SingularityU Greece Summit: Ένα κορυφαίο event καινοτομίας στην Αθήνα

SingularityU Greece Summit: Ένα κορυφαίο event καινοτομίας στην Αθήνα

Του Γιάννη Γορανίτη

«Το Singularity Summit είναι ένα ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μια χώρα», μας λέει η Νίκη Συροπούλου όταν της ζητάμε να μας περιγράψει με λίγα λόγια το concept του συνεδρίου, που θα διοργανωθεί στην Αθήνα στις 19-20 Νοεμβρίου. Η διευθύντρια του SingularityU Greece Summit μας εξήγησε ότι το διήμερο συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει τον νέο κόσμο που αναδύεται μέσα από την καταλυτική επίδραση της τεχνολογίας.

Οι διεθνούς εμβέλειας και κύρους ομιλητές θα αναλύσουν τους τρόπους που οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και την ίδια την κοινωνία, ενώ θα εξεταστεί και το πώς και κατά πόσο οι αλλαγές αυτές αφορούν την Ελλάδα. «Θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις για τη χώρα μας, για τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την υγεία, την τεχνολογία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης», λέει στο Liberal η κ. Συροπούλου.

«To SingularityU Greece Summit απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ηγετικά και διευθυντικά στελέχη αλλά στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία και στους μελλοντικούς ηγέτες να συμμετάσχουν στον διάλογο που αφορά τον "οδικό χάρτη" της χώρας για τα επόμενα χρόνια» τονίζει η διευθύντρια του συνεδρίου. «Οι ερευνητές και οι φοιτητές έχουν σημαντική θέση σε αυτή τη συζήτηση και για αυτό τους προσκαλούμε δίνοντας "υποτροφίες" με βάση την αριστεία, αλλά και μεταδίδοντας ζωντανά την εκδήλωση εντελώς δωρεάν σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα».

SingularityU

Οι ομιλητές που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε

Ζητήσαμε από την κ. Συροπούλου να ξεχωρίσει τους ομιλητές που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση. «Όλοι οι ομιλητές είναι εξαιρετικοί και ιδιαίτεροι και ειλικρινά δεν θα ήθελα να "χάσω" κανέναν», μας λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω τρεις τότε σίγουρα ο πρώτος θα ήταν ο Πίτερ Ντιαμάντης. Το XPRIZE, που δημιούργησε, έχει αλλάξει τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το διάστημα και το περιβάλλον. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα ο Πίτερ έφερε τον ιδιωτικό τομέα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Με τον διαγωνισμό Ansari και με έπαθλο 10 εκατ. δολάρια ξεκίνησε η πρώτη ιδιωτική ομάδα εξερεύνησης του διαστήματος που εξαγοράστηκε αργότερα από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και δημιουργήθηκε η Virgin Galactica, ενώ ακολούθησαν η SpaceX και άλλες. Αλλά και τώρα αλλάζει το τοπίο των θαλασσών με τον διαγωνισμό εξερεύνησης της βαθιάς θάλασσας και με έπαθλο 3 εκατ. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Η Νίκη Συροπούλου μας συστήνει επίσης τις ομιλίες του «συγκλονιστικού», όπως τον χαρακτηρίζει, Ντέιβιντ Ρόμπερτς για την ηγεσία, του Άλεξ Γλαντστάιν για τη δημοκρατία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας, αλλά και του Τόμας Μπιόργκμαν για το πώς μια χώρα μπορεί να ευημερήσει ειρηνικά. «Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και την ομιλία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, γιατί εξηγεί τα βήματα από την έμπνευση στη δράση. Εξηγεί πως όταν ο ίδιος πήγε στο SingularityU στην Silicon Valley το 2013 και παρακολούθησε το πρόγραμμα, του έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσει μια αντίληψη για το αύριο και πώς μπορεί ένας παραδοσιακός κλάδος όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία, να προσαρμοστεί στη νέα εποχή με νέα αντίληψη. Από το οικολογικό της αποτύπωμα, μέχρι τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης».

SingularityU

Μια πολύ σημαντική διοργάνωση για την Ελλάδα του 2018

«Διοργανώσεις όπως το SingularityU Summit είναι εξαιρετικά σημαντικές για την χώρα μας», λέει στο Liberal η Νίκη Συροπούλου. «Είναι σαν ένας μαγνήτης που "προσελκύει" μυαλά και επενδυτές στην χώρα, ενώ δίνει ένα πλαίσιο για συζητήσεις αλλά και επιχειρηματικές ζυμώσεις».

Αρκούν όμως οι σύγχρονες τεχνολογίες για να μα μας βγάλουν από την κρίση; ρωτάμε τη διευθύντρια του συνεδρίου.
«Όχι και σε καμία περίπτωση. Καμία σύγχρονη τεχνολογία δεν έχει την δύναμη να βγάλει μια χώρα από την κρίση», απαντάει κατηγορηματικά. «Η αντίληψή μας για τον κόσμο και το πώς αλλάζει, ο στρατηγικός σχεδιασμός και μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική, που βασίζονται στην τεχνολογία, μπορούν όμως να μας βγάλουν από την κρίση. Η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι παραδείγματα χωρών που διαμόρφωσαν μια τέτοια αναπτυξιακή αντίληψη με κεντρικό άξονα την τεχνολογία. Ωστόσο η τεχνολογία δεν είναι από μόνη της αρκετή. Θέλει πρώτα όραμα και ηγεσία αλλά και ένα στρατηγικό πλάνο».

Μας αναφέρει επίσης ότι μέσω του διαγωνισμού XPRIZE, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος θα προμηθευτεί δωρεάν χάρτες της βαθιάς θάλασσας αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων, αλλά και να συνεχίσει πιο επικεντρωμένα το ερευνητικό του έργο στην θαλάσσια περιοχή της Πύλου. Μας ενημερώνει εξάλλου, ότι ο Πίτερ Διαμάντης θα συνοδεύεται από 25-30 επιχειρηματίες και επενδυτές και θα παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό ΧΡRΙΖΕ αλλά και το Summit στις 19 και 20 Νοεμβρίου. «Προκειμένου να επενδύσεις σε μια χώρα, πρώτα έρχεσαι και την γνωρίζεις, όπως και τους ανθρώπους της. Αυτή η διοργάνωση βάζει την Ελλάδα δυνατά στον χάρτη της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας για το πως θα τα αξιοποιήσουμε», καταλήγει.

SingularityU

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.