Του Γιάννη Γορανίτη
Η προφανής δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, είναι ότι κάθε λίγους μήνες καλούνται να επανεφεύρουν τον τροχό. Επειδή όμως η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα μεν αλλά όχι τόσο ταχύτατα που κάθε ετήσια αναβάθμιση να συνιστά «επανάσταση», οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες.
Αντίστοιχα διλήμματα σίγουρα αντιμετώπισαν και οι ιθύνοντες της Samsung στο ετήσιο ραντεβού τους με τις ανανεωμένες εκδόσεις της της σειράς Galaxy S (S9 και S9+). Πόσο να βελτιώσεις, άλλωστε, ένα σχεδόν άριστο smartphone; Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε επί έναν ολόκληρο μήνα τη νέα συσκευή της Samsung, και ακολουθούν τα συμπεράσματά μας για το αν κατόρθωσαν να περάσουν τον πήχη που οι ίδιοι έβαλαν τόσο ψηλά.
Σχεδιασμός
Με την πρώτη ματιά, το φετινό μοντέλο δεν διαφέρει και πολύ από το S8+. Αλλά αυτό το συγκαταλέγουμε στα πλεονεκτήματα της συσκευής. Τα ελάχιστα bezels γύρω από την οθόνη, ο ελκυστικός καμπυλόγραμμος σχεδιασμός, και ο συνδυασμός γυαλιού με μέταλλο, είναι στοιχεία που διατηρήθηκαν και στο S9. Ορθά, κατά τη γνώμη μας. Είπαμε, ο τροχός δεν μπορεί να επανεφευρίσκεται κάθε τόσο.
Ναι, είναι μεγάλο, τεράστιο για την ακρίβεια, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουν όσοι αναζητούν κινητό σε αυτή την κατηγορία τιμής. Μικρότερες άλλωστε συσκευές (στην περιοχή των 5 ιντσών) κυκλοφορούν ήδη με σαφώς πιο προσιτό κόστος. Όπως και όλοι οι ανταγωνιστές του, έτσι και το S9+ απέτυχε στο τεστ της πίσω τσέπης του τζιν. Ναι, κάποια στιγμή έπεσε επειδή δεν χωρούσε, αλλά λόγω του στιβαρού σχεδιασμού του δεν έπαθε το παραμικρό. Ιδιαίτερα ανθεκτικό αποδείχτηκε και στις δοκιμασίες που το υποβάλαμε κάτω από (τρεχούμενο) νερό, αφού είναι πιστοποιημένο κατά IP68.
Μια πιο προσεκτική ματιά στη συσκευή (ή καλύτερα στη λίστα των χαρακτηριστικών του), θα σας πείσει ότι οι διαστάσεις του είναι ελαφρώς διαφοροποιημένες από το S8+: 0,4mm φαρδύτερο και άλλα τόσα παχύτερο, αλλά και 1,4 χιλιοστά μακρύτερο. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που δύσκολα θα παρατηρήσετε. Αυτό που σίγουρα θα παρατηρήσετε, είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που τοποθετείται σε πιο βολικό σημείο στην πλάτη της συσκευής.
Οθόνη
Κάτι που επίσης αποκλείεται να διαφύγει της προσοχής σας, είναι η επιβλητική OLED οθόνη των 6,2 ιντσών. Η απόδοσή της είναι άριστη, η απεικόνιση του μαύρου και της λοιπής χρωματικής γκάμας τόσο αληθοφανής που δεν χορταίνεις να την κοιτάς.
Η λειτουργία διαχωρισμού οθόνης είναι και πάλι παρούσα, μόνο που στις 6,2'''' μοιάζει να αποκτά νόημα. Εξίσου χρηστική λόγω της μεγάλης διαγωνίου είναι η δυνατότητα απεικόνισης π.χ. ενός βίντεο σε ακόμη μικρότερο παράθυρο.
Επιδόσεις
Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του δεν ζορίζεται ούτε στο πιο απαιτητικό multitasking, καθώς συνεπικουρείται από 6GB μνήμης RAM και το ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον χρήσης της Samsung, το οποίο όπως συνηθίζει «φοράει» πάνω από το Android 8.0. Από άποψη λογισμικού και ευχρηστίας, πρόκειται για την καλύτερη πρόταση της αγοράς.
Η αναγνώριση προσώπου αλλά και η ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος είναι ταχύτερη από κάθε άλλο μοντέλο της Samsung και ακριβέστατη ακόμη και με χαμηλό φωτισμό. Οι ήχος είναι πολύ καλός και αρκετά δυνατός. Επιτέλους, η Samsung προσέθεσε στερεοφωνικό ήχο (ενισχυμένο από το Dolby Atmos), ενώ στα συν του S9+, προσθέτουμε το γεγονός ότι παρά τη σχετική φημολογία δεν θυσίασε τη θύρα των ακουστικών, όπως το iPhone.
Ταχύτατο είναι και από άποψη συνδεσιμότητας, καθώς υποστηρίζει τεχνολογία 4G+, επιτρέποντας τη σύνδεση στο internet σε (ονομαστικές) ταχύτητες που φτάνουν τα 500Mbps. Δοκιμάσαμε τη συσκευή στο 4G+ δίκτυο της Cosmote –το οποίο σημειωτέον προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη κοντά στο 92%– και εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις αποδείχτηκε ταχύτερο σε σύγκριση με τη σύνδεση σε Wi-Fi.
