Review: Ένας μήνας με το Samsung Galaxy Note 8

Review: Ένας μήνας με το Samsung Galaxy Note 8

Του Γιάννη Γορανίτη

Είναι αυτό το καλύτερο smartphone που κατασκευάστηκε ποτέ; Η ερώτηση ακούγεται αφελής –και ενδεχομένως είναι– αλλά κυρίως βαρετή, αφού την επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο. Η απάντηση όμως είναι άκρως ενδιαφέρουσα και καθόλου εύκολη. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο εντυπώσεων που μοιάζει να μην έχει τέλος. Και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο θα μετατίθεται η γραμμή του τερματισμού. Η κούρσα αυτή είναι άκρως εντυπωσιακή, αν τη βλέπει κανείς ως θεατής. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν ο θεατής γίνεται καταναλωτής, αφού καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη πριν τον τερματισμό. Συνήθως, αρκετά βαθιά.

Πάμε λοιπόν στη γραμμή εκκίνησης προκειμένου να ακολουθήσουμε έναν από τους πρωταγωνιστές της κούρσας: Το Galaxy Note 8 της Samsung, το οποίο ακολουθήσαμε κατά πόδας (aka: δοκιμάσαμε) για περισσότερο από έναν μήνα.

Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι η Samsung θα τηρούσε αμυντική στάση κατά την τρέχουσα σεζόν, αφού το περσινό φιάσκο με το Galaxy Note 7 αποτέλεσε ένα δυνατό ταρακούνημα για την εικόνα της κραταιάς εταιρείας. Όχι όμως τόσο δυνατό, ώστε να διακόψει την εξελικτική πορεία των συσκευών της. Τα Galaxy S8 και S8 Plus αποκατάστησαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Samsung και το νέο Note ήρθε για να βάλει σαφή διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά έναντι του ανταγωνισμού.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Από τη στιγμή που θα βγάλεις το Note 8 από τη συσκευασία, δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς με τον σχεδιασμό και την πολυτελή αίσθηση που αφήνει, χάρη στο γυαλί (με προστασία Gorilla Glass 5) και το αλουμίνιο. Η κατασκευή είναι ποιοτική και στιβαρή, ενώ το γεγονός ότι είναι ανθεκτικό στην υγρασία, το νερό και τη σκόνη κατά IP68, του δίνει επιπλέον πόντους. Δαχτυλιές πάντως θα πρέπει να καθαρίζετε κάθε λίγο.

Παρά την εξάλειψη των bezels στο εμπρόσθιο τμήμα, χώρεσε μια ικανότατη κάμερα με φωτεινό αισθητήρα στα 8 megapixel για ακόμη καθαρότερες selfies και βιντεοκλήσεις υψηλής ευκρίνειας. Η έλλειψη του φυσικού πλήκτρου ίσως ξενίσει κάποιους, αλλά μετά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας η εξοικείωση τόσο με το εικονικό home button όσο και με τα υπόλοιπα πλήκτρα θεωρείται δεδομένη. Σε πλάγια θέση πάντως συχνά πατιούνται κατά λάθος τα πλήκτρα της έντασης και του Bixby.

Στη λεπτή βάση του φιλοξενούνται η θύρα USB-C, το (ιδιαίτερα δυνατό) ηχείο, η υποδοχή ακουστικών και βέβαια η «κρυψώνα» του S Pen. Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος έχει μετακινηθεί στην οπίσθια όψη, ενώ ο σαρωτής ίριδας και η λειτουργία αναγνώρισης προσώπου υπόσχονται χαλύβδινη και απαραβίαστη προστασία. Αν επιλέξετε την αναγνώριση προσώπου πάντως, φροντίστε να κάνετε την αρχική ρύθμιση σε φωτεινό περιβάλλον και χωρίς περιττά αξεσουάρ, όπως τα γυαλιά σας!

Από σχεδιαστική άποψη, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το S8 Plus, αλλά το μέγεθος της οθόνης σε συνδυασμό με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη περιθωρίων γύρω της, του δίνει ένα αναντίρρητο πλεονέκτημα. Εδώ που τα λέμε, το πλεονέκτημα αυτό επεκτείνεται και στις συγκρίσεις του με τις περισσότερες συσκευές της αγοράς. Ακόμη και το αντίπαλο δέος, που δεν είναι άλλο από το iPhone X, «δανείζεται» πολλά από τα στοιχεία από τη ναυαρχίδα της Samsung. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η οθόνη του νέου superphone της Apple κατασκευάζεται από τη Samsung. Λέγεται μάλιστα ότι η κορεατική εταιρεία θα αποκομίσει περισσότερα κέρδη από τη συμφωνία με την Apple, παρά από τις πωλήσεις της δικής της ναυαρχίδας.

Μιας ναυαρχίδας που εντυπωσιάζει…

Εντυπωσιάζει πρώτον με την τεράστια, όπως είπαμε, αλλά και εκπληκτικής απόδοσης, όπως σωστά υποθέσατε, οθόνη. H διαγωνίου 6,3 ιντσών Super AMOLED τεχνολογίας και Quad HD+ ανάλυσης οθόνη απεικονίζει με άριστη λεπτομέρεια εικόνες και βίντεο. Η γνωστή τάση της Samsung να υπερτονίζει τα χρώματα έχει πλέον ξεπεραστεί και η φυσικότητα έχει πάρει το προβάδισμα. Οι κυρτές άκρες δημιουργούν ένα εφέ (αυτό που η Samsung περιγράφει ως Οθόνη Χωρίς Όρια), το οποίο εν πρώτοις φαίνεται περιττό, αλλά στην πορεία εξελίσσεται σε καλοδεχούμενη προσθήκη, ενώ και το μάτι γρήγορα συνηθίζει την αναλογία 18,5: 9.

Εντυπωσιάζει επίσης, λόγω του S Pen, το οποίο για κάποιους σηματοδοτεί πισωγύρισμα στην πρώιμη εποχή των έξυπνων κινητών με τις γραφίδες. Κι όμως το πενάκι είναι σαφώς πιο χρήσιμο και διασκεδαστικό, ενώ η λειτουργικότητά του έχει μεγιστοποιηθεί χάρη στις παρεμβάσεις στο software της συσκευής. Είναι ελαφρύ (μόλις 3 γρ.) ενώ όπως και το κινητό είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη, ώστε να το χρησιμοποιείτε σε όλες τις συνθήκες. Η λεπτή άκρη του (σημειωτέον από καουτσούκ, για όσους ανησυχούν μήπως χαράξει την οθόνη) είναι ιδανική για σκίτσα και ζωγραφιές με μέγιστη λεπτομέρεια.


Ακόμη και όταν είναι σβηστή η οθόνη, μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις (έως 100 σελίδων), ενώ χάρη στη λειτουργία Always On Display μπορείτε να επεξεργάζεστε σημειώσεις που έχετε προεπιλέξει χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο…

…λόγω των επιδόσεων της κάμερας. Τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών έχουν εκπαιδεύσει το κοινό επί τουλάχιστον μία δεκαετία να κοιτάει μόνο τον αριθμό των megapixel. Ας πούμε σε αυτή την κάμερα, ο αριθμός «12» ενδεχομένως να μην εντυπωσιάζει, αλλά ο διπλός φακός, το μεγάλο μέγεθος pixel, το ευρύ διάφραγμα, αλλά και το διπλό σύστημα οπτικής σταθεροποίησης, προσφέρον τόσο καλές λήψεις που η πλειοψηφία των compact φωτογραφικών της αγοράς, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ορισμένα ενδεικτικά δείγματα φωτογραφιών:

Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά σχεδόν σε όλες τις φωτιστικές συνθήκες, ενώ εξίσου εντυπωσιακά τα πάει και στο βίντεο. Πολύ καλά αποδίδει και από άποψη ήχου, ενώ να σημειωθεί ότι στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα ιδιαίτερα ποιοτικό σετ ακουστικών της AKG.

Οι επιδόσεις του

Το chipset που χτυπά στην καρδιά του S8 Plus αξιοποιείται και στο νέο Note, μόνο που εδώ ενισχύεται με 6GB μνήμης RAM. Ανταποκρίνεται με άνεση σε όλες τις λειτουργίες –ακόμη και στο πολυσυζητημένο multitasking, που μοιάζει να αποζητά με τις λειτουργίες που προσφέρει.

Η προσαρμοσμένη έκδοση του Android 7.1.1 ενδέχεται να μην αρέσει τους λάτρεις των «γυμνών» firmware, αλλά είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις δυνατότητες της συσκευής και του S-Pen. Αξιοποιεί επίσης αρκετές από τις «ενέσεις» αναβάθμισης λογισμικού τις οποίες δέχτηκε και η οικογένεια των S8 τους περασμένους μήνες.

Στο φλέγον ζήτημα της μπαταρίας τώρα (αν και η λέξη «φλέγον» σε review του Note θυμίζει σχοινί σε σπίτι κρεμασμένου). Παρά τις μεγάλες διαστάσεις και την απόδοση της οθόνης, τον θηριώδη επεξεργαστή και τον αυτόνομο επεξεργαστή γραφικών, η αυτονομία της συσκευής κινείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Με μέση χρήση αντέχει για 36-40 ώρες, ενώ ακόμη και με εντατική χρήση δεν θα χρειαστεί φόρτιση πριν το τέλος της μέρας. Οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας του επιτρέπουν ακόμη μεγαλύτερη αντοχή.

Μήπως όμως απογοητεύει;

Όσο κι αν ψάξαμε για ελαττώματα, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάποιο αξιοσημείωτο, εκτός ίσως από τις δυσλειτουργίες του προσωπικού βοηθού Bixby, ο οποίος παρότι εμφανίζεται βελτιωμένος, απαιτεί ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να πούμε ότι πραγματικά «βοηθάει» τον χρήστη. Τα προβλήματα του Bixby βέβαια εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι «ακούει» μόνο αγγλικά και μάλιστα με αμερικανική προφορά, και κορεατικά.

Το μειονέκτημα όμως που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε είναι η υψηλή τιμή της συσκευής. Στη χώρα μας κοστίζει €1.029, ποσό που αν μη τι άλλο είναι δυσανάλογα υψηλό. Το γεγονός βέβαια ότι στην αγορά υπάρχει η επιλογή του S8 Plus στην τιμή των €929, αλλά και πολλών αξιόλογων συσκευών της Samsung σε πολύ προσιτές τιμές, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Οι καταναλωτές οφείλουν να εξοικειωθούν με την παγιωμένη πραγματικότητα, που θέλει τα smartphones στο πάνω ράφι να στοιχίζουν πολύ παραπάνω απ' όσο μπορεί να αντέξει η τσέπη του μέσου χρήστη.

Γι' αυτό και συσκευές όπως το Galaxy Note 8 απευθύνεται είτε στους φανατικούς της σειράς, είτε σε όσους θέλουν να έχουν στην τσέπη τους το κορυφαίο κινητό της αγοράς. Γιατί όπως και να το κάνουμε, το Note 8 είναι το κορυφαίο κινητό της αγοράς. Μέχρι το επόμενο…

Η συσκευή παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός. Η συσκευή δοκιμάστηκε στο δίκτυο 4G Plus της Cosmote.