Το ρομπότ του ΜΙΤ που διόρθωσε το λάθος του όταν διάβασε το ανθρώπινο μυαλό

Το ρομπότ του ΜΙΤ που διόρθωσε το λάθος του όταν διάβασε το ανθρώπινο μυαλό

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα ρομπότ που θα είναι σε θέση να διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό, όχι μόνο δεν κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά δοκιμάζονται ήδη. Ένα από αυτά, το ανθρωποειδές ρομπότ Baxter, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο εργαστήριο του ΜΙΤ, με τους επιστήμονες να αναζητούν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας μαζί του.

Η δοκιμή ενός ειδικά σχεδιασμένου συστήματος που επιτρέπει στον Baxter να συνδέεται μέσω ηλεκτροδίων με τον εγκέφαλο του ανθρώπου-ελεγκτή του, είχε εντυπωσιακά ευρήματα: το ρομπότ όχι μόνο αντιλήφθηκε τις μεταβολές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά μετέφρασε τις κινήσεις των δαχτύλων του ως εντολές για να διορθώσει το λάθος του. Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στον τρόπο αναγνώρισης των σημάτων, καθώς δεν απαιτεί ο χρήστης να είναι ειδικά εκπαιδευμένος.

Με τη δύναμη του μυαλού

Στην αρχική εγκατάσταση στο εργαστήριο του ΜΙΤ, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) με στόχο την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία επέτρεπε σε ένα βαθμό την εκτέλεση δυαδικών εντολών (ναι/ όχι, σωστό/ λάθος κ.λπ.).

Στο νέο σχήμα έχει προστεθεί και ένας ηλεκτρομυογράφος (EMG), χάρη στον οποίο γίνεται εφικτή η ανίχνευση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των μυών του βραχίονα του ανθρώπου, ούτως ώστε να μεταφέρονται σήματα και από διάφορες χειρονομίες. Με αυτό τον τρόπο το ρομπότ θα μπορούσε να λαμβάνει οδηγίες ή διορθώσεις και σε εργασίες πολλαπλών επιλογών.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις εργαστηριακές δοκιμές παρακολουθούσαν τις προσπάθειες του ρομπότ να τρυπήσει μια άτρακτο αεροπλάνου, λαμβάνοντας σήματα από φώτα LED. Κάθε φορά που ο Baxter στόχευε λανθασμένα, ο παρατηρητής του έστελνε ένα εγκεφαλικό σήμα διακόπτοντας τη δραστηριότητα του ρομπότ. Στη συνέχεια με κινήσεις του χεριού είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά, υποδείκνυε την κατεύθυνση που θα έπρεπε να επιλέξει. Όπως αποδείχτηκε, το ποσοστό της σωστής επιλογής στόχου ανέβηκε από το 70% στο 97% όταν το ρομπότ ενεργούσε υπό ανθρώπινη επίβλεψη.

«Τα ρομποτικά συστήματα ως επέκταση των ανθρώπων»

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εντυπωσίασε και τους ίδιους τους ερευνητές. Όπως δήλωσε η διευθύντρια του εργαστηρίου CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory), Daniela Rus: «Στοχεύουμε να απομακρυνθούμε από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι καλούνται να προσαρμοστούν στους περιορισμούς των μηχανών.

Προσεγγίσεις όπως αυτή δείχνουν ότι είναι εφικτό να αναπτυχθούν ρομποτικά συστήματα που λειτουργούν ως μια πιο φυσική και διαισθητική επέκταση των ανθρώπων».

Στο παρακάτω βίντεο οι ερευνητές του ΜΙΤ παρουσιάζουν τον επαναστατικό τρόπο διεπαφής ανθρώπου και μηχανής.


Η μελέτη θα παρουσιαστεί από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου CSAIL του MIT στο συνέδριο Robotics: Science and Systems (RSS) που θα διεξαχθεί στο Πίτσμπουργκ την επόμενη εβδομάδα.