Τα SMS σώζουν ζωές σε έκτακτες καταστάσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα SMS σώζουν ζωές σε έκτακτες καταστάσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα

Του Γιάννη Γορανίτη

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των ειδικών, έχει ήδη έντονες –και συχνά καταστροφικές– επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας: Από τις φονικές πυρκαγιές μέχρι τις εκτός εποχής καταιγίδες, και χαλαζοπτώσεις, και από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και τους ακραίους καύσωνες μέχρι τους κυκλώνες. 

Τα φαινόμενα αυτά, όπως και αρκετά ακόμη που δεν συνδέονται άμεσα με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά είναι εξίσου καταστροφικά (σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, τσουνάμι κ.ά.), συνιστούν μια διαρκή απειλή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν χρειάζεται, όμως, φόβος, αλλά διαρκής εγρήγορση και προετοιμασία. Τόσο από τους πολίτες, όσο από την επίσημη πολιτεία και τους φορείς της.

Όπως διαπιστώσαμε με τραγικό τρόπο το τελευταίο διάστημα, η πολιτική προστασία είναι μια υπόθεση που οι αρμόδιοι συνεχίζουν να διαχειρίζονται αψήφιστα και με απαράδεκτη προχειρότητα – χωρίς μάλιστα να αξιοποιούν τα εύχρηστα και ιδιαίτερα προσιτά εργαλεία που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Ένα από αυτά, ίσως το πλέον άμεσο και μαζικό, είναι τα γραπτά μηνύματα.

Τα πλεονεκτήματα των γραπτών μηνυμάτων

Τα γνωστά σε όλους SMS, έχουν αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν τα ιδανικά εργαλεία ενημέρωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος είναι ότι το SMS έχει τη δυνατότητα να αποστέλλεται και να παραδίδεται εντός λίγων δευτερολέπτων σε οποιοδήποτε μοντέλο κινητού τηλεφώνου (ανεξαρτήτως δηλαδή αν είναι smartphone ή αν διαθέτει πρόσβαση στο internet). Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται εφικτή η επικοινωνία ακόμη και σε περιοχές χωρίς κάλυψη δικτύων νεότερης γενιάς (3G/ 4G).

Επίσης, η τεχνολογία των κεραιών κινητής επιτρέπουν τη στοχευμένη αποστολή μηνυμάτων βάσει της τρέχουσας γεωγραφικής θέσης των χρηστών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να ειδοποιηθεί για ένα έκτακτο γεγονός, ανεξαρτήτως αν ζει μόνιμα στην περιοχή. Σε αρκετές περιπτώσεις τα μαζικά SMS έχουν αποδειχθεί σωτήρια και μετά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών (π.χ. στον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε πολιτείες των ΗΠΑ, στον φονικό σεισμό στην Αϊτή κ.ά.) τρομοκρατικών επιθέσεων (π.χ. στο Λονδίνο), αφού οι αρχές μπορούσαν να στείλουν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις στους πληγέντες.

Όπως επισήμαναν πολλοί ειδικοί, η μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων μέσω του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Οι αρμόδιοι, όμως, δεν αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν.

Το εργαλείο της SMSAPI

Η SMSAPI, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας και πρόσφατα λάνσαρε την ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της https://www.smsapi.com/el προσφέρει μια πλατφόρμα ειδοποιήσεων μέσω SMS. Το σύστημα διατίθενται εντελώς δωρεάν (και σε εθελοντική βάση) για τους πολίτες και με ιδιαίτερα προσιτό κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση (ακόμη και για μικρούς δήμους και κοινότητες) ή όποιον άλλο φορέα επιθυμεί να το αξιοποιήσει.

Μέσω της πλατφόρμας οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να στείλουν μεγάλο όγκο γραπτών μηνυμάτων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (όπως αναφέρεται σε επίσημη ενημέρωση της εταιρείας μέχρι 7 εκατομμύρια μηνύματα ανά ώρα). Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των μηνυμάτων (άνω του 96%) παραδίδεται στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από την αποστολή τους.

Το σύστημα, όμως, δεν είναι κατάλληλο μόνο για περιπτώσεις συναγερμού και έκτακτης ανάγκης. Η περιφέρεια ή ο δήμος έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω SMS για εκδηλώσεις στην περιοχή, για την οδική κυκλοφορία, για τεχνικά προβλήματα στα δίκτυα και πολλά ακόμη. Ο χρήστης, βέβαια, μπορεί να επιλέξει τι είδους ενημέρωση και πόσο συχνά θα τη λαμβάνει.