Του Γιάννη Γορανίτη
Τα τελευταία χρόνια η Sony έχει λανσάρει ορισμένες από τις καλύτερες συσκευές στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότερες όμως περνούν μάλλον απαρατήρητες, αποσπώντας αμελητέα –συγκριτικά με τις δυνατότητες και την ποιότητά τους– μερίδια αγοράς.
Δυσεξήγητο είναι επίσης το γιατί ένα πασίγνωστο brand που πηγαίνει σταθερά καλά σε άλλες κατηγορίες, όπως το gaming, ο ήχος και η τηλεόραση, δυσκολεύεται τόσο έντονα στο πεδίο των smartphones. Η εξήγηση του έντονου ανταγωνισμού είναι λογική, αλλά όχι αρκετή, μιας και τα κορυφαία smartphones της οικογένειας Xperia είναι ισάξια ή συχνά υπερέχουν του ανταγωνισμού. Άλλοι αναλυτές επιστρατεύουν την ερμηνεία των υψηλών τιμών, και άλλοι την επικοινωνιακή στρατηγική της Sony, ζητήματα όμως που δεν μπορούμε να λύσουμε εδώ.
Αυτό που θα κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στην ουσία: στη δοκιμή του κορυφαίου –σύμφωνα με τις εξαγγελίες των Ιαπώνων– smartphone που παρουσίασαν ποτέ. Αν ψάχνετε τη μονολεκτική απάντηση, τη δίνουμε από νωρίς: ναι, πρόκειται για το κορυφαίο Xperia που κατασκευάστηκε ποτέ. Αρκεί αυτό όμως για να δώσει στη Sony την απαραίτητη ώθηση για να επανακάμψει δυναμικά στην αγορά ή χρειάζεται διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό; Πάμε να δούμε.
Ποιότητα κατασκευής και σχεδιασμός
Από την πρώτη επαφή με το νέο Xperia, ακόμη και ο πιο επιφυλακτικός χρήστης θα πειστεί για την ποιότητα κατασκευής και θα επιβεβαιώσει ότι το «Premium» στην ονομασία επιβεβαιώνεται εμφατικά. Το γυαλί που εκτός από την μπροστινή επιφάνεια της συσκευής δεσπόζει και στην οπίσθια όψη, και καθώς είναι ημιδιαφανές και ανακλαστικό συντείνει στην καλαισθησία της. Οι επιφυλάξεις για την ανθεκτικότητα λόγω του γυαλιού, ξεπερνιούνται μετά τις πρώτες ημέρες χρήσης. Αυτό που δεν θα αποφύγετε λόγω του δεσπόζοντος γυαλιού είναι να σκουπίζετε διαρκώς τις δαχτυλιές από την κατά τα λοιπά στιλπνή επιφάνεια.
Ανθεκτικό είναι και το γυαλί της οθόνης (Gorilla Glass 5), χωρίς να σημαίνει ότι είναι άθραυστο, ενώ η συσκευή είναι πιστοποιημένη κατά IP68, κάτι που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα σε σκόνη και νερό. Σημειώστε βέβαια ότι δεν αναφερόμαστε σε αδιάβροχη προστασία από θαλασσινό νερό, οπότε μη βιαστείτε να το βάλετε στην τσέπη του μαγιό όταν βουτήξετε.
Το XZ Premium λοιπόν, είναι στιβαρό, ποιοτικό, εντυπωσιακό στην όψη, αλλά και μεγάλο και συγκριτικά βαρύ. Η επιμονή της Sony σε αυτή τη σχεδιαστική γραμμή, συνεπάγεται μεγαλύτερα περιθώρια γύρω από την οθόνη, και κατ' επέκταση αυξημένες διαστάσεις (κυρίως του μήκους) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές που μίκρυναν ή ξεφορτώθηκαν τα bezels. Σε πρόσφατη επικοινωνία μας με στελέχη της εταιρείας, επιβεβαιώσαμε off-the-record ότι ο διάδοχός του θα ακολουθεί διαφορετική σχεδιαστική λογική, αλλά είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για το επόμενο. Xperia. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αλλάξει η σχεδιαστική ομάδα είναι η άβολη και δυσπρόσιτη θέση του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων.
Η οθόνη
Αυτή η οθόνη με διαγώνιο 5,5 ιντσών και 4K ανάλυση (3840 ? 2160) είναι κατά τη γνώμη μας το χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η επικοινωνιακή στρατηγική της Sony. Ναι, η κάμερα είναι το δυνατό χαρτί του νέου Xperia, αλλά η οθόνη είναι το στοιχείο που βλέπει διαρκώς ο χρήστης, αυτό που ακουμπάει εκατοντάδες φορές καθημερινά, και εν τέλει αυτό που αποτελεί την «έξοδο» οποιασδήποτε λειτουργίας της συσκευές.
Οι Ιάπωνες λοιπόν έβαλαν τα δυνατά τους. Εξόπλισαν την οθόνη με την τεχνολογία Triluminous, αλλά και συγκεκριμένες προδιαγραφές που συναντάμε στις υπερσύχρονες τηλεοράσεις BRAVIA, όπως το HDR. Τα ονόματα των τεχνολογιών και τα specs συνήθως δεν λένε και πολλά στον τελικό χρήστη. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και εν προκειμένω το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό: εκπληκτική χρωματική γκάμα, με φυσική απεικόνιση και ομαλή ισορροπία. Παρεμπιπτόντως, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επέμβει στην απεικόνιση, τη λειτουργία χρωμάτων και την ισορροπία λευκού της οθόνης.
Το 4K περιεχόμενο που τραβάει η δική του κάμερα δείχνει εξαιρετικό σε αυτή την οθόνη, ενώ και τα games υψηλής ανάλυσης απεικονίζονται με πολύ καλή ευκρίνεια και λεπτομέρεια. Προφανώς, το αποτέλεσμα δεν είναι εξίσου καλό, όταν γίνεται upscale περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης, όπως τα γραφικά της συντριπτικής πλειονότητας των εφαρμογών, τα sites κ.λπ.
Οι διαφορές της οθόνης με δυνατότητα απεικόνισης 4K HDR σε σύγκριση με τις συμβατικές οθόνες περιγράφονται σε αυτό το βίντεο.
Φωτογραφία και βίντεο
Όπως προαναφέραμε η Sony θα όφειλε να επικεντρωθεί επικοινωνιακά στην εκθαμβωτική οθόνη. Αλλά τώρα που φτάνουμε στην κάμερα, το επανεξετάζουμε. Γιατί κι εδώ τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των αναμενόμενων. Γιατί φαίνεται ότι η Sony αξιοποίησε σωστά τα δικά της οπτικά: Ο Exmor RS αισθητήρας με ανάλυση 19MP συνεργάζεται με τον εξελιγμένο φακό G ώστε να αποτυπώνει φωτογραφίες με άριστη λεπτομέρεια και χρωματικό εύρος.
Δείγματα από λήψεις με το XZ Premium
Η κάμερα του Xperia XZ Premium προσφέρει ευρεία γκάμα χειροκίνητων ρυθμίσεων, αν και τα αυτόματα modes της Sony καλύπτουν τους περισσότερους χρήστες. Σε κάποιες λήψεις βέβαια παρατηρείται φαινόμενο υπερέκθεσης, ενώ σε χαμηλό φωτισμό οι επιδόσεις υπολείπονται –αν και βρήκαμε το σύστημα σταθεροποίησης αρκετά ικανοποιητικό.
Το ειδικό κουμπί για άμεση ενεργοποίηση της φωτογραφικής μηχανής στα δεξιά της συσκευής είναι το πιο βολικό και λειτουργικό που έχουμε δοκιμάσει, ενώ λειτουργεί άρτια και ως πλήκτρο κλείστρου. Βελτιώνει την αίσθηση της λήψης, αλλά και την καθιστά ευκολότερη.
Το βίντεο είναι ποιοτικό υπεράνω περιγραφής. Γράφει σε 4K ανάλυση με φυσικότατα, λεπτομερή χρώματα, χωρίς τρικ και περιττούς κορεσμούς (εκτός αν το επιλέξει ο χρήστης). Η πραγματική διαφορά γίνεται σε λειτουργία υπερ-αργής κίνησης (super slow motion) που φτάνει έως τα 960fps (με αρκετές ενδιάμεσες επιλογές), με το αποτέλεσμα να ξεπερνά πολλές από τις αυτόνομες κάμερες της αγοράς –δεν αναφερόμαστε καν σε άλλα smartphones που σπάνια προσφέρουν επιλογή πάνω από 240fps.
Τι θα πει super slow motion χωρίς πολλά λόγια…
Θα πρέπει βέβαια η Sony να μεριμνήσει –τουλάχιστον από άποψη λογισμικού– για να βελτιώσει τις συνθήκες μετάβασης από τη λήψη σε κανονική ταχύτητα στην αργή κίνηση, αλλά και να διορθώσει την «ατσούμπαλη» μετάβαση μεταξύ των διάφορων λειτουργιών. Ένα άλλο πρόβλημα, που βέβαια δεν αφορά μόνο τη Sony, είναι ότι τα 4Κ αρχεία είναι αρκετά δύσχρηστα και τα περισσότερα PC «αγκομαχούν» για να τα επεξεργαστούν.
Hardware
Ο επεξεργαστής Snapdragon 835 αποδεικνύεται ικανότατος να διαχειριστεί τις αυξημένες απαιτήσεις του smartphone. Αναμφίβολα συμβάλλουν και τα 4GB μνήμης RAM. Η εσωτερική μνήμη τύπου UFS6 φτάνει τα 64GB, που είναι αρκετά για τον μέσο χρήστη, εκτός αν αρχίσει να αποθηκεύει «αλόγιστα» βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης.
