Του Γιάννη Γορανίτη
Οι εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής είναι τόσο ραγδαίες και οι ανακοινώσεις τόσο πολλές που ακόμη και οι επαγγελματίες του χώρου δυσκολευόμαστε να τις παρακολουθήσουμε. Κάθε μέρα, εμφανίζονται αναρίθμητες νέες σχετικές ειδήσεις –τόσες που θα χρειαζόταν ένα ρομπότ για να τις σταχυολογήσει και να αναδείξει τις πιο ενδιαφέρουσες.
Μέχρι όμως τα ρομπότ να αναλάβουν και δημοσιογραφικά καθήκοντα (κάτι που μεταξύ μας, δεν θα καθυστερήσει και πολύ), τα παρακολουθούμε να κάνουν κάθε πιθανή κι απίθανη δουλειά: Από το σιδέρωμα και το δίπλωμα των ρούχων και το πλύσιμο των πιάτων, μέχρι την παράδοση φαγητού, την παρασκευή καφέ και τη συναρμολόγηση επίπλων.
Καλά όλα αυτά, αλλά λίγα, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Η διεθνής ερευνητική κοινότητα έχει βαλθεί να διαψεύσει ακόμη κι αυτούς, παρουσιάζοντας ένα νέο ρομπότ με χέρια-ηλεκτρικά κατσαβίδια που «δηλώνει» έτοιμο να αναλάβει τις απλές οικιακές εργασίες, αλλά και πιο σύνθετα κατασκευαστικά καθήκοντα.
Ανθρωποειδές με πολλές δεξιότητες
Το ανθρωποειδές HRP-5P κατασκευάζεται από το ιαπωνικό AIST (Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας) και εντάσσεται στην οικογένεια των ρομπότ HRP που αναπτύσσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες κομψότητας και στυλ, αλλά αν κρίνουμε από την πρώτη παρουσίασή του, ανταποκρίνεται άριστα στις προσδοκίες των κατασκευαστών του, που δεν είναι άλλες από την εκτέλεση DIY εργασιών.
Το HRP-5P μπορεί να βιδώσει, να καρφώσει, αλλά και να μεταφέρει αντικείμενα, χάρη στην αυτονομία των διάφορων μηχανισμών του «σώματος» του (π.χ. το κάθε χέρι ή πόδι μπορεί να εκτελεί άλλη λειτουργία). Επίσης, οι πολυάριθμες και ευκίνητες αρθρώσεις του, του δίνουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και δυνατότητα ορθότερης προσομοίωσης της ανθρώπινης κίνησης, ακόμη και σε περίπλοκα περιβάλλοντα.
Στο βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωσή του, το βλέπουμε να μεταφέρει βαριά κομμάτια γυψοσανίδας (περίπου 13 κιλών έκαστο) και να τα βιδώνει στο σωστό σημείο στον τοίχο.
Η πληθώρα αισθητήρων που ενσωματώνονται στο σώμα του, σε συνδυασμό με τις ειδικές κάμερες του επιτρέπουν να αναγνωρίζει το περιβάλλον και όλα τα εμπόδια που τυχόν θα συναντήσει. Ένα άλλο ατού της συγκεκριμένης γενιάς ρομπότ είναι ότι ενσωματώνουν μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, οι οποίες βελτιώνουν αισθητά τα επίπεδα και τις δυνατότητες κίνησης.
Το υπερμεγέθες ρομπότ (έχει ύψος 1,82 και βάρος 100 κιλών) μάλλον θα αργήσει να βρει το δρόμο του προς το σπίτι σας, λόγω υψηλού κόστους κατασκευής, αλλά δεν αποκλείεται να το πράξει κάποιος διάδοχός του. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι παρά την εντυπωσιακή πρόοδό της, η τεχνολογία κάνει ακόμη τα πρώτα της βήματα. Και όπως και τα ασταθή βήματα αυτού του ανδροειδούς, μπορεί να μην εμπνέουν σιγουριά αλλά μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι το άμεσο μέλλον θα είναι καλύτερο. Και σαφώς πιο ξεκούραστο για όσους απεχθάνονται τις οικιακές εργασίες…