Του Γιάννη Γορανίτη
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και του προβληματισμού παγκοσμίως. Το προβάδισμα που έχουν ήδη αποκτήσει οι ΗΠΑ και η Κίνα στον συγκεκριμένο τομέα, όμως, συνιστά μια επιπλέον πρόκληση για την Ευρώπη. Η ΕΕ, παρά τα βήματα που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες, χρειάζεται να συγκροτήσει άμεσα μια ενιαία στρατηγική για να ανταποκριθεί στα δεδομένα της νέα εποχής που αναπόφευκτα θα διαμορφώσει η ΑΙ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η SAP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής με έδρα την Ευρώπη, αναδεικνύει τις διαφαινόμενες ευκαιρίες για κράτη και επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο με πρωτοφανείς δυνατότητες. Εφόσον, οι αρχές δράσουν εγκαίρως, η Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει την κούρσα ανάπτυξης της AI, διασφαλίζοντας τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών της, αλλά και την ευημερία των πολιτών της.
Η AI, εφόσον αναπτυχθεί ορθά, θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλό παραγωγικότητας και οικονομικής ανάπτυξης, επιτρέποντας την ανάπτυξη «έξυπνων επιχειρήσεων», ειδικά στην Β2Β αγορά. Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της σχετικής μελέτης θα συμβεί μόνο μέσω της αρμονικής συνεργασίας των ανθρώπων με τις μηχανές. Με αυτό τον τρόπο, η ΑΙ θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προκλήσεων και θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες.
Το όραμα για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Οι βασικοί άξονες του οράματος της SAP, όπως αναπτύσσονται αναλυτικά στη μελέτη «Ευρωπαϊκή ευημερία μέσω της ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης» είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- Ο ανοιχτός διάλογος αναφορικά με τις ανησυχίες που δημιουργεί η χρήση της ΑΙ και ο συνακόλουθος καθορισμός του κανονιστικού πλαισίου που θα συμβάλλει στον περιορισμό τους, είναι προαπαιτούμενα για να γίνει ευρύτατα αποδεκτή η Τεχνητή Νοημοσύνη.
- Οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον θα είναι σημαντικές, καθώς εκτός από τις δουλειές που θα αλλάξουν ή θα χαθούν από την «επέλαση» των μηχανών, είναι πολυάριθμες εκείνες που θα δημιουργηθούν χάρη στην ΑΙ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι καλούνται να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να βρεθούν σε θέση να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και όχι να την ανταγωνίζονται.
- Η έρευνα και η καινοτομία σε αυτή τη φάση είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της ΑΙ. Γι' αυτό και τα Πανεπιστήμια, οι εταιρίες, οι κυβερνήσεις και οι υπερεθνικές αρχές της Ευρώπης καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τις σχετικές προσπάθειες. Τα υπάρχοντα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω και να αποκτήσουν ευρύτερη δυναμική.
- Σύμφωνα με τη SAP, η θέσπιση συγκεκριμένων νόμων για την ΑΙ δεν είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να καλύπτει τις εξελίξεις.
- Η τεράστια ποσότητα των παραγόμενων δεδομένων θα είναι υπερπολύτιμη για την εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη και τις συναφείς τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη καλείται να τα συλλέξει και να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο.
- Προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανησυχίες, απαιτείται η σύναψη ενός ειδικού κώδικα διαχείρισης της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η τεχνολογία θα εναρμονίζεται με τα ηθικά και νομικά πρότυπα και τις ευρωπαϊκές αξίες.
- Απαραίτητη είναι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από δημόσιους οργανισμούς με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, αλλά και την άμεση επαφή των πολιτών με αυτές.
- Κρίσιμη θεωρείται η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών (ΑΙ, big data, Internet of Things) από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, θεωρείται καίρια η ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.