Το ρομποτικό ψάρι του ΜΙΤ θέλει να σώσει τους ωκεανούς

Το ρομποτικό ψάρι του ΜΙΤ θέλει να σώσει τους ωκεανούς

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT ανέπτυξε ένα εύκαμπτο ρομποτικό ψάρι, που κολυμπάει όπως και τα πραγματικά. Το ψάρι με την κωδική ονομασία SoFi (Soft Robotic Fish) έχει ήδη δοκιμαστεί σε ωκεάνια περιβάλλοντα και όλα τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ήταν απολύτως επιτυχημένα.

Έχει τη δυνατότητα να καταδύεται σε βάθος έως και 15 μέτρων, να κολυμπάει σε ευθεία γραμμή, να προσπερνάει τα εμπόδια και να ελίσσεται εφόσον είναι αναγκαίο. Η κυρτή ουρά του προσφέρει ισορροπία ανεξαρτήτως κυματισμού και ρευμάτων και βελτιώνει την πλευστότητά του. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι τα ψάρια συνέχισαν να κολυμπούν δίπλα του, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μηχανή. Καλά καλά, δυσκολευτήκαμε να το αναγνωρίσουμε κι εμείς…

Πού χρησιμεύει

Αν λογικά απορήσατε για το ποια είναι η χρησιμότητα ενός ρομποτικού ψαριού, οι ερευνητές του ΜΙΤ σπεύσουν να μας ενημερώσουν ότι στόχος του είναι η μελέτη των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων υποθαλάσσιων περιοχών και οικοτόπων, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ή αδύνατη για τον άνθρωπο. Τα υποβρύχια ρομπότ θα έχουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και διάφορων άλλων δεδομένων που θα συλλέγουν οι αισθητήρες τους. Ανάλογα με την αποστολή θα μπορούν να λαμβάνουν και δείγματα νερού, άμμου κ.ά.

Μέχρι σήμερα τα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες έρευνες συνήθως προσδένονται σε σκάφη ή απαιτούν ογκώδεις και θορυβώδεις έλικες. Αντίθετα, το SoFi είναι ελαφρύ και ευέλικτο, καθώς αποτελείται από διακριτικούς αισθητήρες, έναν μικρό σερβοκινητήρα και μια μπαταρία ιόντων λιθίου παρόμοια με αυτές των κινητών τηλεφώνων.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, στόχος τους είναι το SoFi να μην ενοχλεί τα παραπλέοντα ψάρια και ούτε να διαταράσσει με οποιονδήποτε τρόπο το φυσικό περιβάλλον. Γι' αυτό και ο κινητήρας του λειτουργεί με ελάχιστο θόρυβο, ενώ το σύστημα επικοινωνίας εκπέμπει σε χαμηλές συχνότητες (από 30 έως 36 kHz).

Τα επόμενα βήματα

Η ομάδα του ΜΙΤ δεν θα αρκεστεί στην υλοποίηση του ρομποτικού ψαριού, αλλά σκοπεύει να το βελτιώσει αισθητά. Σε πρώτη φάση θα αυξήσει την ταχύτητα και την ευελιξία του, ενώ στη σειρά θα προστεθούν και άλλα μοντέλα με ποικίλες δυνατότητες. Εν ολίγοις, σύντομα θα είναι σε θέση να αντιγράψουν το σχήμα, το χρώμα, τις κινήσεις και τη συμπεριφορά οποιουδήποτε ψαριού, ώστε να κατασκευάσουν το ρομποτικό του είδωλο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Robert Katzschmann, τα ρομποτικά ψάρια θα γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των βιολόγων και των άλλων επιστημόνων προκειμένου να μελετήσουν πώς αντιδρούν τα ψάρια σε διαφορετικές αλλαγές στο περιβάλλον τους. «Θεωρούμε το SoFi ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης σχεδόν ενός υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας και οι τεχνικές προδιαγραφές των ρομποτικών ψαριών. Μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά εδώ