Του Γιάννη Γορανίτη
Ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή ψηφιακής γνώσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους (και όχι μόνο). Η διώροφη οικία της Λέλας Καραγιάννη κοντά στην Πλατεία Αμερικής, μετατρέπεται σε κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Κυρίως όμως απευθύνεται σε νέους και ευπαθείς ομάδες –πρόσφυγες και ανέργους.
Το Start Project είναι ένα νέο πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής Social Innov σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Εκτιμάται ότι το πρώτο έτος λειτουργίας στους χώρους του υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κόμβου, θα εκπαιδευτούν περισσότεροι από 3.500-4.000 άτομα, ενώ ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 10.000 την επόμενη διετία.
Η εκπαίδευση μάλιστα θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας, χάρη στην υποστήριξη της Microsoft Hellas.
Ένα hub ψηφιακής γνώσης
Στους χώρους του κτιρίου ξεναγήθηκαν χθες η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas και ο Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της Ανοιχτής Ημέρας για το κοινό. Το Liberal παρακολούθησε την πρώτη ξενάγηση και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους υπεύθυνους της Social Innov, Φίλιππο Ζακόπουλο και Νίκο Νικήτα. Όπως μας είπαν το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο.
Από αριστερά: Φίλιππος Ζακόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Πέγκυ Αντωνάκου και Νίκος Νικήτας
Στόχος είναι να μετατραπεί το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο σε hub ψηφιακής γνώσης και δημιουργίας και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μεταμόρφωση της Αθήνας σε σύγχρονη πόλη. Παράλληλα, οι ιθύνοντες του εγχειρήματος θεωρούν ότι θα εμφυσήσουν ζωή στην περιοχή και θα δώσουν αφορμές για δράση, κοινωνικότητα και ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών αξιών μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλος στόχος βέβαια είναι να αποκτήσουν οι χιλιάδες άνθρωποι που θα επιμορφωθούν δεξιότητες χρήσιμες και απαραίτητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Παράλληλα, πολυάριθμοι άνεργοι και πρόσφυγες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό. Άλλωστε, οι ανάγκες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αυξάνονται διαρκώς. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περί το 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης προσωπικού με την απαιτούμενη ψηφιακή εκπαίδευση.
Σύγχρονος εξοπλισμός
Το κέντρο διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας των 10 θέσεων η κάθε μία, εξοπλισμένες με σύγχρονους υπολογιστές και οθόνες προβολής, μία αίθουσα τεχνολογίας και καινοτομίας, ένα εργαστήριο με εξοπλισμό (3D printer, πλατφόρμες προγραμματισμού κ.ά.), αλλά και μία αίθουσα όπου θα φιλοξενούνται σεμινάρια, ημερίδες και ομιλίες για ζητήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.
Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιείται το τρίπτυχο των δράσεων του Start Project: Επιμόρφωση (για την εισαγωγική ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, π.χ. χρήση υπολογιστών και κοινωνικών δικτύων, μέχρι τον προγραμματισμό και τη δημιουργία ιστοσελίδων), Επαγγελματική ανάπτυξη (μέσω σεμιναρίων αναζήτησης και ενίσχυσης επιχειρηματικών ευκαιριών) και Καινοτομία (εισαγωγή σε νέες τεχνολογίες και τάσεις όπως η ρομποτική, ο αυτοματισμός και η 3D εκτύπωση.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.