Του Γιάννη Γορανίτη
H Huawei έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και κάθε χρόνο φροντίζει να τον ανεβάζει ολοένα και ψηλότερα. Η πίεση αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, τόσο εσωτερικά αφού κάθε νέο της μοντέλο είναι εμφανώς βελτιωμένο, όσο και εξωτερικά καθώς οι πωλήσεις της αυξάνονται αλματωδώς. Σε αρκετές αγορές μάλιστα όπως η ελληνική, τα μερίδια της είναι σταθερά διψήφια (στη χώρα μας φλερτάρει με το 20% τους τελευταίους μήνες).
Η νέα της ναυαρχίδα λοιπόν, το Mate 10 Pro έρχεται να εκμεταλλευτεί την κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων συσκευών της, χωρίς παράλληλα να κρύβει ότι σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τις κορυφαίες συσκευές του ανταγωνισμού. Θα τα καταφέρει; Το δοκιμάσαμε επί έναν μήνα και επιχειρούμε να δώσουμε τις απαντήσεις.
Πρώτη εντύπωση
Αφού οι μεγάλοι ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας (βλ. Samsung και Apple) ακολούθησαν το παράδειγμά της και εξαφάνισαν τα bezels από την πρόσοψη της συσκευής, η Huawei έπρεπε να επανεφεύρει σχεδιαστικά τον εαυτό της. Επειδή δεν υπήρχαν και πολλές επαναστατικές αλλαγές να γίνουν, η Huawei ρετουσάρισε τις γραμμές της σειράς Mate, βελτίωσε την ποιότητα κατασκευής και τελικά πέτυχε αυτό που ήθελε: να μαγνητίσει τα βλέμματα.
Ναι, το Mate 10 Pro είναι μεγάλο, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο θα περίμενε κανείς από κινητό με οθόνη τέτοιων διαστάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές του διαστάσεις είναι μικρότερες από του iPhone 8 Plus, μόνο που η οθόνη του φτάνει τις 6 ίντσες σε σύγκριση με τις 5,5'''' της συσκευής της Apple.
Το Mate 10 Pro δεν είναι απλώς ένα καλοφτιαγμένο τηλέφωνο. Είναι μια πολυτελής συσκευή που φωνάζει από μακριά «ποιότητα κατασκευής». Τόσο η εντυπωσιακή οθόνη όσο και η στιβαρή πίσω όψη του από γυαλί αλλά και οι καμπύλες του, σε προκαλούν να το κρατήσεις. Αρχικά δίνει την εντύπωση –κυρίως λόγω των γυάλινων επιφανειών– ότι είναι ευαίσθητο, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό. ΟΚ, το γυαλί μοιραία θα γρατζουνιστεί πιο εύκολα από το πλαστικό, αλλά όχι τόσο εύκολα. Η οθόνη δε, διαθέτει προστασία Gorilla Glass 5, ενώ η αντοχή του στο νερό και τη σκόνη τού δίνει επιπλέον πόντους. Τα σημάδια από τις δαχτυλιές πάντως δεν θα τα αποφύγετε.
Η θέση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων μετακινήθηκε στην πλάτη της συσκευής, καθιστώντας ευκολότερη τη χρήση του, αν και λόγω του πιο βολικού ξεκλειδώματος με αναγνώριση προσώπου, μάλλον δεν θα το χρησιμοποιείτε καν.
Οθόνη
Η οθόνη OLED διαγωνίου 6 ιντσών είναι από τις καλύτερες της αγοράς, παρότι η ανάλυσή του (2160x1080) δεν είναι κορυφαία. Αποδίδει άψογα όλη τη χρωματική γκάμα, έχοντας μάλιστα ξεφορτωθεί και τον ενοχλητικό υπερκορεσμό που συνήθιζε η Huawei σε παλαιότερα μοντέλα της. Το υψηλό contrast σε συνδυασμό με την υποστήριξη HDR10 βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την οπτική εμπειρία.
