Σε 2,2δ δισ.ευρώ το 2029 έναντι 1,1 δισ.ευρώ το 2024 αναμένεται ότι θα αυξηθούν για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τα έσοδα από περιαγωγή δεδομένων που αφορούν στις τεχνολογίες Internet of Things (ΙοT).
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Juniper Research σε πρόσφατη μελέτη οι ροές πρόσθετων εσόδων που αναμένονται θα είναι σημαντικά μεγάλες.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, το 5G θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον διπλασιασμό των εσόδων, που προέρχονται από την περιαγωγή δεδομένων IoT. «Το 5G και οι συσκευές IoT θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων των παρόχων. Μάλιστα, τα εν λόγω έσοδα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των συνολικών εσόδων της αγοράς έως το 2029, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνδέσεων περιαγωγής IoT», εκτιμούν οι αναλυτές της Juniper Research.
Ακόμη, οι αναλυτές της Juniper Research υπογραμμίζουν ότι οι βελτιωμένες με 5G υπηρεσίες περιαγωγής, οι οποίες παρέχουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για περιπτώσεις χρήσης 5G IoT, όπως οι Ultra Reliable Low Latency Communications (URLLC), θα είναι το κλειδί για αυτήν την αύξηση των εσόδων (Juniper Research, Global IoT Roaming Market 2024-2029).
Παράλληλα, ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι, καθώς θα απαιτείται περιαγωγή ενισχυμένη με 5G για την παροχή υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας, οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να εφαρμόζουν premium τιμολόγηση σε αυτές τις συνδέσεις.
Η έρευνα προσδιόρισε τη συνδεσιμότητα URLLC ως ζωτικής σημασίας, καθώς είναι απαραίτητη για κρίσιμες περιπτώσεις χρήσης σε πραγματικό χρόνο, όπως η συντήρηση που βασίζεται στο IoT σε συνδεδεμένα οχήματα, λόγω της αυξημένης αξιοπιστίας της.
Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, ότι η εισαγωγή βελτιωμένης συνδεσιμότητας θα απαιτήσει την ανάπτυξη του συστήματος διεύθυνσης περιαγωγής μεταξύ των τμημάτων δικτύου. Τα τμήματα δικτύου είναι διαχωρισμένα, ανεξάρτητα τμήματα ενός δικτύου 5G, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για μια συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης ή σύνολο χρηστών.
Θα είναι απαραίτητο το προηγμένο σύστημα διεύθυνσης περιαγωγής για να κατευθύνει τις συνδέσεις IoT στο σωστό τμήμα δικτύου, με βάση την περίπτωση χρήσης, εξασφαλίζοντας βελτιστοποιημένη ποιότητα υπηρεσιών.
Ο ερευνητής της Juniper Research, Alex Webb, τονίζει: «Για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις ποιότητας της υπηρεσίας, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να παρέχουν στις επιχειρήσεις εργαλεία, που τους επιτρέπουν να εισάγουν τις απαιτήσεις συνδεσιμότητας τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους να κατευθύνουν τις συνδέσεις περιαγωγής IoT στο βέλτιστο τμήμα δικτύου». Σημειώνεται ότι η έρευνα για την αγορά περιαγωγής IoT αφορά 60 χώρες και περιλαμβάνει περισσότερα από 22.000 στατιστικά στοιχεία σε μια περίοδο πέντε ετών.
Το IoT στην Ελλάδα
Ειδκότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων προορίζεται και για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου 5G και των υπηρεσιών του. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023 η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στη χώρα μας έφθανε το 85,7%, ένα ποσοστό που κατέτασσε την Ελλάδα λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27.
Η COSMOTE είχε φθάσει το 90% σε κάλυψη, η Vodafone είχε κάλυψη άνω του 70% και η Nova στο 65% της ελληνικής επικράτειας.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής που βασίζονται στην τεχνολογία δικτύων 5G και στο Internet Of Things, το πρώτο βήμα στη χώρα μας έγινε με τη συμμετοχή της COSMOTE στο 5G έργο SEAGUL.
Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM).
Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των υπηρεσιών CAM.