Του Γιάννη Γορανίτη
Ο βασικότερος λόγος αντικατάστασης του κινητού είναι τα ατυχήματα κάθε είδους –συνήθως από πτώσεις ή χτυπήματα, αλλά και οι ζημιές που προκαλούνται από νερό, υγρασία ή σκόνη. Γι' αυτό και οι κατασκευαστές λανσάρουν (πιο) ανθεκτικές συσκευές ή επεκτείνουν την αδιαβροχοποίηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς στα πιο mainstream μοντέλα τους.
Τους τελευταίους μήνες έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμα κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, και άλλα φορητά gadgets που χαρακτηρίζονται «αδιάβροχα» ή και «απολύτως ανθεκτικά». Άλλα κομπάζουν για αντοχή «στρατιωτικών προδιαγραφών» και συνοδεύονται από κωδικούς και δυσνόητα αρκτικόλεξα. Τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά για τον χρήστη και πόσο διασφαλισμένος είναι;
Το σύστημα αξιολόγησης IP
Η αξιολόγηση IP (Ingress Protection) είναι ένα διεθνώς αποδεκτό πρότυπο ορισμού των επιπέδων αποτελεσματικότητας της σφράγισης των περιβλημάτων ηλεκτρικών συσκευών έναντι εισβολής από ξένα σώματα (εργαλεία, χώμα κ.λπ.) και υγρασία ή υγρά. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στην κινητή τηλεφωνία και χρησιμοποιείται από το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστών. Αρκετές συσκευές π.χ. συνοδεύονται από πιστοποίηση κατά IP67 ή 68.
Το πρώτο ψηφίο αφορά στην προστασία από κινούμενα μέρη (όπως εργαλεία) στερεά στοιχεία, όπως π.χ. η σκόνη, η άμμος κ.ά. Η προστασία από τη σκόνη ξεκινάει στο πάνω από το επίπεδο 4. Το 5 σημαίνει ότι δεν παρεμποδίζεται πλήρως η εισροή σκόνης, αλλά σε μικρή ποσότητα δεν επηρεάζει την ικανοποιητική λειτουργία του κινητού, Ο δείκτης 6 συνεπάγεται ότι η συσκευή είναι πλήρως προστατευμένη από ενδεχόμενη εισχώρηση σκόνης.
Κάνει και βουτιές
Το δεύτερο ψηφίο καθορίζει το επίπεδο προστασίας από διάφορες μορφές υγρασίας (σταγόνες, ψεκασμούς, βύθιση στο νερό κ.λπ.). Το 1 διασφαλίζει προστασία από σταγόνες νερού (ισοδύναμο 1mm βροχής/ λεπτό) σε κάθετη θέση, το 2 προστασία από σταγόνες νερού (ισοδύναμο 3mm βροχής/ λεπτό) σε κλίσεις έως 15°, ενώ το 3 ότι η συσκευή παραμένει ασφαλής ακόμη κι αν ψεκαστεί με νερό. Πρακτικά, τα περισσότερα σύγχρονα κινητά προσφέρουν προστασία αυτού του επιπέδου.
Όσοι ενδιαφέρονται για πιο ανθεκτικές συσκευές πρέπει να αναζητήσουν πιστοποίηση άνω του 4, που συνεπάγεται ανθεκτικότητα σε πιτσίλισμα, ή και του 5 που αναφέρεται σε μεγαλύτερη ποσότητα νερού (πχ από μάνικα). Το 6 διασφαλίζει προστασία ακόμη και από νερό που εκτοξεύεται ευθέως και με μεγάλη ισχύ στη συσκευή (πίεση ισοδύναμη με θαλάσσια κύματα).
Από εδώ και πάνω αρχίζει και η προστασία από «βουτιές». Το ψηφίο 7 υποδεικνύει ότι αντέχει σε εμβάπτιση σε νερό βάθους έως 1 μέτρους. Το 8 για εμβάπτιση σε βάθος από 1-3 μέτρα. Σημειώστε πάντως ότι ανάλογα με τον κατασκευαστή ενδέχεται να «επιτρέπεται» η είσοδος υγρού με τρόπο όμως που να μη βλάπτει τα ευαίσθητα μέρη της συσκευής. Το 9 υποδεικνύει αντοχή σε εμβύθιση αλλά και ψεκασμό με καυτό νερό (έως τώρα δεν έχει κυκλοφορήσει εμπορική συσκευή με τέτοια προστασία).
Για να λάβουν οι συσκευές τη σχετική πιστοποίηση υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμασίες. Όπως αυτή τη Siemens:
Τα ψιλά γράμματα
Σημειώστε κατ' αρχάς ότι σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους δύο αριθμούς αντικαθίσταται με το με το “x” συνεπάγεται ότι η συσκευή δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη προστασία. Μπορεί, δηλαδή, να είναι αδιάβροχη, αλλά όχι ανθεκτική στη σκόνη και το αντίθετο.
Να θυμάστε επίσης ότι η αδιαβροχοποίηση αφορά σε γλυκό νερό, εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό. Στην πράξη όμως ελάχιστες συσκευές θα συνεχίσουν να λειτουργούν απροβλημάτιστα αν μείνουν βυθισμένες για ώρα σε θαλασσινό νερό ή στο χλωριωμένο νερό της πισίνας. Και βέβαια, μην φανταστείτε ότι οι συσκευές θα μπορείτε να φωτογραφίζετε ή να ακούτε μουσική ενώ κάνετε ψαροντούφεκο. Όπως τονίζουν οι κατασκευαστές οι σχετικές δοκιμασίες γίνονται σε εργαστηριακές συνθήκες, με τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής (standby). Εν ολίγοις κανένα σύγχρονο κινητό δεν είναι πλήρως αδιάβροχο, ακόμη κι αν διαφημίζεται ως τέτοιο.
Στρατιωτικών προδιαγραφών
Ένα ακόμη πρωτόκολλο ανθεκτικότητας έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Πρόκειται για το MIL-STD του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο υιοθετείται από κατασκευαστές που θέλουν να πλασάρουν τις συσκευές τους ως «στρατιωτικών προδιαγραφών». Τα κινητά ακολουθούν το πρωτόκολλο 810G.
Επειδή βέβαια εδώ δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που να δοκιμάζει τις συσκευές, οι εταιρείες τις αξιολογούν κατά βούληση. Αν πάντως δείτε τη MIL-xx πιστοποίηση σε μια συσκευή, συνήθως συνεπάγεται ανθεκτικότητα σε ακραίες θερμοκρασίες, σε μεγάλης διάρκειας έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και σε υψηλά ποσοστά υγρασίας επί μακρόν. Επίσης παρουσιάζουν «ελεγχόμενη» αντοχή σε πτώσεις, ισχυρές δονήσεις και εκρήξεις. Εν ολίγοις, αν πάτε στον πόλεμο, τέτοιο κινητό να πάρετε…