Τα bots κατακλύζουν το Twitter

Τα bots κατακλύζουν το Twitter

Του Γιάννη Γορανίτη

Περίπου τα δύο τρίτα των tweet που περιέχουν συνδέσμους προς δημοφιλείς ιστοσελίδες δημοσιεύονται από bots και όχι από πραγματικούς χρήστες. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα αναδεικνύεται από μια νέα μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι στα sites ενηλίκων, το ποσοστό φτάνει στο 90%, ενώ στις αθλητικές σελίδες το 76% των συνδέσεων που δημοσιεύονται στο Twitter προέρχονται από αυτοματοποιημένες υπηρεσίες.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα bots δεν απαγορεύονται από το Twitter, επιτρέπει και σε μεγάλα media και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να τα χρησιμοποιούν για τη διάδοση του περιεχομένου τους. Μεταξύ αυτών, πασίγνωστα ΜΜΕ όπως οι New York Times, η Washington Post, το CNN κ.ά.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης σχετίζεται με τον μικρό σχετικά αριθμό των ιδιαίτερα ενεργών bots, τα οποία «ευθύνονται» για ένα τεράστιο ποσοστό των links που δημοσιεύονται. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί δημοσιεύουν το 22% των συνδέσεων προς δημοφιλείς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους. Σε αντιστοιχία, οι 500 πιο ενεργοί λογαριασμοί που ανήκουν σε ανθρώπους δημοσιεύουν το 6% των links.

Πώς λειτουργούν τα bots στο Twitter

Τα bots, είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που είναι προγραμματισμένοι ώστε να δημοσιεύουν περιεχόμενο στο Twitter και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Αρκετά από αυτά μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες: μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο, να παρέχουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις σχετικά με ειδήσεις ή γεγονότα, να κάνουν retweet και fav ή ακόμη και να διαγράφουν τις δημοσιεύσεις, χωρίς άμεση ανθρώπινη συμμετοχή.

Ο διαρκώς διευρυνόμενος ρόλος των bots στο οικοσύστημα των social media έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, καθώς έχουν κατ' επανάληψη χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και του επηρεασμού των απόψεων των χρηστών – ειδικά σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Θεωρούνται, άλλωστε, ο βασικότερος μηχανισμός διάδοσης των fake news, ενώ υποβοηθούν στη γιγάντωση της ρητορικής μίσους.

Το εργαλείο που αποκαλύπτει τα bots

Για τις ανάγκες της μελέτης αξιοποιήθηκε το εργαλείο Botometer, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Ιντιάνα και της Νότιας Καλιφόρνιας. Το Botometer εξέτασε περίπου 1,2 εκατομμύρια tweets που περιείχαν links προς δημοφιλή sites, για μια περίοδο έξι εβδομάδων.

Το εργαλείο βέβαια δεν είναι σε θέση να διακρίνει αν το bot είναι κακόβουλο ή έχει καλές προθέσεις (με την έννοια της παροχής πρόσβασης σε ενημερωτικό περιεχόμενο). Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, τα bots χρησιμοποιούνται για τη διάδοση διαφημιστικού περιεχομένου, αλλά και παραπληροφόρησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό εργαλείο ανίχνευσης των bots θα διαβάσετε εδώ και ολόκληρη τη μελέτη του Pew Research Center εδώ.