 εκατομμύρια ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
Η τάση αυτή βέβαια δεν είναι καινούρια και γι' αυτό η Nikon, όπως και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές, μοιάζουν να εγκαταλείπουν τον συγκεκριμένο κλάδο ή να παράγουν σαφώς λιγότερα και πιο εξειδικευμένα μοντέλα, και βέβαια να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επαγγελματικές μηχανές. Η Nikon έχει μεγάλη παράδοση στις SLR μηχανές και θα επιχειρήσει να την ενισχύσει, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας της.