Κάμερα
H Samsung έχει πάψει να ακολουθεί τα παιχνίδια εντυπώσεων με τους αριθμούς των megapixels, και επικεντρώνεται στην ποιότητα της φωτογραφίας και του βίντεο. Και πολύ καλά κάνει, αν κρίνουμε από τα φωτογραφικά αποτελέσματα που λάβαμε κατά την πολυήμερη χρήση του.
Οι δίδυμοι αισθητήρες των 12ΜΡ της βασικής κάμερας συνεργάζονται για κορυφαίες επιδόσεις, ακόμη κι όταν αφήναμε τη «δουλειά» στις αυτόματες ρυθμίσεις. Η λεπτομέρεια των λήψεων είναι υποδειγματική, ενώ το σύστημα σταθεροποίησης αποδίδει στις περισσότερες συνθήκες –ακόμη και σε γρήγορη κίνηση.
Πολύ καλό ήταν και το βίντεο, με τη λειτουργία super-slow motion (στα 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο) να εντυπωσιάζει, αλλά να παραμένει αμφίβολης χρηστικής αξίας. Άψογη ήταν και η εμπρόσθια κάμερα με το βελτιωμένο λογισμικό να αναλαμβάνει τη βελτίωση των selfies.
Ορισμένα δείγματα λήψεων του Galaxy S9+ εδώ:
Κάνοντας zoom στις λεπτομέρειες της υποφωτισμένης λήψης:
Μπαταρία
Η αχίλλειος πτέρνα όλων των μεγάλων smartphones. Παρά τις άοκνες προσπάθειες των μηχανικών της Samsung να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με δυσκολία κατορθώνει να βγάλει μια ολόκληρη μέρα, χωρίς να συνδεθεί στην πρίζα. Με εντατική μάλιστα χρήση, οι χρόνοι μειώνονται περαιτέρω.
Να αναγνωρίσουμε πάντως ότι οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας –επιτέλους–αποδίδουν, και καλό είναι να τις επιλέγετε ειδικά αν απέχετε πολλές ώρες από μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι καταργούν ενεργοβόρες εφαρμογές που τρέχουν στο φόντο. Αυτό βέβαια συνεπάγεται τη μείωση της ανάλυσης και της φωτεινότητας της οθόνης, όπως και τον περιορισμό της συνδεσιμότητας και άλλων λειτουργιών.
Μειονεκτήματα
Κι όμως, μια τόσο προηγμένη συσκευή έχει και μειονεκτήματα. Κάτι θα πρέπει να βελτιώσουν και στην έκδοση του 2019, άλλωστε. Το πιο χτυπητό πλην της μειωμένης διάρκειας ζωής της μπαταρίας, είναι το πλήκτρο του Bixby. Παρότι βελτιωμένος, ο προσωπικός βοηθός της Samsung επιμένει να «πετάγεται» χωρίς να του το ζητάς, μιας και πλέον το ειδικό κουμπί πατιέται ευκολότερα και πολύ συχνά κατά λάθος. Παρά τις προσπάθειες μας, δεν κατορθώσαμε να επαναπρογραμματίσουμε το πλήκτρο και το αφήσαμε να μας εκνευρίζει.
Μειονέκτημα ακριβώς δεν το λες, αλλά ειλικρινά αδυνατούμε να καταλάβουμε όλο αυτόν τον θόρυβο με το AR emoji (κάτι σαν το Animoji της Apple), το οποίο μετατρέπει τις selfie σας σε διαδραστικά emoji, χάρη στις λειτουργίες της επαυξημένης πραγματικότητας. Χάσαμε αρκετό χρόνο χωρίς πειστικά αποτελέσματα, αλλά γρήγορα το εγκαταλείψαμε – κάτι που εικάζουμε ότι θα πράξουν και όσοι είναι μεγαλύτεροι των 12 ετών.
Συμπέρασμα
Αν έχετε κάποιο από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της Samsung (όπως το Galaxy Note 8 ή S8+), δεν θα συστήναμε βιάση για την αγορά του νέου μοντέλου. Αν όμως αναζητάτε ένα Android smartphone υψηλότατων επιδόσεων και κορυφαίας ποιότητας και αισθητικής, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που θα βρείτε στα ράφια των καταστημάτων.
Αρκεί βέβαια να σας περισσεύουν και τα €980 που απαιτούνται για την απόκτησή του. Η τιμή παραμένει υψηλή –υπερβολική, για να είμαστε ακριβείς– εκτός αν η Samsung μας διαβεβαιώσει ότι αυτό ήταν, από εδώ και πέρα δεν έχει κάτι καλύτερο να προσφέρει. Αλλά κάτι μας λέει ότι του χρόνου τέτοια εποχή, μάλλον θα λέμε για το πόσο βελτιωμένο είναι το Galaxy S10, και παράλληλα θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε για την υψηλή τιμή του…
Η συσκευή μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός.