Open AI: Σχεδιάζει την κατασκευή data centers σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ
(AP Photo/Bram Janssen)
(AP Photo/Bram Janssen)

Open AI: Σχεδιάζει την κατασκευή data centers σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Η OpenAI ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει data centers σε πανεπιστημιουπόλεις 16 πολιτειών που έχουν εκδηλώσει «πραγματικό ενδιαφέρον» για το έργο, το οποίο συνδέεται με τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Stargate.

Στελέχη της OpenAI δήλωσαν ότι απέστειλαν αίτημα υποβολής προτάσεων (RFP) σε πολιτείες πριν από λίγες μέρες.

«Ένα έργο αυτού του μεγέθους αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία τόσο για την επαναβιομηχανοποίηση τμημάτων της χώρας, αλλά και για να συμβάλει στην αναζωογόνηση του πού θα πάει το αμερικανικό όνειρο σε αυτή την εποχή της νοημοσύνης», δήλωσε ο Κρις Λεχέιν, αντιπρόεδρος της OpenAI για την παγκόσμια πολιτική.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε το Stargate, μια κοινοπραξία μεταξύ της OpenAI, της Oracle και της SoftBank για την ενίσχυση των υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ. Στους βασικούς αρχικούς τεχνολογικούς εταίρους θα περιλαμβάνονται η Microsoft, η Nvidia και η Oracle, καθώς και η εταιρεία ημιαγωγών Arm. Οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα επενδύσουν 100 δισ. δολάρια για να ξεκινήσουν και μέχρι 500 δισ. δολάρια μες στην επόμενη 4ετία.

Οι 16 πολιτείες που εξετάζει προς το παρόν η OpenAI είναι οι εξής: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μέριλαντ, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Γιούτα, Τέξας, Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν και Δυτική Βιρτζίνια.

Η κατασκευή των data centers στο Αμπιλέιν του Τέξας βρίσκεται σε εξέλιξη. Τους επόμενους μήνες, η OpenAI θα αρχίσει να ανακοινώνει επιπλέον εργοτάξια «σε κυλιόμενη βάση», σύμφωνα με την παρουσίαση. Κάθε πανεπιστημιούπολη έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει περίπου ένα gigawatt ή και περισσότερο.

Η OpenAI στοχεύει να κατασκευάσει συνολικά 5 έως 10 data centers σε πανεπιστημιουπόλεις, αν και τα στελέχη δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το πόση ισχύ προσφέρει κάθε πανεπιστημιούπολη.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι κάθε πανεπιστημιούπολη με data centers θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο χώρες στον κόσμο που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την τεχνητή νοημοσύνη σε κλίμακα», δήλωσε ο Lehane την Πέμπτη. «Η μία είναι η Κίνα υπό την ηγεσία του ΚΚΚ και η άλλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, υπήρχε η πραγματική αίσθηση ότι οι ΗΠΑ είχαν ένα ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του ΚΚΚ».

Πρόσθεσε ότι οι αναφορές γύρω από το DeepSeek έκαναν «πραγματικά σαφές ότι πρόκειται για έναν πολύ πραγματικό ανταγωνισμό και το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Όποιος τελικά επικρατήσει σε αυτόν τον ανταγωνισμό θα διαμορφώσει πραγματικά το πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον».