RoboTiles: H πρώτη υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού διεθνώς είναι ελληνική

RoboTiles: H πρώτη υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού διεθνώς είναι ελληνική

Του Γιάννη Γορανίτη

Η πλατφόρμα RoboTiles της ομάδας CubesCoding έχει αποσπάσει έξι βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πρόσφατα κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας ανάμεσα σε 361 προτάσεις. Πρόκειται για την πρώτη υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού διεθνώς, μέσω της οποίας παιδιά ηλικίας 3 ετών και πάνω αλλά και έμπειροι προγραμματιστές μπορούν να συνεργαστούν και να μάθουν προγραμματισμό παίζοντας με φυσικά αντικείμενα, εκπαιδευτικά ρομπότ και γραφικά περιβάλλοντα.

Το RoboTiles βασίστηκε στο Project CubesCoding το οποίο είχε διακριθεί το 2014 και ήταν η πρώτη ενεργή απτική γλώσσα προγραμματισμού διεθνώς. Το RoboTiles είναι μια πλήρης και αυτοτελής υβριδική γλώσσα προγραμματισμού η οποία ενσωματώνει και επεκτείνει στον υπερθετικό βαθμό ότι γνωρίζουμε για τις απτικές γλώσσες προγραμματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το RoboTiles δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης και του Internet με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τα παιδιά.

Οι προδιαγραφές του συστήματος RoboTiles έχουν προκύψει από την έρευνα και την εμπειρία του Θ. Σαπουνίδη Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη στο ΑΠΘ. Ο κ. Σαπουνίδης που ασχολείται με τις απτικές γλώσσες προγραμματισμού περισσότερο από 15 χρόνια, συνεχίζει να χαράσσει τη στρατηγική του RoboTiles και είναι υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης. Το σύστημα Cubes Coding που ανέπτυξε στο διδακτορικό του, διακρίθηκε σε δυο διεθνείς διαγωνισμούς (νικητήρια πρόταση στο διαγωνισμό Open Education Challenge και δεύτερο βραβείο στον The Neo Ubimedia MindTrek Awards 2014).

Στην ομάδα συμμετέχει επίσης ο Ιωάννης Κέδρος ως CTO με αρμοδιότητες τον συντονισμό και υλοποίηση της παραγωγής των kit – RoboTiles. Ο κ. Κέδρος έχει εργαστεί στην ARM Holdings, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής μικροϋπολογιστικών κυκλωμάτων παγκοσμίως, και έχει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων που βασίζονται σε μικρουπολογιστές. Όπως τονίζει ο Θεοδόσης Σαπουνίδης, ο Ιωάννης Κέδρος ήταν ένας από τους καλύτερους φοιτητές που πέρασαν από το τμήμα ηλεκτρονικής στα 10 χρόνια που δίδασκε εκεί.

Μέλος της ομάδας είναι και ο Μανόλης Χατζηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει και υλοποιεί την επιχειρηματική ανάπτυξη του συστήματος σε επίπεδο στρατηγικής, αναζήτησης χρηματοδότησης και ανάπτυξης συνεργασιών με το οικοσύστημα.

Ο προγραμματισμός προάγει την αναλυτική σκέψη

Το Liberal είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Δρ. Θεοδόσιο Σαπουνίδη λεπτομέρειες για την πλατφόρμα και τα μελλοντικά πλάνα της ομάδας CubesCoding. www.cubescoding.com

Ξεκινήσαμε ρωτώντας τον πόσο απαραίτητα δεξιότητα θεωρεί τον προγραμματισμό. «Ο προγραμματισμός είναι μια δεξιότητα μυαλού όπως τα μαθηματικά» μας απάντησε. «Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και σε όσους ασχοληθούν, να αναπτύξουν δομημένη σκέψη ενώ ταυτόχρονα προάγει την αναλυτική και αναδρομική σκέψη, και σίγουρα είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος». Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει, η ομάδα του με το RoboTiles αντιμετωπίζει τον προγραμματισμό σαν ένα παιχνίδι και μια διαδικασία που βάζει τα παιδιά να συνεργαστούν και να μάθουν να σκέφτονται με έναν διαφορετικό τρόπο.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της πλατφόρμας, ο κ. Σαπουνίδης μας λέει: «Ουσιαστικά προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Προσπαθούμε να παράγουμε και να εξάγουμε στο εξωτερικό ένα παιχνίδι υψηλής τεχνολογίας το οποίο απευθύνετε σε παιδιά. Σε πρώτο στάδιο έχουμε προχωρήσει σε πιλοτικές συμφωνίες προκειμένου κάποιοι φορείς στη Ελλάδα να αξιοποιήσουν το σύστημα RoboTiles. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποιες πρώτες πωλήσεις. Ταυτόχρονα προχωράει η κατοχύρωση με πατέντες στο εξωτερικό των καινοτομιών που εισάγει το RoboTiles. Ένα είναι βέβαιο, ότι προχωράμε με αποφασιστικότητα σε "αχαρτογράφητα νερά", αλλά προχωράμε δυναμικά και ο σκοπός είναι προσφέρουμε μια γνώση και μια εμπειρία ζωής στα παιδιά».

«Ο δρόμος για να αλλάξει η κατάσταση της χώρας είμαστε εμείς»

Η συζήτηση μοιραία έρχεται στις συμβουλές που θα έδινε σε έναν νέο που σκέφτεται αν θα μείνει στη χώρα μας ή θα αναζητήσει το μέλλον του στο εξωτερικό. «Τι θα μπορούσε να συμβουλέψει κάποιος που χρειάστηκε πάνω από 15 χρόνια για να αποδείξει ότι αυτό που κάνει έχει αξία;» λέει στο Liberal ο Θεοδόσιος Σαπουνίδης. «Το αυτονόητο: ποτέ δεν πρέπει να σταματάμε να προσπαθούμε και να κυνηγάμε αυτό που πιστεύουμε, είτε αυτό έχει να κάνει με τις τεχνολογίες είτε με οτιδήποτε άλλο, είτε έχουμε βάση την Ελλάδα είτε το εξωτερικό».

Επεκτείνει μάλιστα τη σκέψη του στην έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας που παρατηρείται στη χώρα μας. «Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει», σημειώνει. «Και ο δρόμος για να αλλάξει είμαστε εμείς. Πρέπει να μάθουμε να προσπαθούμε και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις έτσι ώστε να μπορέσει ο επόμενος να κάνει λιγότερα λάθη από εμάς».