Οι πράκτορες αποτελούν την τελευταία τάση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με αρκετούς τεχνολογικούς κολοσσούς να υποστηρίζουν ότι θα δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, ενώ αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι ήδη προσηλωμένες στην ιδέα.
Συγκεκριμένα, περισσότερες από τις μισές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη προγράμματα AI στις ροές εργασίας τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία cloud computing PagerDuty. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν χίλια στελέχη της πληροφορικής και των επιχειρήσεων, διαπίστωσε, επίσης, ότι άλλο ένα 35% των εταιρειών σχεδιάζει να ενσωματώσει πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2027.
Η τάση ήταν πιο έντονη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 66% να δηλώνει ότι ήδη αναπτύσσει πράκτορες AI, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με 48%.
Οι εκπρόσωποι AI είναι ένα εξειδικευμένο πλήρως αυτόνομο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να επιταχύνει ορισμένες ροές εργασίας για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει και στον προγραμματισμό των βαρδιών, ακόμη και να κάνει στρατηγικές εκτιμήσεις και να προτείνει τρόπους δράσης.
Ο τεχνολογικός γίγαντας Amazon παρουσίασε τη Δευτέρα το Nova Act, έναν πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης σε πρώιμο στάδιο που μπορεί να εκτελεί εργασίες σε ιστότοπους για εσάς. Η OpenAI ξεκίνησε μια παρόμοια ερευνητική προεπισκόπηση του πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης Operator τον Ιανουάριο.
Και μόλις τον περασμένο μήνα, η Meta, επικεφαλής της επιχειρηματικής AI Clara Shih, δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει «κάθε επιχείρηση, από την πολύ μεγάλη έως την πολύ μικρή» να εκπροσωπείται σύντομα από έναν πράκτορα AI.
Οι εταιρείες αναμένουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ότι οι πράκτορες AI θα επιταχύνουν ή θα αυτοματοποιήσουν πλήρως περισσότερο από το ένα τέταρτο τουλάχιστον του φόρτου εργασίας.
Ωστόσο, όταν ήρθε η στιγμή να συγκρίνουν τις δυνατότητες των πρακτόρων ΤΝ με την υπάρχουσα γενετική τεχνολογία ΤΝ, τα στελέχη των επιχειρήσεων διχάστηκαν. Το 44% πίστευε ότι το agentic AI θα αποδειχθεί πιο ανατρεπτικό από το generative AI, ενώ το 40% τάχθηκε υπέρ του generative AI. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι δύο τεχνολογίες θα έχουν περίπου τον ίδιο αντίκτυπο.
Ενώ και οι δύο τείνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη επικεντρώνεται στη δημιουργία περιεχομένου όπως κείμενο, εικόνες ή βίντεο σε απάντηση σε ανθρώπινες προτροπές, ενώ η ενεργητική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αυτόνομη και περισσότερο προληπτική παρά αντιδραστική.
Πηγή: Quartz.com