Του Γιάννη Παλιούρη
Οι επιχειρήσεις – τουλάχιστον οι «σοβαρές» - ξέρουν πού θέλουν να πάνε αλλά και πώς θα πάνε εκεί. Και απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, οι παγκόσμιες επενδύσεις για σχετικά συστήματα προβλέπεται να φθάσουν τα 97,9 δισ. δολάρια το 2023, πάνω από δυόμισι φορές περισσότερες από τα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια του 2019.
Την πρόβλεψη αυτή κάνει η IDC, στο πρόσφατο Worldwide Artificial Intelligence Systems Spending Guide, στο οποίο διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν επιθετικά σε «ευφυείς» υποδομές και έργα, με ετήσιο προστιθέμενο ρυθμό της τάξης του 38%. Σαν αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ολόκληροι επιχειρηματικοί τομείς θα έχουν μετασχηματιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το σημερινό περιβάλλον να έχει σχεδόν μουσειακή αξία.
Οι κλάδοι που οδηγούν αυτή την «κούρσα» με φρενήρη ρυθμό είναι η λιανική και η τραπεζική, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων, έκαστος, μόνο το 2019. Στη λιανική το βάρος δίνεται στους αυτοματοποιημένους συμβούλους εξυπηρέτησης πελατών και συμβούλους πωλήσεων ενώ οι τράπεζες επιζητούν να φυλάξουν τα «νώτα» τους. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός τομέας βρίσκει στην τεχνητή νοημοσύνη έναν πολύτιμο σύμμαχο ασφαλείας, επενδύοντας στα αυτοματοποιημένα συστήματα πρόληψης απειλών, ανάλυσης και αποτροπής απάτης.
Μεταποίηση, υγειονομική περίθαλψη αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελούν τις υπόλοιπες «βιομηχανίες» που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα σε επενδύσεις στην ΤΝ. Η έκπληξη ωστόσο έρχεται από τον Δημόσιο Τομέα, αφού οι κυβερνήσεις διαπιστώνοντας τα οικονομοτεχνικά οφέλη από την αυτοματοποίηση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη υιοθετώντας «ευφυή» συστήματα. Σύμφωνα με την IDC, οι επενδύσεις του Δημοσίου Τομέα, παγκοσμίως, σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 33,6% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Προβάδισμα για τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Ευρώπη
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν πάνω από το 50% των παγκόσμιων δαπανών για συστήματα ΤΝ έως το 2023, με τη λιανική και τις τράπεζες να οδηγούν αυτή την τάση. Η Δυτική Ευρώπη ακολουθεί κατά πόδας, με βασικούς κλάδους τον τραπεζικό και την μεταποίηση. Στην τρίτη θέση της λίστας, συναντάμε την Κίνα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν και οι κυβερνητικές υπηρεσίες.
Οι προβλέψεις της IDC πέρα από τα «ξερά» νούμερα, είναι χρήσιμες γιατί σκιαγραφούν και τη διαφορετική λογική με την οποία οι παγκόσμιοι μονομάχοι προσεγγίζουν το υπό διαμόρφωση τεχνολογικό πλαίσιο. Έτσι, ενώ στη Δύση είναι οι επιχειρήσεις που ηγούνται του μετασχηματισμού, στην Κίνα ιδιωτικός τομέας και κράτος πορεύονται παράλληλα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του Πεκίνου για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθεί στα 22,15 δισ. δολάρια μέχρι το 2020 και θα ξεπεράσει τα 59 δισ. μέχρι το 2025.
Το συμπέρασμα από τις προβλέψεις της IDC είναι προφανές: τη στιγμή που ορισμένοι συνεχίζουν να «σέρνονται» πίσω από συνταγές και μοντέλα που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα και τους ραγδαίους μετασχηματισμούς που φέρνει μαζί της η τεχνολογία, όσοι θέλουν να έχουν μέλλον πολύ απλά επενδύουν σε αυτό.