Διαστημικό σκάφος με τετραμελές πλήρωμα σε τροχιά καθ' οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτόξευσε η εταιρεία πυραύλων SpaceX του Έλον Μασκ, νωρίς την Πέμπτη. Συνοδεία στο πλήρωμα ένας Ρώσος κοσμοναύτης και ένας αστροναύτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα με το Reuters, το όχημα εκτόξευσης της SpaceX, αποτελούμενο από έναν πύραυλο Falcon 9, στον οποίο επιστέφθηκε η αυτόνομα λειτουργούσα κάψουλα Crew Dragon που ονομάζεται Endeavour, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.
Η πτήση πραγματοποιήθηκε 72 ώρες μετά την αρχική απόπειρα εκτόξευσης, η οποία είχε ακυρωθεί στα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης νωρίς τη Δευτέρα λόγω εμπλοκής στη ροή του υγρού ανάφλεξης των κινητήρων. Η NASA δήλωσε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε με την αντικατάσταση ενός φραγμένου φίλτρου και την εκκαθάριση του συστήματος.
Το ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) – ένα εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά περίπου 420 χλμ. πάνω από τη Γη – αναμενόταν να διαρκέσει σχεδόν 25 ώρες, ενώ το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για περίπου 1:15 π.μ. ώρα Ελλάδας (0615 GMT) την Παρασκευή.
Η διαρκείας έξι μηνών επιστημονική αποστολή του πληρώματος θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή περίπου 200 πειραμάτων και τεχνολογικών επιδείξεων, από την έρευνα για την ανάπτυξη ανθρώπινων κυττάρων στο διάστημα μέχρι τον έλεγχο εύφλεκτων υλικών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Η αποστολή που ονομάστηκε πλήρωμα 6, σηματοδοτεί την έκτη μακροπρόθεσμη ομάδα του ISS που η NASA πετάει με τη SpaceX από τότε που η ιδιωτική πυραυλική επιχείρηση που ίδρυσε ο Μασκ – δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla TSLA.O και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter – άρχισε να στέλνει Αμερικανούς αστροναύτες σε τροχιά τον Μάιο του 2020.
Όπως σημειώνει το Reuters, την ομάδα Crew 6 θα υποδεχθούν στον διαστημικό σταθμό επτά σημερινοί κάτοικοι του ISS – τρία μέλη του πληρώματος της NASA, μεταξύ των οποίων η κυβερνήτης Νικόλ Ονάπου Μαν, η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που πετάει στο διάστημα, μαζί με τρεις Ρώσους και έναν Ιάπωνα αστροναύτη.
Ο ISS, που έχει μήκος περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, λειτουργεί συνεχώς για περισσότερες από δύο δεκαετίες από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς, η Ιαπωνία και 11 ευρωπαϊκές χώρες.