Αξιοσημείωτες είναι οι αντοχές της μπαταρίας των 3.230mAh, η οποία παρά την απαιτητικότατη οθόνη και τις high-end προδιαγραφές του hardware, αντέχει για τουλάχιστον 12-16 ώρες διαρκούς χρήσης. Πρακτικά, δεν απαιτεί φόρτιση μέσα στην ημέρα, ακόμη κι αν το «ταλαιπωρείτε» εκτός ορίων. Ακόμη κι όταν χρειαστεί φόρτιση το Quick Charge 3.0, το τροφοδοτεί ταχύτατα με την απαιτούμενη ενέργεια.
Πολύ καλές είναι οι επιδόσεις της ναυαρχίδας της Sony και στον τομέα του ήχου. Τα στερεοφωνικά ηχεία προσφέρουν μια καλή για φορητή συσκευή ηχητική εμπειρία, η οποία όμως απογειώνεται όταν συνδέεται τα ακουστικά στη σχετική υποδοχή. Ακόμη και τα ακουστικά της συσκευασίας αξιοποιούν το σύστημα ακύρωσης θορύβου, ενώ το ClearAudio + προσαρμόζει τον ήχο στις απαιτήσεις του ακροατή.
Λογισμικό
Η ελαφρύτερη έκδοση του Android που χρησιμοποιεί η Sony στο νέο της κινητό είναι αρκετά εύχρηστη και καλοσχεδιασμένη. Οι ελλείψεις από την πλήρη έκδοση είναι αμελητέες, ενώ οι προσθήκες (όπως η λειτουργία αναζήτησης και το dropdown) είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες. Η Sony μας ενημερώνει ότι Xperia XZ Premium «μαθαίνει από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό σας και προσαρμόζεται», κάτι που δεν διαπιστώσαμε, πλην ορισμένων εξατομικευμένων προτάσεων στην αρχική οθόνη.
Η ενσωμάτωση του Google Now είναι υποδειγματική, ενώ οι «αποκλειστικές» εφαρμογές της Sony δεν προσφέρουν κάτι συγκλονιστικά διαφορετικό από τις ήδη γνωστές. Εξαίρεση ίσως το Movie Creator που είναι ένα πολύ αξιοπρεπές υποκατάστατο για γρήγορο μοντάζ –ακόμη και των απαιτητικών βίντεο 4Κ ανάλυσης, αλλά και το «παιχνιδιάρικο» AR εφέ.
Τέλος, το smartphone είναι συμβατό με δίκτυα LTE (4G) Cat16, επιτρέποντας σύνδεση και μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες κατηγορίας Gigabit, κάτι που διαπιστώσαμε χρησιμοποιώντας το αναβαθμισμένο 4G δίκτυο της Cosmote.
Συμπέρασμα
Το Sony Xperia XZ Premium είναι ένα ιδιαίτερα ποιοτικό, στιβαρό και πολυτελές κινητό. Ο «μονολιθικός» σχεδιασμός του βέβαια μοιάζει παρωχημένος, ενώ οι γωνίες δεν εξυπηρετούν τον χειρισμό με το ένα χέρι. Άβολη είναι και η τοποθέτηση του αισθητήτα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η κάμερα του και ειδικά οι δυνατότητες λήψης βίντεο 4Κ ανάλυσης και υλικού σε super-slow motion το φέρνουν στην κορυφή της high-end κατηγορίας. Χάρμα οφθαλμών είναι και η οθόνη του, ειδικά αν παρακολουθείτε περιεχόμενο υπερ-υψηλής ανάλυσης.
Αξίζει λοιπόν τα λεφτά του; Με δεδομένο ότι η τιμή του (€769) είναι κατάτι χαμηλότερη από τους βασικούς high-end ανταγωνιστές (π.χ. Galaxy και iPhone), αλλά υψηλότερη από τις κινέζικες προτάσεις, θα απαντούσαμε καταφατικά, ειδικά για όποιον είναι διατεθειμένος να ξοδέψει τόσα χρήματα για κινητό. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει ήδη στην κατοχή του Xperia, αλλά και σε όσους κάνουν το βήμα στη high-end κατηγορία. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να το δοκιμάσουν στο χέρι τους, και να το αγοράσουν μόνο αν εξοικειωθούν με τη σχεδιαστική λογική και τις ιδιαιτερότητες του λογισμικού της Sony.
Συνολικά, πρόκειται για ένα από τα πιο προικισμένα smartphones της αγοράς. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Sony παρέδωσαν ίσως το καλύτερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά προϊόν που θα μπορούσαν. Μένει να δούμε αν θα το εκτιμήσει και το καταναλωτικό κοινό.
Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός.