Review: Ένας μήνας με το iPhone XS Max

Review: Ένας μήνας με το iPhone XS Max

Του Γιάννη Γορανίτη

Είτε συμπαθούμε, είτε αντιπαθούμε τα προϊόντα της, η Apple έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον ρου την τεχνολογικής ιστορίας, και σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφώσει τις σύγχρονες κοινωνίες. Έντεκα χρόνια μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPhone, βέβαια, οι ισορροπίες στην αγορά των smartphones έχουν αλλάξει, με πολλούς και ιδιαίτερα αξιόμαχους κατασκευαστές να ανταγωνίζονται για μερίδιο της χρυσοφόρου πίτας.

Η Apple, όπως κάθε χρόνο, καλείται να αποδείξει με τη ναυαρχίδα της ότι παραμένει στην κορυφή της τεχνολογικής πρωτοπορίας και ότι είναι σε θέση όχι μόνο να διατηρήσει τον πυρήνα των φανατικών, αλλά και να προσελκύσει νέους χρήστες. Τα κατάφερε; Ακολουθεί η ετυμηγορία μας, μετά από εξαντλητικές δοκιμές και καθημερινή χρήση του iPhone XS Max για αρκετές εβδομάδες.

Πλεονεκτήματα

Η γιγαντιαία οθόνη του iPhone XS δεν μπορεί παρά να σου τραβήξει την προσοχή από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη που ενσωματώθηκε ποτέ σε κινητό της Apple, αλλά η φωτεινότερη και η πλέον αποδοτική. Η OLED οθόνη των 6,5 ιντσών καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη, αν και οι συνολικές διαστάσεις διατηρούνται σε λογικά, για τη διάσταση, επίπεδα. Αν βιάζεστε να ανακαλύψετε πόσο εύχρηστο είναι με τόσο μεγάλο μέγεθος, θα πρέπει να μεταπηδήσετε στα Μειονεκτήματα του review μας. Το πολυσυζητημένο notch δεν ενοχλεί, ιδιαίτερα αν έχετε εξοικειωθεί με τα προηγούμενα μοντέλα – οι σχεδιαστικές διαφορές με τον προκάτοχό του, άλλωστε δεν είναι συγκλονιστικές.

Η ανάλυση των 2.688x1.242 συνεπάγεται ότι οι ταινίες και τα παιχνίδια απεικονίζονται εξαίσια με απολύτως ρεαλιστικά χρώματα, μάλλον καλύτερα από οποιαδήποτε συσκευή της high-end κατηγορίας. Σε αυτό βοηθάει και ο δυνατός και γεμάτος ήχος από τα βελτιωμένα ηχεία. Αισθητή διαφορά παρατηρήσαμε και στην ανάγνωση ebooks και εγγράφων, αφού λόγω της καθαρής απεικόνισης τα μάτια κουράζονται σαφώς λιγότερο.

Το έτερο βασικό, όπως αποδεικνύεται, πλεονέκτημα της συσκευής είναι η υπερανθεκτική μπαταρία του. Η Apple ισχυρίζεται ότι προσφέρει 90 επιπλέον λεπτά αυτονομίας σε σχέση με τον περσινό μοντέλο, αλλά στην πράξη είναι πολλά περισσότερα. Μπορεί η μπαταρία να συμβάλλει στο αυξημένο βάρος του, αλλά σας επιτρέπει την αδιάλειπτη χρήση για αρκετές ώρες πριν χρειαστεί επαναφόρτιση (σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα εντατικής χρήσης).

Το iOS έχει βελτιωθεί στα σημεία, αλλά συνεχίζει να απαιτεί αρκετές ημέρες εξοικείωσης για τους χρήστες των Android. Όπως όμως υποδεικνύει και το κλισέ, όσοι το χρησιμοποιήσουν, δύσκολα επιστρέφουν. Σε αυτό συντείνουν και τα «κόλπα» που επιστρατεύει η Apple με την υποστήριξη της ΑΙ και του «νευρωνικού μηχανισμού» που αναλαμβάνει να προσαρμόσει το κινητό στις ανάγκες του κατόχου του ώστε να του προσφέρει μια ομαλή εμπειρία χρήσης. Για τον επεξεργαστή περιττεύει οποιοδήποτε σχόλιο, αφού δεν υπάρχει εφαρμογή (ή καλύτερα, συνδυασμός εφαρμογών) που να μη μπορεί να «σηκώσει» με παραδειγματική άνεση. Μια νέα λειτουργία που εκτιμήσαμε είναι το Screen Time που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει στατιστικά του χρόνου χρήσης της εκάστοτε εφαρμογής, ώστε να διαπιστώσει πόσο χρόνο σπαταλά μπροστά στην οθόνη του.

Κορυφαίες επιδόσεις καταγράψαμε και από την κάμερα, που παρότι διατηρεί τους ίδιους φακούς με το iPhone X, αν και έχει αυξηθεί το μέγεθος των pixels, με καλύτερο αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αν και πολλοί αμφισβητούν ότι πρόκειται για την καλύτερη κάμερα που ενσωματώθηκε ποτέ σε κινητό, τα αποτελέσματα πείθουν απόλυτα. Σε αυτό συμβάλλει και ο αλγόριθμος HDR, που επιτρέπει τη λήψη πολλαπλών καρέ για να επιτύχει το ιδανικό κάδρο, ανάλογα με τις συνθήκες της φωτογράφησης.

Τα δείγματα με αυτόματες ρυθμίσεις και χωρίς φλας:

Τo νέο iPhone αποδείχτηκε ταχύτατο και από άποψη συνδεσιμότητας, αφού υποστηρίζει το νέο πρωτόκολλο Wi?Fi με τεχνολογία 2x2 MIMO, αλλά και τα γρήγορα δίκτυα κινητής, όπως το 4G+ της Cosmote, το οποίο και τεστάραμε καθ' όλη τη διάρκεια του review μας, με άριστες εντυπώσεις εντός κι εκτός Αττικής.

Μειονεκτήματα

Το iPhone XS Max είναι λοιπόν το μεγαλύτερο κινητό που κατασκεύασε η Apple και όπως είπαμε αυτό συνιστά ένα θαυμάσιο νέο για όσους παίζουν mobile games και βλέπουν ταινίες στην τεράστια οθόνη του. Οι υπόλοιποι, αν και θα απολαύσουν την απόδοσή της, μάλλον θα δυσκολευτούν να κουμαντάρουν μια τόσο ευμεγέθη συσκευή – ειδικά με το ένα χέρι. Το –κατά τα λοιπά, χρηστικό– μενού του iOS δεν βοηθά σε αυτό, αφού οι επιλογές παραμετροποίησης παραμένουν περιορισμένες. Εξάλλου, η παραμόρφωση ορισμένων εφαρμογών ώστε να καλύψουν όλη την έκταση της οθόνης ξενίζει αρχικά, αλλά μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να διατηρούν τις αρχικές τους διαστάσεις.

Και πάμε στην τιμή του: Το iPhone Xs Max στοιχίζει στη χώρα μας 1.539€ (για την έκδοση των 256GB) και 1.339€ (για την έκδοση των 64GB). Πράγματι, είναι ένας υπερυπολογιστής τσέπης και μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να κάνει περισσότερα από ένα laptop, αλλά δεν παύει να είναι ένα πανάκριβο κινητό – το ακριβότερο στην 11ετή διαδρομή των smartphones της Apple. 

Συμπέρασμα

Το καλύτερο και ακριβότερο smartphone που κυκλοφόρησε ποτέ με logo το δαγκωμένο μήλο φαντάζει ιδανική επιλογή για τους πλέον απαιτητικούς χρήστες που ξέρουν τι θέλουν από το πολυεργαλείο που θα βάλουν στην τσέπη. Αρκεί βέβαια να διαθέτουν το απαιτούμενο budget και να μην έχουν στην κατοχή τους το περσινό μοντέλο, καθώς το XS Max αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη μεν, αλλά όχι εντυπωσιακή αναβάθμιση. Αν αφήσουμε στην άκρη τις εμπορικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο δείγμα της σύγχρονης τεχνολογίας που ανεβάζει ψηλά τον πήχη για τους ουκ ολίγους ανταγωνιστές.

*Η demo συσκευή παραχωρήθηκε από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός για τις ανάγκες του review.