Το πρώτο ρομπότ που μπήκε στο Κοινοβούλιο

Το πρώτο ρομπότ που μπήκε στο Κοινοβούλιο

Του Γιάννη Γορανίτη

Η πρώτη εμφάνιση ενός ρομπότ σε βουλευτικά έδρανα πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Pepper δεν ήταν απλώς το πρώτο ανθρωποειδές που βρέθηκε στο ιστορικό κτίριο, αλλά είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους βουλευτές για ζητήματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρότι οι ερωτήσεις ήταν ήδη γνωστές, η προηγμένη ΑΙ που αξιοποιεί η Pepper, της επέτρεψε να απαντήσει με σαφήνεια στα αιτήματα και τις απορίες των βουλευτών. Οι δημιουργοί του, άλλωστε, το πλασάρουν ως ένα «πολιτικά και πολιτιστικά ευαισθητοποιημένο» ρομπότ.

Αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε επίσημη πρόσκληση στην Επιτροπή Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της ΑΙ – οι καχύποπτοι αναλυτές εικάζουν ότι η παρουσία του ρομπότ ήταν απλώς μια ευκαιρία προβολής της επιτροπής εντός κι εκτός βρετανικών συνόρων – κάτι που, μεταξύ μας, κατάφεραν με το παραπάνω.

Τι απάντησε το ρομπότ

Οι βουλευτές απηυθύναν στην Pepper εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες κι επιφυλάξεις αναφορικά με τις επιδράσεις της εισόδου των ρομπότ στην καθημερινότητά μας. Η Pepper υπεραμύνθηκε των πλεονεκτημάτων του είδους («Τα ρομπότ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά) και υποστήριξε ότι λόγω της «πολιτισμική συνείδησής» της, θα μπορούσε να εργαστεί σε διαφορετικές κοινωνίες από διάφορα πόστα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να προσφέρει φροντίδα και να κάνει παρέα σε ηλικιωμένους, αν και αναγνώρισε ότι για να γίνουν ευρύτερα αποδεκτά θα πρέπει να προγραμματιστούν ώστε να «προσαρμόζονται σε διαφορετικά υπόβαθρα». Έσπευσε, πάντως, να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και άλλα προβλήματα από επέλαση των ρομπότ.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ειδικές δεξιότητες που διαθέτουν οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα ανθρωποειδή που θα εκτελούν συγκεκριμένες μόνο εργασίες. Όπως υπέθεσαν και οι παρόντες βουλευτές, επρόκειτο για μια απάντηση που είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρων οι χειριστές του.

Ποια είναι η Pepper

Το πρωτοποριακό ανθρωποειδές Pepper αναπτύχθηκε στο εργαστήριο υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Middlesex. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Caresses με την υποστήριξη της ΕΕ και της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, να κάνει διάλογο και να διατηρεί οπτική επαφή με τους συνομιλητές του. Προς το παρόν, συμμετέχει σε πειράματα και ακαδημαϊκές έρευνες, ενώ συχνά πυκνά εμφανίζεται σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Έχει επίσης δοκιμαστεί στη φροντίδα ηλικιωμένων αλλά και στη βοήθεια παιδιών με ειδικές ανάγκες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους (π.χ. στην αριθμητική). Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξή του δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η εμπορική του έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει με κόστος μεταξύ €10.000-13.000.

Οι αναλυτές, πάντως, δεν εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες και τις επιδόσεις της Pepper ενώπιον των βουλευτών, αφού χρειάστηκαν τέσσερις χειριστές (οι δύο, μάλιστα, κάθονταν δίπλα του) και αρκετές ώρες προετοιμασίας προκειμένου να απαντήσει σε ήδη γνωστά ερωτήματα. Από την άλλη, η βουλευτής Lucy Allan δήλωσε ότι το Pepper ήταν «καλύτερο από κάποιους από τους υπουργούς που εμφανίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές»!