Του Γιάννη Γορανίτη
Η Ελλάδα διατηρεί μία ακόμη αρνητική πρωτιά, καθώς παραμένει στην κορυφαία θέση της σχετικής λίστας των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τη χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Αν και το ποσοστό εμφανίζεται κατά τι μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα: εκτιμάται ότι το 61% του software που χρησιμοποιούν οι Έλληνες χρήστες και επιχειρήσεις δεν είναι αδειοδοτημένο (63% για το 2016).
Παγκοσμίως, η χρήση παράνομου λογισμικού –παρότι μειωμένη– παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα: το 37% των προγραμμάτων και εφαρμογών που βρίσκονται εγκατεστημένα σε προσωπικούς υπολογιστές δεν είναι αδειοδοτημένο (σε σύγκριση με το 39% για το 2016).
Ζημιά άνω των €150 εκατ. και εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια ερευνά λογισμικού της BSA | The Software Alliance, η χρήση λογισμικού χωρίς τις απαιτούμενες άδειες στη χώρα μας συνεπάγεται τεράστια οικονομική αιμορραγία, αφού η εκτιμώμενη αθροιστική αξία ανέρχεται στο ποσό των περίπου €150 εκατ. ($173 εκατ.).
Σε αυτό δεν συνυπολογίζονται τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, όπως και άλλες παράπλευρες ζημιές που προκαλούνται από την παράνομη διακίνηση λογισμικού.
Η μικρή μεν, αλλά ενδεικτική μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού αποδίδεται στις ενέργειες του BSA σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, ενώ σίγουρα παίζει ρόλο η αυξημένη χρήση συνδρομητικού λογισμικού, αλλά και η στροφή των επιχειρήσεων στα συστήματα διαχείρισης πόρων λογισμικού (Software Asset Management), τα οποία συμβάλλουν στην αξιολόγηση και την ορθή διαχείριση του λογισμικού στα δίκτυά τους.
Ανησυχία για τους CIO
Οι υπεύθυνοι πληροφορικής και ασφαλείας των οργανώσιμων και των επιχειρήσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση μη αδειοδοτημένου software, ενδεχομένως να οδηγεί στην πρόσκαιρη εξοικονόμηση πόρων, αλλά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα δύναται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Εκτιμάται ότι το κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται ή σχετίζεται με μη αδειοδοτημένο software κοστίζει στις εταιρείες περίπου $359 δισ. ετησίως.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι CIO αναφέρουν το συγκεκριμένο ζήτημα ως κυρίαρχο όσον αφορά πιθανές παραβιάσεις προσωπικών και εταιρικών δεδομένων και άλλα κρούσματα που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.
Το 54% των συμμετεχόντων αναγνώρισαν στους κινδύνους αυτούς τον βασικότερο λόγο για να αποφεύγεται το μη αδειοδοτημένο λογισμικό, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν (με 43%) οι κίνδυνοι που σχετίζονται με νομικά ζητήματα.
Προτείνουν μάλιστα την άμεση εξάλειψη του λογισμικού χωρίς άδεια και την παράλληλη εισαγωγή συστημάτων Software Asset Management, τα οποία δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση έως και 30% των εξόδων για λογισμικό. Η πολιτική αυτή φαίνεται ότι λειτουργεί αποδοτικά σε όλες τις χώρες που έχει εφαρμοστεί.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του οργανισμού BSA που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού.