Του Γιάννη Γορανίτη
Αντλώντας έμπνευση από το Tricorder που είδαμε Star Trek, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της της Changhong, ενσωμάτωσαν στο νέο smartphone της εταιρείας τους έναν μοριακό αισθητήρα. Ο αισθητήρας επιτρέπει στον χρήστη να αναλύσει τη μοριακή σύνθεση οποιουδήποτε αντικειμένου θελήσει. Μπορεί να μην ενσωματώνει το σύνολο των λειτουργιών του Tricorder, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να περιμένουμε δύο τρεις αιώνες…
Έτσι, το Changhong H2 μπορεί να μετρήσει τις θερμίδες, τα λίπη ή τα σάκχαρα των τροφών, να εκτιμήσει πόσο φρέσκα είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά, αν είναι αλλοιωμένα τα κρεατικά ή τα ψάρια, το ποσοστό του αλκοόλ στο κοκτέιλ ή της καφεΐνης στον καφέ, αν έχουν γλουτένη τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα και πολλά ακόμη.
Πρακτικά λειτουργεί ως scanner της μοριακής σύνθεσης οποιουδήποτε αντικειμένου. Το μόνο όριο είναι η φαντασία σας. Ή τέλος πάντων η φαντασία των developers που καλούνται να αναπτύξουν συμβατά apps (η εταιρεία παρέχει ήδη το ειδικό SDK). Οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα επιτρέπουν εκτός των άλλων να μετρήσετε το λίπος στο σώμα σας ή τη μυϊκή σας μάζα ή να διαπιστώσετε αν τα φάρμακά σας είναι αλλοιωμένα ή πλαστά.
Το σκάνερ των μορίων
Ο αισθητήρας που βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής θυμίζει κάμερα, αλλά είναι (και κάνει) πολλά περισσότερα. Ουσιαστικά πρόκειται για τον μοριακό σαρωτή με την επωνυμία SCiO που είχε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες η εταιρεία η Consumer Physics. Το πρώτο φορητό molecular scanner συνεχίζει να πωλείται αυτόνομα, αλλά πλέον ενσωματώνεται και σε ένα εμπορικό κινητό τηλέφωνο.
Αξιοποιεί την τεχνολογία της φασματοσκοπίας μάζας, η οποία είναι μία προηγμένη τεχνική ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού των χημικών ενώσεων και χρησιμοποιείται συνήθως από βιολόγους και χημικούς. Πλέον, ο καθένας θα μπορεί να έχει ένα τέτοιο εργαλείο στην τσέπη του και να το αξιοποιεί κατά βούληση. Η λειτουργία του βασίζεται στην αρχή ότι κάθε αντικείμενο έχει μοναδική σύνθεση, ως εκ τούτου γίνεται ευκολότερη η ανάλυση και αποκωδικοποίηση της σύνθεσής του.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά γρήγορη, αφού αντλεί πληροφορίες από την τεράστια βάση δεδομένων που αποθηκεύεται στο cloud και ακόμη και για τα πιο σύνθετα αντικείμενα δεν απαιτεί περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα. Η ακρίβεια βέβαια των μετρήσεων και ο βαθμός χρηστικότητάς του μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Οι λειτουργίες του αισθητήρα περιγράφεται σε αυτό το βίντεο:
Ένα πλήρες smartphone
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, το Changhong H2 θα κυκλοφορήσει αρχικά στην αγορά της Κίνας και μέχρι τα τέλη του έτους και σε άλλες αγορές. Η τιμή του εκτιμάται περίπου στα €430, τιμή άκρως λογική αν κρίνουμε από το επίπεδο του εξοπλισμού.
Το smartphone διαθέτει οθόνη 6 ιντσών full HD ανάλυσης, οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 2.0GHz, κάμερα ανάλυσης 16ΜΡ, ενώ το εντυπωσιακό (ονομαστικό) χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις προηγμένες λειτουργίες είναι κατά 20% κλιγότερο ενεγροβόρο από αντίστοιχα smartphones της αγοράς.
Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν η Changhong, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεοράσεων και άλλων συσκευών στην Κίνα, με τζίρους της τάξης των 15 δισ. ετησίως, η κατασκευάστρια ημιαγωγών Analog Devices (ADI) και βέβαια η Consumer Physics, η οποία κατασκεύασε τον μοριακό σαρωτή SCiO.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της εταιρείας.