Του Γιάννη Γορανίτη
H Nvidia είναι γνωστή για τις κάρτες γραφικών της, και εδώ και χρόνια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επαγγελματιών της εικόνας και των gamers. Μια λιγότερη δημοφιλής, αλλά σαφώς πιο φιλόδοξη πτυχή των δραστηριοτήτων της, είναι η ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη και τις συνδυαστικές λύσεις hardware software που την υποστηρίζουν.
Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη και έξι μήνες μετά την εμπορική κυκλοφορία του πρώτου της υπερυπολογιστή με την κωδική ονομασία DGX-1, παρουσίασε τον διάδοχό του, τον DGX-2. Και μπορεί στην ονοματοδοσία να μην είχαμε εκπλήξεις, αλλά στις λειτουργίες και στα χαρακτηριστικά συναντάμε ένα πολλά υποσχόμενο σύνολο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και αξιοποιούμε τους υπολογιστές.
Αδιανόητες δυνατότητες
Ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής προσφέρει δυνατότητες σχεδόν αδιανόητες για τα σημερινά δεδομένα της Πληροφορικής. Οι υπεύθυνοι της Nvidia φιλοδοξούν να τον καταστήσουν το επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας μηχανικής μάθησης, στην οποία θα βασιστεί η επόμενη γενιά συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται για το πρώτο σύστημα ισχύος 2 petaflops στον κόσμο. Για να δώσουμε την τάξη μεγέθους, το ταχύτερο Mac της αγοράς προσφέρει συνολική απόδοση 2,2 teraflops (1 petaflop ισούται με 1.000 teraflops)…
Ο DGX-2 είναι ένα θηρίο βάρους 160 κιλών. Στο γιγαντιαίων διαστάσεων κουτί, φιλοξενούνται δύο επεξεργαστές Intel Xeon Platinum και 16 αυτόνομα και πλήρως διασυνδεδεμένα υποσυστήματα γραφικών: τις ταχύτατες Tesla V100 GPU, κάθε μία από τις οποίες συνεισφέρει στο σύστημα 32GB μνήμης τύπου HBM2. Συνολικά, ο υπολογιστής βασίζεται σε 1.5TB μνήμης RAM.
H τεχνολογία NVSwitch επιτρέπει τη διασύνδεση των επιμέρους συστημάτων στον κεντρικό σέρβερ σε δεκαπλάσιες ή και εικοσαπλάσιες ταχύτητες.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του:
Έτοιμος για τη νέα εποχή της μηχανικής μάθησης
Ποιος όμως χρειάζεται τόσο προηγμένα χαρακτηριστικά; Όπως είναι ευνόητο, ο DGX-2 της Nivdia δεν απευθύνεται σε gamers, ούτε καν σε απαιτητικούς της εικόνας. Εκτός βέβαια αν μπορούν να διαθέσουν $399.000 (περίπου €323.500).
Ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής προορίζεται για επιστήμονες και ερευνητές που δοκιμάζουν τα όρια της ΑΙ και της μηχανικής μάθησης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, «ο DGX-2 θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ερευνητών που εξερευνούν τα απώτατα όρια των υπολογιστών βαθιάς μάθησης (Deep Learning)».
Η πολυπλοκότητα και η ευρύτητα των νευρωνικών δίκτυών απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και ταχύτατες επιδόσεις των υποσυστημάτων που τη διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο. Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Xuedong Huang της Microsoft είναι η αξιοποίηση των προηγμένων GPU για την επέκταση την ακρίβεια των μοντέλων αναγνώρισης και αναπαραγωγής φωνής, αλλά και τη μηχανική μετάφραση. Χάρη στην εξέλιξη αυτή, σύντομα η Cortana θα διαθέτει «ανθρώπινες δυνατότητες» στην κατανόηση και τον προφορικό λόγο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις λειτουργίες και την αρχιτεκτονική του Nvidia DGX-2 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο και είναι ήδη διαθέσιμος για προπαραγγελίες.