Ταξίδι στο άγνωστο με οδηγό την τεχνολογία και την επιστημονική φαντασία

Ταξίδι στο άγνωστο με οδηγό την τεχνολογία και την επιστημονική φαντασία

Του Γιάννη Γορανίτη

Μία έκθεση που καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον μαγευτικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας και να αφεθούν σε ένα ταξίδι στο άγνωστο μόλις άνοιξε τις πύλες της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Δύο χρόνια μετά την εμβληματική έκθεση “Digital Revolution”, η Στέγη συνεργάζεται εκ νέου με το μουσείο Barbican του Λονδίνου προκειμένου να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο».

Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι η επιστημονική φαντασία σε όλες της τις εκφάνσεις: από κλασικά βιβλία και εμβληματικά κόμιξ, έως κινηματογραφικές ταινίες και μουσικές συνθέσεις, το sci-fi είναι ένα είδος που ξέφυγε γρήγορα από τα στενά πλαίσια της εξειδίκευσης και του μικρού κοινού και απέκτησε pop χαρακτήρα με επιδραστική ισχύ σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το Liberal είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εναρκτήρια ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό και συγγραφέα Patrick Gyger. Όπως μας εξήγησε ο κ. Gyger στόχος της έκθεσης δεν είναι να καταγράψει το κατά πόσο οι «προβλέψεις» των δημιουργών επιβεβαιώθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, αλλά να αποπειραθεί να διερευνήσει τον τρόπο που μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο (μας) με τη βοήθεια της φαντασίας.

Πράγματι, και παρότι σε πρώτο επίπεδο πολλά από τα εκθέματα φαντάζουν ετερόκλητα, η συνολική αίσθηση που αποκομίζει ο θεατής αποχωρώντας από τη Στέγη είναι ότι έφτασε αρκετά πιο κοντά στην εξερεύνηση των ανεξερεύνητων μυστήριων του σύμπαντος και της ανθρώπινης φύσης. Και μπορεί τα μυστήρια να μην λύθηκαν (τουλάχιστον όχι όλα), αλλά το ταξίδι της εξερεύνησης άξιζε, και με το παραπάνω, τον κόπο.

Από τον Ιούλιο Βερν στο Star Wars

Η έκθεση «Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο» χωρίζεται σε τέσσερις ευρύτερες ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 850 έργα, πολλά εκ των οποίων σπάνια και συλλεκτικά, ενώ εκτίθενται και αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να «εμπλακούν» σε Παράξενα ταξίδια ακολουθώντας τα χνάρια των οραματιστών και εξερευνώντας άγνωστες και απρόσιτες περιοχές του σύμπαντος. Εκτίθενται πρωτότυπα χειρόγραφα και σχέδια του Ιουλίου Βερν, props και συλλεκτικά αντικείμενα από εμβληματικές ταινίες όπως το «Godzilla», το «Jurassic Park», η «Νέα Ατλαντίδα», ο «Ροβινσώνας Κρούσος», τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» κ.ά.

Το ταξίδι στο μέλλον με οδηγό τη νοσταλγία συνεχίζεται στη δεύτερη ενότητα, η οποία παρασύρει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις Οδύσσειες του Διαστήματος, προκειμένου να «επιβιβαστούν» σε διαστημόπλοια και να γνωρίσουν εξωγήινα όντα. Ενδιάμεσα θα συναντήσουν gadgets και αντικείμενα από τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου», τα «Aliens», «Stargate», «Star Trek», «Star Wars», «Independence Day» και πολλά ακόμη.

Από το Κουρδιστό Πορτοκάλι στα σύγχρονα videogames

Οι Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι της τρίτης ενότητας συνιστούν μια εναλλακτική ματιά στη Γη με όραμα τη βελτίωση του πλανήτη. Σε αυτή την ενότητα οι επισκέπτες θα γνωρίσουν εμβληματικούς πολιτισμούς που δημιούργησε (και κατέστρεψε) ο άνθρωπος, και θα περιπλανηθούν σε φουτουριστικές πολιτείες, αλλά και δυστοπικές κοινωνίες. Τα έργα-οδηγοί είναι το «The Handmaid's Tale» της Μάργκαρετ Άτγουντ, το «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι, το «The Hunger Games» της Σουζάν Κόλινς, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες και το «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Εκτός από τα εμβληματικά πεζογραφήματα, στην ενότητα περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά σχέδια και σκίτσα, αλλά και πλάνα από σημαντικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Στην ενότητα με τίτλο Απώτατα σύνορα, με την οποία ολοκληρώνεται την έκθεση, ο επισκέπτης θα κληθεί να εξερευνήσει τον ίδιο τον εαυτό του. Να βυθιστεί στο σώμα του και να εξερευνήσει τα όρια τεχνολογίας και επιστήμης, φτάνοντας μέχρι την αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης. Η γνωριμία με τα cyborgs και τα ανθρωποειδή και η επαφή με τους κλώνους δίνουν την ιδανική ώθηση γι' αυτό το ταξίδι. Οδηγοί και σε αυτή την ενότητα θα είναι αξεπέραστα κλασικά αλλά και πιο σύγχρονα έργα όπως τα «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ», «Φράνκενστάιν», «Back to the Future», «Doctor Who», «The Terminator» κ.ά.

Στον τέταρτο όροφο της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικές προβολές, να ακούσουν μουσική και να δοκιμάσουν κλασικά αλλά και σύγχρονα video games με ευθείες αναφορές και επιρροές από το είδος του sci-fi.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη στήριξη της Cosmote, και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Ιανουαρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site της Στέγης

Παράλληλες δράσεις

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και συζητήσεις. Η πρώτη διοργανώνεται στις 20 Οκτωβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με θέμα «Ο κόσμος του αύριο: Η τέχνη του αύριο» με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, ακολουθεί το πάνελ «Η επιστημονική φαντασία στην ελληνική λογοτεχνία» στις 30 Οκτωβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, ενώ στις 14 Νοεμβρίου διοργανώνεται η συζήτηση «Μυθικά ταξίδια και φανταστικές περιηγήσεις» στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένεται και το «Digital Nights: Επιστημονική φαντασία και βιντεοπαιχνίδια» και στις 19 του ίδιου μήνα η συζήτηση «Επιστημονική φαντασία και κόμικς: Συγκοινωνούντα δοχεία;»

Σύντομα ξεκινούν τα εργαστήρια για ενήλικες (Sci-Fi Game Development, Κυνηγώντας Δορυφόρους Τουρνουά κατασκευής robot-sumo) κ.ά., τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, αλλά και οι επισκέψεις σχολείων. Τέλος, παράλληλα με τη διοργάνωση στο Odeon Starcity της Συγγρού θα προβάλλονται κορυφαία δείγματα ταινιών επιστημονικής φαντασίας.