Πατέντα της LG: Smartphone που διπλώνει στα τρία και γίνεται tablet

Πατέντα της LG: Smartphone που διπλώνει στα τρία και γίνεται tablet

Του Γιάννη Γορανίτη

Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η LG στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποκαλύπτει μια απίθανη (και όμως πιθανή) υβριδική συσκευή. Στο ίδιο το κείμενο της πατέντας περιγράφεται ως «κινητό τηλέφωνο με εύκαμπτη οθόνη που μπορεί να διπλώνεται» και ουσιαστικά περιγράφει τις δυνατότητες που ανοίγει η συγκεκριμένη καινοτομία.

Το πρώτο μοντέλο είναι ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο που διαθέτει κάμερα στο πίσω μέρος, ενώ όταν διπλώνεται έχει τη δυνατότητα εμφάνισης πληροφοριών όπως η ώρα, η θερμοκρασία και διάφορες ειδοποιήσεις στην εμπρόσθια οθόνη. Η λογική και ο σχεδιασμός του δεύτερου μοντέλου είναι αντίστοιχος, μόνο που όταν το τηλέφωνο είναι διπλωμένο, δεν καλύπτεται όλη η πρόσοψη, αλλά μένει ένα διαφανές τμήμα στα δεξιά. Εκεί θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις, η ώρα και οι άλλες πληροφορίες που θα επιλέξει ο χρήστης.

Από μια ματιά στις συνοδευτικές εικόνες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κορεατική εταιρεία επιχειρεί να καλύψει όλους τους πιθανούς σχεδιασμούς συσκευών με πολλαπλές οθόνες. Έτσι, παρουσιάζει smartphones και tablets με δύο ή τρεις οθόνες, συμβατικές ή εύκαμπτες, αναδεικνύοντας έμμεσα έναν μεγάλο αριθμό συνδυασμών και επιλογών.

Διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε τμήμα της οθόνης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, εκτός από τον σχεδιασμό, η λειτουργικότητα της νέας συσκευής, αφού σε κάθε οθόνη θα είναι δυνατή η προβολή διαφορετικής εφαρμογής ή περιεχομένου. Ο χρήστης δηλαδή θα μπορεί να επιλέγει την ενιαία οθόνη για να σκρολάρει π.χ. σε μια ιστοσελίδα ή να διαβάσει ένα μεγάλο έγγραφο, ή να ορίζει διαφορετική πηγή περιεχομένου σε κάθε τμήμα της.

Όπως περιγράφεται στο συνοδευτικό κείμενο, στην ενιαία οθόνη θα μπορούσε να προβάλλεται η συλλογή φωτογραφιών, αλλά όταν διπλωθεί η συσκευή κάθε τμήμα της να λειτουργεί ως αυτόνομη περιοχή προβολής. Να μπορεί δηλαδή ο χρήστης να βλέπει δύο ή και τρεις φωτογραφίες ταυτόχρονα ώστε να τις συγκρίνει ή να τις επεξεργάζεται.

Αντίστοιχη τεχνολογία, σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, θα μπορούσαμε να δούμε σε συσκευές κάθε είδους, από laptop και media players μέχρι οικιακές συσκευές που ενσωματώνουν οθόνη αλλά δεν επιθυμούμε να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Πότε θα κυκλοφορήσει

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν αναφέρει βέβαια αν και πότε θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο μια τέτοια συσκευή. Η LG άλλωστε πειραματίζεται εδώ και χρόνια με εύκαμπτα και αναδιπλούμενα μοντέλα και παρά τις υπερφιλόδοξες ανακοινώσεις και ορισμένα πομπώδη λανσαρίσματα, δεν έχει φτάσει ακόμη στον πολυπόθητο προορισμό.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη Samsung, τον έτερο κολοσσό της Νότιας Κορέας, που συχνά πυκνά καταθέτει αντίστοιχες πατέντες και πειραματίζεται στα εργαστήρια. Γιατί όμως τέτοια επιμονή;

Η εξήγηση είναι σαφής: οι αναδιπλούμενες συσκευές είναι κατά πολλούς το μέλλον όχι μόνο της κινητής τηλεφωνίας αλλά και όλων των φορητών συσκευών. Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ζητάει πλέον μεγάλες (για να μην πούμε τεράστιες) οθόνες, αλλά από την άλλη δεν θέλει υπερμεγέθεις συσκευές. Μοναδική λύση για να καλυφθεί αυτή η –στα όρια του παράλογου– καταναλωτική απαίτηση είναι οι συσκευές που διπλώνουν.

Η ανακάλυψη νέων νανοϋλικών, ανθεκτικών και εύκαμπτων επιτρέπει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δούμε τους επόμενους μήνες μια πλήρως λειτουργική συσκευή που να διπλώνει στη μέση ή στα τρία.