Η αναλογία 18:9 αρχικά ξενίζει, αλλά το μάτι εξοικειώνεται γρήγορα σε βαθμό που η επάνοδος σε συσκευή με τυπικές αναλογίες (καλή ώρα) φαίνεται ενοχλητική. Το γεγονός μάλιστα ότι η οθόνη καταλαμβάνει σχεδόν όλη την πρόσοψη το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό. Να σημειώσουμε πάντως ότι οι περισσότερες εφαρμογές του Android οικοσυστήματος δεν έχουν βελτιστοποιηθεί γι' αυτή την αναλογία πλευρών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παραμορφώσεις.
Κάμερα
Ή για να είμαστε ακριβείς, κάμερες. Το δίδυμο των Leica είναι το πιο αποδοτικό που έχει ενσωματωθεί ποτέ σε κινητό της εταιρείας. Οι αυτόνομοι αισθητήρες (ο έγχρωμος των 12MP και ο μονόχρωμο των 20MP), και οι φακοί με f/1.6 συνεργάζονται άψογα και τα αποτελέσματα είναι εκθαμβωτικά. Οι ανεξάρτητές μετρήσεις φέρνουν το Mate 10 Pro στη δεύτερη θέση μεταξύ όλων των smartphones –με την ίδια ακριβώς επίδοση με το iPhone X και ένα μόλις πόντο πίσω από το Google Pixel 2.
Εκτός του πολύ προηγμένου hardware, η Huawei έχει ενσωματώσει διάφορα τρικ που βελτιώνουν τις φωτογραφίες τόσο κατά τη λήψη όσο και μετά. Ιδιαίτερα αποδοτική είναι η εστίαση, ενώ η αίσθηση του βάθους και το φυσικό bokeh παραπέμπει σε καλές αυτόνομες φωτογραφικές. Οι χειροκίνητες ρυθμίσεις άλλωστε είναι τόσες πολλές που θα καλύψουν ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς.
Δείγματα λήψεων με τη βασική κάμερα του Huawei Mate 10 Pro:
Λήψη με φυσικό φως και χειροκίνητες ρυθμίσεις
Λήψη σε κλειστό χώρο με αυτόματες ρυθμίσεις και οπτικό ζουμ (Εδώ, το Mate 10 Pro απαθανατίζει από απόσταση τα αποκαλυπτήρια της νέας πρέσβειρας της Huawei στην Ελλάδα, Δούκισσας Νομικού)
Το εφέ κίνησης στις Motion photos (παραπέμπουν ευθέως στις Live Photos του iPhone) είναι μια καλοδεχούμενη μεν λειτουργία, άκρως επιβαρυντική δε για τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Ακόμη κι έτσι όμως τα 128GB θα αργήσουν να εξαντληθούν. Το βίντεο είναι καλό και η κίνηση αποτυπώνεται ομαλά, ακόμη και αν το χέρι του κινηματογραφιστή τρέμει ελαφρώς –κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα σταθεροποίησης είναι αν μη τι άλλο απαραίτητο.
Η εμπρόσθια κάμερα των 8MP εκτός από τις selfie αναλαμβάνει και τις λειτουργίες ΑΙ (για τις οποίες η Huawei σήκωσε μάλλον αδικαιολόγητα πολλή σκόνη). Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται εμφανείς στον εντοπισμό του εκάστοτε θέματος (πχ κατοικίδιο, φαγητό, ηλιοβασίλεμα κ.λπ.) και την αυτόματη προσαρμογή των ρυθμίσεων. Στην αναγνώριση προσώπου πάντως, παρότι είναι αρκετά γρήγορο, δεν είναι εξίσου αποδοτικό με το αντίστοιχο σύστημα του νέου iPhone.
Επιδόσεις
Με μία λέξη: κορυφαίες. Αν και στις ανεξάρτητες δοκιμές δεν τερματίζει πίσω από το iPhone X, στην πράξη αποδεικνύεται ταχύτατο και ιδιαίτερα αποδοτικό. Το Mate 10 Pro μοιάζει να μην κολλάει πουθενά –ούτε μεταφορικά, ούτε κυριολεκτικά. Ο επεξεργαστής Kirin 970 με τους οκτώ πυρήνες του και η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit) διασφαλίζει 20 φορές καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του, στοιχείο που μπορεί να μη λέει πολλά στον μέσο χρήστη.
Ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα –βάσει όσων έχουμε δει τα τελευταία χρόνια– είναι οι αντοχές της μπαταρίας. Η ονομαστική της χωρητικότητα φτάνει τα 4000mAh, αλλά χάρη και στις παρεμβάσεις των Κινέζων στο λογισμικό παρουσιάζει πολύ καλή αυτονομία. Βγάζει τη μέρα άνετα ακόμη και με πολύ εντατική χρήση, ενώ με βασική χρήση (κλήσεις, browsing) αντέχει για τουλάχιστον δύο 24ωρα. Στα πλεονεκτήματα και η λειτουργία SuperCharge που σε περίπου 20-25 λεπτά φορτίζει τη μισή μπαταρία.
Τα μειονεκτήματα
Ναι, έχει και μειονεκτήματα. Το πρώτο και πιο εκνευριστικό είναι η έλλειψη θύρας ακουστικών. Το trend που εγκαινιάστηκε από την Apple και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί από τους περισσότερους κατασκευαστές, δεν παύει να μας ενοχλεί. Όλα τα ακουστικά που έχουν αγοράσει οι καταναλωτές όλα αυτά τα χρόνια είναι άχρηστα γιατί οι εταιρείες αποφάσισαν να απαλλαγούν από μια επιπλέον οπή στην περίμετρο της συσκευής. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η συσκευή της Huawei –όπως άλλωστε και όσες δεν διαθέτουν θύρα 3.5mm– δεν επιτρέπουν στον χρήστη να φορτίζει το κινητό του ενώ ακούει μουσική, αφού η ίδια θύρα χρησιμοποιείται για αμφότερες τις λειτουργίες. Τα ακουστικά (USB Type-C) της συσκευασίας αποδίδουν μεν ικανοποιητικά, αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερης ποιότητας δεδομένης της τιμής του Pro.
Το έτερο βασικό μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι η μπαταρία δεν είναι αποσπώμενη, μια «θυσία» όμως που μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε προς χάρη της ενιαίας σχεδιαστικής γραμμής. Για τον ίδιο λόγο απουσιάζει και η θύρα για κάρτες μνήμης.
Αμφίθυμοι στεκόμαστε απέναντι στο EMUI περιβάλλον που «φοράει» η Huawei πάνω από το Android 8.0 Oreo. Οι περισσότεροι χρήστες που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά μάλλον θα απορήσουν με τις ασυνήθιστες επιλογές. Χρήστες όμως που έχουν στην κατοχή τους παλαιότερη συσκευή της κινεζικής εταιρείας, δεν θα προβληματιστούν ιδιαίτερα. Ίσως μάλιστα να το κατατάξουν στα πλεονεκτήματα. Πιθανολογώ επίσης ότι όσοι είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον χρήσης των iOS συσκευών θα κάνουν ευκολότερα το βήμα λόγω των εικαστικών και λειτουργικών τρικ που έχει επιστρατεύσει η Huawei. Τα gestures είναι αρκετά βολικά, αν και όχι απολύτως χρηστικά, εκτός βέβαια από την ευκολία χρήσης της συσκευής με το ένα χέρι.
Συμπέρασμα
Να το αγοράσω; ήταν η πρώτη ερώτηση που μου απηυθύναν φίλοι που με έβλεπαν αν χρησιμοποιώ το Huawei Mate 10 Pro. Τους έδινα την απάντηση που μεταφέρω κι εδώ: αν έχετε το διαθέσιμο budget, μην το σκεφτείτε παραπάνω. Είναι ένα κορυφαίων προδιαγραφών smartphone σε πιο λογική μάλιστα τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό –αν και πλέον άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές ρίχνουν ακόμη πιο κάτω τις τιμές.
Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι τα €799 της προτεινόμενης τιμής λιανικής στην Ελλάδα φαντάζουν υπερβολικά για μια συσκευή που θα ανανεωθεί σε λιγότερους από 12 μήνες από μια σαφώς ανώτερη της ίδιας εταιρείας. Αλλά πλέον έτσι παίζεται το παιχνίδι από τους μεγάλους κατασκευαστές. Αν είστε διατεθειμένοι να λάβετε μέρος στο παιχνίδι αυτό, το Mate 10 Pro είναι μία από τις καλύτερες επιλογές αυτή τη στιγμή.