Το πρώτο κινητό που ενσωματώνει αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη

Το πρώτο κινητό που ενσωματώνει αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones ενσωματώνουν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων με την προφανή πρόθεση να βελτιώσουν την ασφάλεια των χρηστών και των δεδομένων τους. Παρά τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αισθητήρων, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές τους επιλέγουν αντί άλλων βιομετρικών μεθόδων.

Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι τόσο η αξιοπιστία της μεθόδου αναγνώρισης ταυτότητας, όσο η θέση του αισθητήρα ώστε να είναι βολικός και χρηστικός: άλλοι τον τοποθετούν στην πρόσοψη της συσκευής, άλλοι στην πλάτη, ενώ πολλοί εξ αυτών τον αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστό φυσικό πλήκτρο ή ως μια διακριτική (αλλά στην πράξη δυσδιάκριτη) επιφάνεια.

Η λύση της τοποθέτησής του επί της οθόνης αφής είναι η πλέον προφανής, αλλά παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, ώστε να συνιστά πρόκληση για τους μηχανικούς και τους designers των κατασκευαστών. Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που δεν έχουμε ακόμη δεν iPhone ή Samsung Galaxy με αισθητήρα αποτυπωμάτων στην οθόνη, παρά τις πολυάριθμες φήμες περί του αντιθέτου.

Τους πρόλαβε η Vivo

Αυτό που δεν έκαναν οι μεγάλοι, όμως, το έπραξε μια εταιρεία από την Κίνα, που τον τελευταίο καιρό αγωνίζεται να κατακτήσει και τον δυτικό κόσμο. Ο λόγος για τη Vivo, ένα brand με αξιόλογες προτάσεις, αλλά και υπερδραστήριο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

H Vivo λοιπόν ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο το X21, ως το πρώτο κινητό με αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την επιφάνεια της οθόνης. Εδώ και λίγες ημέρες, η συσκευή είναι διαθέσιμη ήδη στις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες αγορές. Η Vivo, μάλιστα, είναι χορηγός του Μουντιάλ της Ρωσίας και αναμένεται να επενδύσει αρκετά στην επικοινωνία της τεχνολογίας της.

Εν τω μεταξύ λανσαρίστηκε το Porsche Design Huawei Mate RS, μια συλλεκτική και πανάκριβη (κόστους γύρω στα 2.000 ευρώ) συσκευή που διαθέτει dual fingerprint σχεδιασμό, με έναν αισθητήρα στην πλάτη και έναν in-screen. Τα πρώτα reviews, βέβαια, όπως π.χ. αυτό του Android Central επιβεβαιώνουν ότι οι Κινέζοι βιάστηκαν να προλάβουν τον ανταγωνισμό και παρουσίασαν μια πρώιμη τεχνολογία με αρκετά προβλήματα απόκρισης και ταχύτητας.

Αντίθετα, όσοι έχουν δοκιμάσει το Vivo X21 ισχυρίζονται ότι ο αισθητήρας της οθόνης λειτουργεί απροβλημάτιστα, δείχνοντας την τάση και για τους υπόλοιπους. Το μόνο που απαιτείται για το ξεκλείδωμα της συσκευής είναι το άγγιγμα του δαχτύλου στο κάτω μέρος της οθόνης. Για καλό και για κακό, πάντως, οι Κινέζοι της Vivo εξόπλισαν τη συσκευή και με σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Πριν λίγες ημέρες, προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, παρουσιάζοντας το Vivo Apex, ένα κινητό του οποίου η μισή οθόνη υποστηρίζει αναγνώριση αποτυπωμάτων. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να αγγίξει οπουδήποτε για να ξεκλειδώσει το κινητό χωρίς να καλείται να «σημαδέψει» σε προκαθορισμένο σημείο.

100 εκατομμύρια συσκευές μέχρι τα τέλη του 2019

To γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη στην αγορά (πολλά) κινητά με αισθητήρες επί της οθόνης, δεν σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν εργάζονται πυρετωδώς για να το επιτύχουν. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές της HIS Market, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα υιοθετηθεί απ' όλους σχεδόν τους παραγωγούς smartphones.

Εκτιμάται μάλιστα ότι μέχρι τα τέλη του 2019 θα πωληθούν περίπου 100 εκατ. συσκευές που θα διαθέτουν σκάνερ αποτυπωμάτων στην οθόνη (ή για την είμαστε ακριβείς, κάτω απ' αυτή). Όσο ωριμάζει δε η τεχνολογία, τόσο περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα την επιλέγουν και θα την εμπιστεύονται.