Του Γιάννη Γορανίτη
Αν συχνά πυκνά το laptop σας «μένει» από μπαταρία πολύ νωρίτερα απ' ότι υποδεικνύουν οι προδιαγραφές του, μην ρίχνετε την ευθύνη στον τρόπο χρήσης ή φόρτισης, ούτε στις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει. Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες πολλών, αλλά και αντίστοιχα παλαιότερα πειράματα: η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους κατασκευαστές που ψεύδονται συστηματικά για την αυτονομία των μπαταριών.
Επειδή η λέξη «ψεύδονται» ακούγεται βαριά στους κόλπους της τεχνολογικής βιομηχανίας, ας πούμε πιο κομψά ότι φωτίζουν την αλήθεια από τη γωνία που εκείνοι θέλουν. Το γεγονός πάντως δεν αλλάζει, καθώς η μειωμένη αυτονομία των μπαταριών αποτελεί ένα από τα πιο συχνά παράπονα των καταναλωτών. Επίσης, οι (ονομαστικοί) χρόνοι αυτονομίας είναι ένα από τα βασικότερα κίνητρα αγοράς laptop.
Σύμφωνα λοιπόν με τους τεχνικούς του περιοδικού Which? οι αυτονομίες της πλειονότητας των φορητών υπολογιστών που δοκίμασαν απέχουν παρασάγγας από τους ονομαστικούς χρόνους που διαφημίζουν οι εταιρείες. Προκειμένου να μετρήσουν τις «πραγματικές» αυτονομίες προχώρησαν στο εξής απλό: με πλήρως φορτισμένη μπαταρία ξεκίνησαν να σερφάρουν στο Internet ή να παρακολουθούν βίντεο, έως ότου η μπαταρία αποφορτιστεί πλήρως.
Τι έδειξαν οι δοκιμές
Η ομάδα του εξειδικευμένου περιοδικού δοκίμασε 67 διαφορετικούς φορητούς υπολογιστές από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της αγοράς. Σχεδόν όλα «έπεσαν» έξω από τους προσδοκώμενους χρόνους, ενώ αρκετά μετρήθηκαν περίπου στο ήμισυ. Η απόκλιση για τα μηχανήματα της HP πλησιάζει τις 5 ώρες, ενώ αντίστοιχα υψηλές αποκλίσεις εμφάνισαν laptop της Dell, της Acer και της Lenovo.
Ενδεικτικά το Pavilion 14, που θεωρητικά λειτουργεί αυτόνομα επί 9 ώρες, στις δοκιμές άντεξε λιγότερες από τις μισές. Συγκριτικά μεγάλη ήταν η απόκλιση για το Lenovo Yoga 510, το οποίο άντεξε για 2 ώρες και 7 λεπτά, όταν η ονομαστική του αυτονομία φτάνει τις 5 ώρες. Η μπαταρία του Acer E15 διήρκεσε 2 ώρες και 56 λεπτά, όταν η εταιρεία αξιώνει 6 ώρες, το Dell Inspiron 15 5000 άντεξε για 3 ώρες και 58 λεπτά, όταν η εταιρεία δηλώνει ότι αντέχει επί επτά ώρες κ.λπ.
Στο γράφημα εμφανίζεται το εύρος των αποκλίσεων.
Ποια είναι η μοναδική εξαίρεση;
Αν και έχει κατ' επανάληψη λοιδορηθεί για την πλασματική εικόνα που δίνει στις διαφημίσεις των προϊόντων της (ενδεχομένως και άδικα), η Apple ήταν η μοναδική εταιρεία που όχι μόνο δεν υπερβάλλει, αλλά πέφτει κι έξω, αναφορικά με την αυτονομία των συσκευών της.
Όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί που έκαναν τις εκτεταμένες δοκιμές, η αυτονομία του MacBook Pro 13 ξεπερνά τις 12 ώρες, όταν η Apple αναφέρει σε όλα τα προωθητικά έγγραφα και υλικά της ότι η μπαταρία του αντέχει για 10 ώρες.
Τι δήλωσαν οι κατασκευαστές
Ορισμένες από τις εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα ευρήματα δεν απηχούν απαραίτητα την πραγματική αυτονομία των μπαταριών, καθώς ο εκάστοτε καταναλωτής χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τον φορητό υπολογιστή του. Εκπρόσωπος της Dell μάλιστα, δήλωσε στο περιοδικό ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί η μέση χρήση ενός φορητού υπολογιστή. Και για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του πρόσθεσε: «Είναι παρόμοιο με το πώς διαφορετικοί άνθρωποι οδηγούν το ίδιο αυτοκίνητο με διαφορετικό τρόπο. Γι' αυτό και διαφέρουν τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τρόπο που οδηγεί ο καθένας».
Για να είμαστε δίκαιοι (και καλόπιστοι), θεωρούμε ότι οι κατασκευαστές δοκιμάζουν τις μπαταρίες των συσκευών τους στις «βέλτιστες συνθήκες», οι οποίες εν ολίγοις είναι οι λιγότερο επιβαρυντικές για τη συσκευή και ως εκ τούτου μεγιστοποιούνται οι επιδόσεις των μπαταριών. Οι συνθήκες αυτές συνεπάγονται μείωση της φωτεινότητας της οθόνης, απενεργοποίηση των συνδέσεων Blutetooth και Wi-Fi όταν δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και ενεργοποίηση των λειτουργιών εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι αντίστοιχο, mε μικρότερες βέβαια αποκλίσεις, ισχύει και για τις μπαταρίες των smartphones.