Του Γιάννη Γορανίτη
Η εντυπωσιακή πρεμιέρα του iPhone X συνοδεύτηκε από ουρές και διαδοχικά sold- out σε πολλές από τις χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως είχαμε καταγράψει πριν καν φτάσουν οι συσκευές στις προθήκες των καταστημάτων.
Πλέον στη χώρα μας δεν υπάρχει συσκευή ούτε για δείγμα, οπότε νιώσαμε ιδιαίτερα τυχεροί που μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες συσκευές έφτασε στα χέρια μας για την καθιερωμένη δοκιμή.
Η συσκευή παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από τα καταστήματα Γερμανός.
Προφανώς, δεν πρόκειται για πλήρες review, αλλά για τις πρώτες εντυπώσεις μας από την ολιγοήμερη συμβίωση με τη νέα ναυαρχίδα της Apple. Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες; Ποια νέα χαρακτηριστικά εντυπωσιάζουν και ποιες ελλείψεις απογοητεύουν. Και τελικά, αξίζει το ποσό που απαιτείται από τους καταναλωτές;
Οθόνη
Η OLED οθόνη των 5,8 ιντσών είναι με διαφορά η καλύτερη οθόνη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε iPhone: φωτεινή χωρίς να κουράζει, με άριστη χρωματική λεπτομέρεια και καθαρότητα. Η απόδοσή της είναι τόσο καλή που προβληματίζει όσους επιστρέψουν για οποιονδήποτε λόγο στο παλιό τους smartphone –όπως εμείς καλή ώρα, από την ημέρα που επιστρέψαμε τη συσκευή της δοκιμής.
Το γεγονός δε ότι καταλαμβάνει (σχεδόν) ολόκληρη την πρόσοψη, μειώνοντας μάλιστα τις συνολικές διαστάσεις, είναι το βασικό πλεονέκτημα του iPhone X.
Πιθανότατα δεν είναι καλύτερη από την οθόνη του Note 8, αλλά αναφερόμαστε σε ασήμαντες συγκριτικές λεπτομέρειες που ο μέσος χρήστης ουδέποτε θα αντιληφθεί.
Ο λόγος πλευρών 18:9 είναι μεν πιο εντυπωσιακός, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότερες εφαρμογές δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί αφήνει τον χρήστη με την αίσθηση του ημιτελούς (συνήθως εμφανίζονται μαύρες μπάρες για να γεμίσουν το κενό ή στρετσάρεται η εικόνα).
Αρνητική εντύπωση μας έκανε και η εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης, όπου και φιλοξενείται η νέα κάμερα TrueDepth, αφού σε προβολή πλήρης οθόνης δημιουργεί ένα σκαλοπάτι στην εικόνα. Είναι πάντως μια λεπτομέρεια που δεν αργήσαμε να συνηθίσουμε –ή μάλλον να ξεχάσουμε.
Face ID
Η λειτουργία αναγνώρισης προσώπου διέψευσε τις (αρνητικές) προσδοκίες μας. Λειτουργεί άψογα σχεδόν σε όλες τις συνθήκες χωρίς καν να γίνεται αισθητή στον χρήστη. Δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στην οθόνη. Ξεκλειδώσαμε το κινητό σε μισοσκόταδο, φορώντας γυαλιά οράσεως (που δεν φορούσαμε στην αρχική ταυτοποίηση), και αφού αλλάξαμε χτένισμα!
Εξίσου εύκολα ξεκλειδώσαμε τη συσκευή και κατά τη διάρκεια μιας μπόρας –γιατί ναι, το iPhone X είναι αδιάβροχο και πλήρως στεγανό, Με τα γυαλιά ηλίου δυσκολεύτηκε (πέτυχε μόλις 1 στις 4 προσπάθειες), ενώ το ίδιο συνέβη και ορισμένες φορές όταν ο φωτισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, οπότε και κληθήκαμε να πληκτρολογήσουμε κωδικό πρόσβασης. Επιχειρήσαμε να το εξαπατήσουμε με τυπωμένη φωτογραφία μας, αλλά αποδείχτηκε πιο έξυπνο και αρνήθηκε την πρόσβαση. Για το σετάρισμα δε, απαιτείται μια απλή διαδικασία ταυτοποίησης: απλώς στρέφετε το κεφάλι σας μερικές φορές δεξιά αριστερά ώστε να φωτογραφίσει όλες τις γωνίες.
Μπαταρία
Στον τομέα της αυτονομίας, το νέο iPhone είναι εμφανώς βελτιωμένο. Το γεγονός ότι η OLED οθόνη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια του δίνει σαφές πλεονέκτημα σε σύγκριση με παλιότερα iPhone, ενώ σίγουρα βοηθούν και οι βελτιώσεις στο λογισμικό που αποτρέπουν τη γρήγορη εξάντλησή της. Με φυσιολογική χρήση, αποκλείεται να χρειαστεί φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη όμως κι αν ζορίσετε τη συσκευή, με διαρκές multitasking, αναπαραγωγή βίντεο και gaming, και τη φωτεινότητα στο μέγιστο, η μπαταρία θα αντέξει για αρκετές ώρες. Το iPhone X υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση, την οποία όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να τεστάρουμε.
