Ρομπότ απέκτησε την αίσθηση της όσφρησης χάρη σε μια πρωτοποριακή έρευνα
Shutterstock
Shutterstock

Ρομπότ απέκτησε την αίσθηση της όσφρησης χάρη σε μια πρωτοποριακή έρευνα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ δημιούργησαν έναν βιολογικό αισθητήρα που επιτρέπει στις μηχανές να ανιχνεύουν και να αναγνωρίζουν τις οσμές.

Η ανακάλυψη έρχεται χάρη στον φυσικό κόσμο, καθώς η ομάδα αξιοποίησε την ικανότητα των ακρίδων να μαζεύουν και να ερμηνεύουν τις μυρωδιές μέσω των κεραιών τους.

Οι κεραίες από μια ακρίδα της ερήμου συνδέθηκαν με ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, ανιχνεύει και μετρά οσμές με ένα επίπεδο ευαισθησίας που συνήθως απαντάται μόνο σε ζώα και έντομα.

«Οι ανθρωπογενείς τεχνολογίες εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταγωνιστούν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης», είπαν οι ερευνητές.

«Ένας τομέας στον οποίο υστερούμε ιδιαίτερα σε σχέση με τον κόσμο των ζώων είναι αυτός της αντίληψης της όσφρησης.

«Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να βρεθεί στο αεροδρόμιο, όπου περνάμε από ένα μαγνητόμετρο που κοστίζει εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να ανιχνεύσει αν μεταφέρουμε μεταλλικές συσκευές.

«Όταν όμως θέλουν να ελέγξουν αν κάποιος επιβάτης κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών, φέρνουν ένα σκύλο για να τον μυρίσει» σχολίασαν.

Αυτό που θέλουν οι ερευνητές είναι μια μέρα το εν λόγω ρομπότ να κυκλοφορήσει σε χώρους όπως αεροδρόμια και αλλού, βοηθώντας στον εντοπισμό εκρηκτικών, ναρκωτικών αλλά και ασθενειών.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Biosensor and Bioelectronics.