Του Γιάννη Γορανίτη
Είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ιστορία έχουν γίνει κατά λάθος και μία νέα μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει. Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη να μην αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά σίγουρα θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη.
Και σίγουρα θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε τα χρήματα που θα διαθέταμε για την αγορά νέου κινητού ή την αντικατάσταση της οθόνης του παλιού. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη δημιουργία ενός υλικού που επιτρέπει στο γυαλί να επιδιορθώνει τυχόν γρατζουνιές, ρωγμές ή ακόμη και σπασίματα.
Αντί για κόλλα…
Η ανακάλυψη έγινε κατά λάθος, καθώς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο συγκολλητικής ουσίας. Αντί όμως για την επαναστατική κόλλα που ετοίμαζαν, προέκυψε ένα νέο είδος γυαλιού που επιδιορθώνει τις ρωγμές του.
Όπως διαπίστωσαν, ο νέος τύπος πολυμερούς γυαλιού μπορεί να επιδιορθωθεί εφόσον συμπιεστεί με το χέρι, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμη και δύο σπασμένα και απομονωμένα κομμάτια γυαλιού μπορούν να επανασυντηχθούν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από 30), ενώ μετά από λίγες ώρες το γυαλί ανακτά την αρχική αντοχή του. Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η βεβαιότητα των συμπερασμάτων δημιουργεί την αισιοδοξία ότι το νέο υλικό δεν θα αργήσει να μπει σε διαδικασία παραγωγής.
H μελέτη των Ιαπώνων επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Μια αντίστοιχη πατέντα για πλαστικά –αλλά προφανώς όχι εξίσου αποδοτική– είχε αξιοποιηθεί και στα κινητά της LG G Flex. Η κορεατική εταιρεία υποσχόταν ότι το πλαστικό του σώματος των κινητών της ήταν αυτοθεραπευόμενο και ότι οι τυχόν γρατζουνιές θα εξαφανίζονταν σε λίγα δευτερόλεπτα. Η πλειονότητα των χρηστών όμως διαπίστωσε ότι αυτό συνέβαινε σπάνια και σίγουρα όχι με όλους τους τύπους ζημιών.
Αρκετές ακόμη εταιρείες πειραματίζονται με πλαστικά που αυτοεπισκευάζονται. Ακόμη όμως κι αν αυτά τελειοποιηθούν, είναι αμφίβολα αν τελικά θα αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι νέες τάσεις επιτάσσουν τη χρήση άλλων πιο ποιοτικών υλικών (όπως γυαλί, αλουμίνιο, κ.ά.) τουλάχιστον στα premium smartphones.
Για smartphone και όχι μόνο
Η ανακάλυψη πάντως ενός γυαλιού που επουλώνει μόνο του τις ζημιές, θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τη βιομηχανία των smartphone. Τόσο οι οθόνες, όσο και οι γυάλινες επιφάνειες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στην πλάτη ή σε άλλες επιφάνειες των συσκευών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευπαθείς. Ακόμη και όσα γυαλιά δεν σπάνε, πολύ γρήγορα γεμίζουν με γρατζουνιές και άλλα σημάδια.
Την ίδια ώρα όμως η προοπτική μιας «αυτοθεραπευόμενης» οθόνης θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τα έσοδα των εταιρειών, καθώς οι ζημιές στην παλαιά συσκευή ενός χρήστη αποτελούν την υπ' αριθμό ένα αιτία αντικατάστασης. Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι δεν θα αγόραζαν νέο κινητό αν το παλιό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και δεν έχει εμφανείς ζημιές.