Του Γιάννη Γορανίτη
Από τα δέκα δελτία Τύπου που λαμβάνουμε για θέματα τεχνολογίας, τουλάχιστον τα οκτώ περιλαμβάνουν τη λέξη «καινοτομία». Αντίστοιχη είναι και η αναλογία για τις ανακοινώσεις του τουριστικού κλάδου. Σε αυτές η λέξη-κλειδί είναι η «αειφορία». Και σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου μαθαίνουμε για ένα προϊόν η υπηρεσία που «αλλάζει τα δεδομένα».
Όταν λοιπόν έλαβα την επίσημη πρόσκληση για μια συνέντευξη Τύπου με θέμα την ανακοίνωση ενός «καινοτόμου έργου» που «αλλάζει τα δεδομένα στη σύνδεση πολιτισμού & τουρισμού με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη», ομολογώ ότι το αντιμετώπισα επιφυλακτικά. Αποχωρώντας όμως από τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του «Sense Zagori Project», οι επιφυλάξεις μου είχαν διαψευστεί με το παραπάνω.
Το συγκεκριμένο project είναι αν μη τι άλλο καινοτόμο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και αν μη τι άλλο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στην προβολή των τουριστικών προορισμών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το έργο προέκυψε από τη συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής του Ζαγορίου, που εκπροσωπείται από το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network - ZEN). Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το σύνολο του απαιτούμενου προϋπολογισμού αντλήθηκε από χορηγίες ιδιωτών και άλλων φορέων. Και αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο.
Τι είναι το Sense Zagori Project;
Στόχος του έργου είναι η ψηφιακή αναβάθμιση της περιοχής του Ζαγορίου, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προσέλκυση και την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και εν τέλει η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας κινήτρων και συστημάτων loyalty που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη.
Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τους επικεφαλής του Project στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% σε ετήσια βάση για την πρώτη πενταετία από τη λειτουργία του. Παράλληλα, στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην αύξηση της απασχόλησης και της ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Η ιδέα γεννήθηκε στους κόλπους του ΕΠΙΕΕ και η ανάπτυξή της έγινε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Παν. Αθηνών κ. Μιχάλη Μεϊμάρη. Στη συνέχεια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος προορισμός, κυρίως λόγω του φυσικού κάλους και των δυνατοτήτων ανάπτυξης, αλλά και λόγω της έντονης και πρωτότυπης δραστηριότητας του Δικτύου Αριστείας. Το ΖΕΝ παρεμπιπτόντως είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που λειτουργεί στα πρότυπα των cluster. Μέλη του οποίας είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Ζαγορίου και στόχος του η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. www.z-e-n.gr.
Δυναμικό website και mobile app
Βασικός πυλώνας του Project είναι η εφαρμογή για κινητά «Sense Zagori app», που αναπτύχθηκε από τη Warply. Μέσω του app οι επισκέπτες αποκτούν πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 τ.χλμ. και αντλούν δωρεάν πληροφόρηση για την ιστορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής. Εκτός από τον ενημερωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο, η εφαρμογή θα δίνει κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.
Μια χρηστική προσθήκη είναι η δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης και εντοπισμού μέσω του στίγματος GPS, χαρακτηριστικό αρκετά χρήσιμο σε όσους επιλέγουν μια από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές, που ενσωματώνονται στην εφαρμογή. Το Sense Zagori app υποστηρίζεται από το δυναμικό website sensezagori.com, στο οποίο επίσης ο επισκέπτης μπορεί να βρει πρακτικές πληροφορίες, έγκαιρη ενημέρωση για εκδηλώσεις, προσφορές και τοπικά γεγονότα.
Παράλληλα αναπτύχθηκε το πρώτο ζωντανό Μουσείο Πολιτισμού της περιοχής της τεχνολογίας Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR-Augmented Reality), η οποία επιτρέπει την ενημέρωση του επισκέπτη για σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω του smartphone του. Επίσης, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα playful learning, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και από πολίτες τρίτης ηλικίας.
Υλοποίηση με δωρεές ιδιωτών
Συνολικά εκτιμάται ότι το κόστος «Sense Zagori Project» θα ανέλθει στα 350.000 ευρώ. Η Α'' φάση υλοποιήθηκε επιτυχώς χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Β'' φάση θα υλοποιηθεί με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή και δωρητών από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η Καυκάς, η Warply, η Ήπειρος ΑΒΕΕ και η Alfiton Plus.
Η δεύτερη φάση εστιάζει στην ολοκλήρωση του συστήματος loyalty, μέσω της αυτοματοποίησης του συστήματος πληρωμών και της παροχής κινήτρων ανταπόδοσης στους επισκέπτες, στη λειτουργία ψηφιακών παιχνιδιών που θα δίνουν κίνητρα σε δυνητικούς επισκέπτες, στη σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και την πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, και στην επικοινωνία του έργου και επέκταση του έργου μέσω συνεργασιών.
Η επιτυχία του εγχειρήματος σίγουρα θα ανοίξει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές και τουριστικοί προορισμοί το παράδειγμα του Ζαγορίου. Το ευχόμαστε ολόψυχα –και παράλληλα ήδη ψάχνουμε για πιθανές ημερομηνίες επίσκεψης στο Ζαγόρι.