Του Γιάννη Γορανίτη
Πολυσχιδής και παθιασμένος entrepreneur, αλλά και εγωκεντρικός, υπερφιλόδοξος και συχνά ακραίος, ο Έλον Μάσκ είναι αν μη τι άλλο ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα της εποχής μας. Τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε τόσα πολλά και ιδιαίτερα μεγαλεπήβολα εγχειρήματα, που είναι απορίας άξιο πότε προλαβαίνει να ασχοληθεί με όλα αυτά.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες, ένα από τα projects στα οποία έχει αφιερώσει άφθονο χρόνο το τελευταίο διάστημα είναι το Starlink, το οποίο έχει στόχο τη διασύνδεση όλου του πλανήτη στο internet μέσω δορυφόρων. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, για την πλήρη υλοποίηση του project έχει προβλεφθεί η εκτόξευση 4.425 δορυφόρων.
Η μεγαλεπήβολη ιδέα δεν είναι βέβαια καινούρια, καθώς παρουσιάστηκε στις αρχές του 2015 και η υλοποίησή της ξεκίνησε αμέσως μετά στο Redmond, ενώ στις 22 του περασμένου Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι δοκιμαστικοί δορυφόροι. Στο ίδιο πεδίο δραστηριοποιούνται και αρκετές ακόμη εταιρείες, όπως η OneWeb και η Telesat, ενώ η Google και η Microsoft εργάζονται εντατικά σε αντίστοιχα porjects.
H πολυπόθητη έγκριση
Η δαπάνη, βέβαια, για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι τεράστια για να την αναλάβει μία εταιρεία. Εκτός αν έχει το οικονομικό υπόβαθρο και το θράσος του Μάσκ. O 47χρονος μεγιστάνας ισχυρίζεται ότι η πρόταση της SpaceX θα κατορθώσει όχι μόνο να προσφέρει σταθερή πρόσβαση στο internet (σχεδόν) σε όλο τον πλανήτη, αλλά θα παρέχει σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες που θα επιτρέπουν την υποστήριξη εφαρμογών επόμενης γενιάς.
Το αποφασιστικό βήμα για το Starlink, μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ήρθε με την πρόσφατη έγκριση από την καθ' ύλην αρμόδια FCC (ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ). Σύμφωνα με την έγκριση, η SpaceX θα λάβει –υπό αυστηρές προϋποθέσεις– την άδεια για να εκτοξεύσει 4.425 δορυφόρους σε τροχιά περίπου 1.500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του από τις υπάρχουσες υλοποιήσεις δορυφορικού internet (οι δορυφόροι απέχουν περισσότερα από 30.000 μέτρα, με αποτέλεσμα οι ταχύτητες να μην είναι υψηλές ούτε βέβαια σταθερές. Το δίκτυο που θα στηθεί από τη Space X θα επιτρέπει τη σύνδεση με ταχύτητες που προσεγγίζουν το 1Gbps?.
Όπως δήλωσε η Gwynne Shotwell, Πρόεδρος και COO της SpaceX, η κατασκευή ενός δορυφορικού δικτύου επόμενης γενιάς θα δώσει ευρυζωνική πρόσβαση σε χρήστες απ' όλο τον πλανήτη σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος για τον τελικό χρήστη. Πόσο προσιτό μένει να αποδειχθεί, καθώς το κόστος για την εταιρεία του Μάσκ εκτιμάται σε τουλάχιστον $10 δισεκατομμύρια?.
Η πρώτη φάση της αποστολής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες – και σε κάθε περίπτωση πριν τα τέλη του 2019. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το project θα ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη πενταετία.
Τα εμπόδια
Όπως και αρκετά ακόμη από τα μεγαλεπήβολα projects του Έλον Μάσκ, έτσι και το Starlink, ανακοινώθηκε και διαφημίστηκε χωρίς καλά καλά να έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του δικτύου των δορυφόρων.
Στην αίτηση, βέβαια, προς την FCC αναφέρεται η δέσμευση της εταιρείας για την τήρηση όλων των δικλείδων ασφαλείας, χωρίς όμως να υπάρχει ρητή αναφορά για τα διαφαινόμενα «διαστημικά σκουπίδια» ή τις πιθανές παρεμβολές του εκπεμπόμενου σήματος σε άλλους δορυφόρους ή και εξοπλισμό στο έδαφος.
Όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος ο Μάσκ «Όταν κάτι είναι αρκετά σημαντικό, το κάνεις ακόμα κι όταν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σου».