Του Γιάννη Γορανίτη
Το Refugee Code Week είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει στόχο να διδάξει βασικές αρχές προγραμματισμού σε νέους πρόσφυγες. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και κατά τη διάρκειά του εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 10.000 νέοι στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Από τις 15 έως τις 22 του ερχόμενου Οκτωβρίου, το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και για πρώτη φορά θα διοργανωθεί σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σουηδία.
«Η εκπαίδευση των προσφύγων παραμελείται πάρα πολύ, παρότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έχουμε ώστε να βάλουμε τις σωστές βάσεις για την επόμενη γενιά, και να βοηθήσουμε να αλλάξει η μοίρα των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί βίαια από τις εστίες τους παγκοσμίως», δήλωσε ο Filippo Grandi, Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή την επέκταση του προγράμματος Refugee Code Week στην Ευρώπη.
Το RCW αντλεί εμπειρία και τεχνογνωσία από το Africa Code Week, το οποίο διοργανώθηκε το 2016 και κατά τη διάρκειά του εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 89.000 συμμετέχοντες, αριθμός τετραπλάσιος των αρχικών εκτιμήσεων.
Η εκπαίδευση ως μοχλός ενσωμάτωσης
Η ίδρυση των εργαστηρίων προγραμματισμού και Πληροφορικής θα γίνει κατά κύριο λόγο σε οργανωμένους καταυλισμούς προσφύγων και θα απευθύνεται σε νέους 8-24 ετών. Διακηρυγμένος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συμβολής των μεταναστών στις τοπικές κοινότητες και στις χώρες υποδοχής.
Είναι προφανές ότι το ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής θα παραμένει φλέγον για αρκετά ακόμη χρόνια. Μοναδικοί τρόποι ενσωμάτωσης των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων είναι αφενός η απασχόληση και αφετέρου η εκπαίδευση. Προαπαιτούμενο όμως είναι η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται με σύγχρονους όρους και ουσιαστικές προοπτικές. Μία από τις βασικότερες, είναι η εξοικείωση των νεαρών μαθητών και σπουδαστών με τις νέες τεχνολογίες, δεξιότητα που θεωρείται απαραίτητη στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Όσοι αμφισβητούν τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, αγνοούν (ή επιλέγουν να αγνοήσουν) την αυταπόδεικτη πραγματικότητα ότι οι καταυλισμοί προσφύγων εξελίσσονται σε μόνιμους οικισμούς, όπου τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, την ώρα που οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν εργαζόμενους με γνώσεις Πληροφορικής. Εκτιμάται ότι 3,7 εκατ. παιδιά πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η SAP υλοποιεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα
Ένας κολοσσός της παγκόσμιας τεχνολογικής αγοράς στηρίζει ενεργά το εγχείρημα, και στέκεται με τον τρόπο της στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Η υποστήριξη της SAP επεκτείνεται και στην Ελλάδα, όπου αναλαμβάνει την υλοποίηση του Refugee Code Week σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Κέντρο Εκπαίδευσης του Galway και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Στα τέλη Ιουνίου μάλιστα ολοκληρώθηκε ο κύκλος εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθυνόταν σε φοιτητές και νέους εθελοντές, οι οποίοι θα γίνουν οι εκπαιδευτές που θα διδάξουν προγραμματισμό στους νεαρούς πρόσφυγες. Την πρωτοβουλία της εκπαίδευσης μάλιστα υποστήριξαν ενεργά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, παραχωρώντας τα εργαστήριά τους για τη διενέργεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Train.jpeg Έλληνες εθελοντές εκπαιδεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος Train the Trainers
Με αφορμή την υλοποίηση του Refugee Code Week στη χώρα μας, ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Διευθύνων Σύμβουλος της SAP Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε: «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους πρόσφυγες να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις προκείμενου να ενταχθούν τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνία. Στόχος της SAP είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, θα βρείτε εδώ. http://www.refugeecodeweek.org/