Social Hackers Academy: Μια σχολή προγραμματισμού για πρόσφυγες στην Ελλάδα

Social Hackers Academy: Μια σχολή προγραμματισμού για πρόσφυγες στην Ελλάδα

Του Γιάννη Γορανίτη

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα σήμερα φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε μια ιδιότυπη κατάσταση transit, η οποία όχι μόνο εντείνει την ανασφάλειά τους, αλλά αποτρέπει και την κοινωνική ένταξή τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι όλες οι δομές φιλοξενίας και οι περισσότερες δράσεις της πολιτείας και των ΜΚΟ επικεντρώνονται στη στέγαση και στη σίτισή τους, είναι επιβεβλημένο να εκπονηθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ομαλής κοινωνικής ένταξης και της επαγγελματικής αποκατάστασης των προσφύγων.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Social Hackers Academy. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη σχολή προγραμματισμού στην Ελλάδα με σπουδαστές πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στη χώρα μας. Στόχος της SHA είναι να προσφέρει σε μία από τις πλέον αδύναμες ομάδες πληθυσμού πρόσβαση στην αγορά εργασίας και μέσω αυτής να επιτύχει την κοινωνική ένταξη τους.

Οι δημιουργοί της Social Hackers Academy

H Social Hackers Academy δημιουργήθηκε από τους έμπειρους προγραμματιστές Δαμιανό Βαβανό, Chris Owen και Mikael Thomas, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην απόφασή τους διαβλέποντας τις ανάγκες της αγοράς για εκπαιδευμένους προγραμματιστές. Κρίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες –όπως και η Ελλάδα– παρουσιάζουν έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σχολή, στοχεύοντας παράλληλα στην ένταξη των μεταναστών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν εκδηλωθεί και σε άλλες χώρες (όπως το “Hack Your Future” στην Ολλανδία, το “Gaza Sky Geeks” στα παλαιστινιακά εδάφη κ.ά.). Στη χώρα μας ο πρώτος κύκλος μαθημάτων διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα της Social Hackers Academy. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν, οι οποίοι εκδήλωσαν αρχικά το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια επιλέχθηκαν μετά από σχετικά προκαταρκτικά τεστ.

Το πρόγραμμα σπουδών της Social Hackers Academy περιλαμβάνει μαθήματα JavaScript, HTML, CSS, Node, Angular, Express και Databasing σε MySQL/MongoDB. Εκτός όμως από τις τεχνικές δεξιότητες και τις εξειδικευμένες γνώσεις που αποκτούν, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και στη λογική επίλυσης προβλημάτων (problem-solving), ενώ έρχονται σε επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτική υποστήριξη.

Η πρώτη ομάδα σπουδαστών θα ολοκληρώσει το σεμινάριο τον Ιανουάριο 2018. Ήδη, γνωστές εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσλάβουν όσους από τους σπουδαστές πληρούν τις γνωσιακές απαιτήσεις των θέσεων εργασίας που σκοπεύουν να καλύψουν.

Οι ιδρυτές της Social Hackers Academy με τους συμβούλους και επενδυτές του εγχειρήματος, Απόστολο Αποστολάκη της VentureFriends και Παναγιώτη Παπαδόπουλο της Marathon VC.

Χρηματοδότηση και μελλοντικά σχέδια

Το κόστος των μαθημάτων του πρώτου κύκλου (Σεπτέμβριος '17 - Ιανουάριος '18) όπως και οι ανάγκες για γραφεία και εξοπλισμό καλύφθηκε ήδη από εγχώριες εταιρείες και ιδιώτες.

Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος, η Social Hackers Academy από τις 8 Δεκεμβρίου ξεκινά μία crowdfunding καμπάνια. Εφόσον η καμπάνια πετύχει, θα έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει τόσο τους επόμενους κύκλους μαθημάτων, όσο και να επεκτείνει τη δράση της με νέα τμήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου διαμένουν πολυάριθμοι πρόσφυγες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site της Social Hackers Academy