Κάμερα
Μια πολύ καλή κάμερα για φωτογραφίες και βίντεο σε όλες τις φωτιστικές συνθήκες. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας δεν λειτουργεί πάντα άψογα, ενώ σε χαμηλό φωτισμό η κάμερα αποδίδει καλύτερα από τα άλλα iPhone αλλά μένει πίσω από τον ανταγωνισμό, πχ το Samsung Galaxy Note 8. Το βίντεο της είναι επίσης πολύ ποιοτικό (εγγράφει εικόνα ανάλυσης 4Κ στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο) και υπολείπεται μόνο του Xperia XZ Premium.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για ανεπαίσθητες λεπτομέρειες.
Στις μετρήσεις του ανεξάρτητου DXOmark πάντως, υπολείπεται μόνο του Google Pixel 2 και ισοβαθμεί με την κάμερα του νέου Huawei Mate 10 Pro.
Η εμπρόσθια κάμερα πάντως, παρά τα μόλις 7MP της ανάλυσης του αισθητήρα της εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές της. Ναι, αυτή βγάζει τις καλύτερες selfies της αγοράς, χάρη στη λειτουργία Πορτραίτο, η οποία επιτρέπει θόλωση του φόντου και βελτιστοποίηση των λήψεων.
Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εβδομάδα χρήσης πέρασε χωρίς να συνηθίσουμε απόλυτα τις νέες χειρονομίες, οι οποίες όμως είναι αρκετά χρηστικές και ευνοούν τον χειρισμό της συσκευής με το ένα χέρι. Το swipe προς τα πάνω για την εμφάνιση των ενεργών εφαρμογών, για παράδειγμα, θέλει αρκετή εξάσκηση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για το άμεσο κλείσιμο των εφαρμογών.
Λειτουργικό
Το iOS 11 μοιάζει (και είναι) κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις δυνατότητες της συσκευής. Πιο γρήγορο από ποτέ, εύχρηστο και έχοντας διορθώσει τα εμφανή ελαττώματα του προκατόχου του, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη στο στρατόπεδο του Android.
Animoji
Παρουσιάστηκε ως αξιοπρόσεκτη καινοτομία, αλλά προς το παρόν φαντάζει με ένα παιχνίδι πολυτελείας για μικρότερες ηλικίες. Πρακτικά, επιτρέπει τη δημιουργία ενός emoji από μια φωτογραφία σας, κάτι διασκεδαστικό μεν, αλλά όχι και τόσο χρήσιμο. Είναι πάντως ενδεικτικό των δυνατοτήτων της κάμερας TrueDepth.
Οι ελλείψεις
Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID ήταν ιδιαίτερα βολικός, αλλά μετά από την εμπειρία χρήσης μιας συσκευής με αναγνώριση προσώπου, καμία άλλη μέθοδος δεν δικαιούται να χαρακτηρίζεται «βολική». Το Touch ID δεν θα λείψει σε κανέναν και σε λίγα χρόνια ουδείς θα το θυμάται. Η απουσία κεντρικού πλήκτρου δεν είναι μεν σημαντική, αλλά οι φανατικοί του iPhone θα το αναζητούν, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες χρήσης. Η έλλειψη θύρας ακουστικών είναι πλέον οικεία στους κατόχους iPhone, αλλά δεν παύει να είναι εκνευριστική.
Η τιμή
Τα έχουμε πει πολλάκις από την ημέρα που ανακοινώθηκε η τιμή του iPhone X και θα το επαναλάβουμε: η τιμή των €1.199 για τα 64GB και €1.399 για την έκδοση των 256GB είναι υπερβολική. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το κόστος κατασκευής είναι
κατά πολύ υψηλότερο, δεν δικαιολογείται αυτή η αισθητή διαφορά από τις συσκευές του (άμεσου) ανταγωνισμού. Η εμπορική αποδοχή του όμως αποδεικνύει ότι οι fans της Apple είναι διατεθειμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Συμπέρασμα
Το iPhone X ήταν ένα μεγάλο βήμα για την Apple. Εμπεριείχε ρίσκο, καθώς ήταν μια απόφαση που θα καθόριζε το μέλλον του iPhone. Και όπως όλα δείχνουν το καθόρισε ήδη. Κανένα μελλοντικό iPhone δεν θα μπορεί να ξεφύγει από τη σκιά του X. Μέχρι όμως να αναθεωρήσει η Apple την τιμολογιακή της πολιτική, η συσκευή θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό –πιθανότατα ικανοποιητικό για τα ταμεία της Apple, αλλά σίγουρα όχι αρκετό για να επανακτήσει τη μερίδα του λέοντος.