Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους πρόκειται να εκτοξευθεί με πύραυλο της SpaceX τον Σεπτέμβριο.
Κάθε πλευρά του πειραματικού δορυφόρου που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας υλοτομίας Sumitomo Forestry έχει μήκος τέσσερις ίντσες.
Οι δημιουργοί αναμένουν ότι το ξύλινο υλικό θα καεί εντελώς όταν ο δορυφόρος εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο σχηματισμός μεταλλικών σωματιδίων κατά την επιστροφή του στη Γη.
Τα μεταλλικά σωματίδια θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις τηλεπικοινωνίες, δήλωσαν οι προγραμματιστές καθώς ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του δορυφόρου την Τρίτη.
«Οι δορυφόροι που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο θα πρέπει να προκρίνονται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Takao Doi, αστροναύτης και ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Οι κατασκευαστές του προβλέπουν να παραδώσουν το δορυφόρο LignoSat, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας, την ερχόμενη εβδομάδα στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.
Θα σταλεί στο διάστημα το Σεπτέμβριο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με ένα πύραυλο SpaceX και προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διευκρίνισαν.
Στη συνέχεια ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την πειραματική ιαπωνική μονάδα του ISS για να δοκιμασθούν η αντοχή του και η βιωσιμότητά του στο διάστημα.
«Τα δεδομένα θα σταλούν από το δορυφόρο στους ερευνητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να ελέγξουν τις ενδείξεις πίεσης και αν μπορεί να αντέξει σε τεράστιες αλλαγές θερμοκρασίας», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry.
Χθες, Τρίτη, ένας πύραυλος που μεταφέρει έναν άλλο δορυφόρο -μια συνεργασία ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη JAXA- απογειώθηκε από την Καλιφόρνια για μια αποστολή με στόχο να μελετηθεί ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα σύννεφα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο δορυφόρος EarthCARE θα βρίσκεται για τρία χρόνια σε τροχιά σε ύψος σχεδόν 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.