TEDxAthens 2018: Το συνηθισμένο γίνεται ασυνήθιστο

TEDxAthens 2018: Το συνηθισμένο γίνεται ασυνήθιστο

Του Γιάννη Γορανίτη

Για ένατη διαδοχική χρονιά, το TEDxAthens, ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης, επιστρέφει στην Αθήνα. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο να επαναλάβει την περσινή επιτυχία στον ίδιο χώρο, αλλά και να προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι το κοινό θα ανταποκριθεί για ακόμη μια χρονιά και θα γεμίσει τους χώρους του ΚΠΙΣΝ ώστε να παρακολουθήσει τόσο το συνέδριο στην κεντρικής αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, όσο και τις παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στους υπόλοιπους χώρους.

Στη βασική σκηνή οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 12 ομιλίες αλλά και συναυλίες και άλλα δρώμενα, στην εναλλακτική σκηνή του συνεδρίου θα διοργανωθούν συζητήσεις, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και θα παιχτούν ζωντανά μιούζικαλ (!), ενώ στο Lab περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει από κοντά με διακεκριμένους ομιλητές ή να λάβει μέρος σε πρωτότυπα workshops. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι διοργανωτές αποκαλούν το αθηναϊκό TEDx «πολυσυνέδριο».

Τι είναι συνηθισμένο;

Το θέμα του 9ου TEDxAthens είναι το «Ordinary», και όπως μας αποκάλυψαν οι διοργανωτές του συνεδρίου σε συνέντευξη Τύπου, στοχεύουν να δοκιμάσουν τις κατεστημένες απόψεις του κοινού αναφορικά με το τι θεωρείται «κανονικό» και τι όχι, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της «κοινής λογικής».

Ο ιδρυτής του TEDxΑthens, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου μας είπε ότι το φετινό θέμα επικεντρώνεται στο άτομο και την προσωπική του αξία, όπως αυτή προκύπτει από τις δεξιότητες και τις γνώσεις του, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να στρέψει την προσοχή μας «σε απλά, καθημερινά πράγματα που έχουν όμως σοβαρό αντίκτυπο».

Ο διευθυντής του TEDxAthens, Δημήτρης Κόκκορης αναφέρθηκε στη δυναμική της διοργάνωσης και υπογράμμισε τη βούληση της ομάδας (στην οποία σημειωτέον συμμετέχουν δεκάδες εθελοντές) να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία που να καλύπτει τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων, αλλά και να απαντάει στα αιτήματα της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του OpenCall Project, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούσαν να προτείνουν ομιλητές που μπορούν να αφηγηθούν «ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν». Όπως μας είπαν οι διοργανωτές, στο φετινό TEDx θα ακούσουμε μια ομιλήτρια που προέκυψε από αυτή τη διαδικασία.

Οι σημαντικότερες ομιλίες

Οι ομιλίες του συνεδρίου θα κινηθούν, λοιπόν, γύρω από τον άξονα του «Συνηθισμένου», αλλά οι ομιλητές θα είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστοι (ελπίζουμε και απρόβλεπτοι). Μεταξύ αυτών συναντάμε τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη μεταμόρφωση των Τρικάλων σε μια σύγχρονη high-tech πόλη, που ήδη λειτουργεί ως παράδειγμα για πολλά ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.

Ο Jeroen van der Schenk που δηλώνει «μηχανικός εμπειριών» θα αναφερθεί στους τρόπους που μια σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να μετατραπεί σε «αξέχαστη εμπειρία», θεωρώντας ότι η επιτυχία δεν αποτιμάται σε δολάρια, αλλά τη διαφορά κάνουν οι συνδέσεις και οι εμπειρίες.

H Aletha C. Avramis θα μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι το VR και το AR συνιστούν το μέλλον του κινηματογράφου, ενώ ο περιβαλλοντολόγος Huw Kingston θα αναφερθεί στις προσπάθειες περιορισμού της μόλυνσης του περιβάλλοντος και θα εστιάσει στα προβλήματα της Μεσογείου, στην οποία έχει ταξιδέψει απ' άκρη σε άκρη.

Θα ακούσουμε επίσης τον Massimo Pigliucci να αναλύει τη σχέση της στωικής φιλοσοφίας με την εξελικτική βιολογία, τον γνωστό σεφ Σωτήρη Κοντιζά να αναφέρεται στο πάντρεμα της ελληνικής με την ιαπωνική κουλτούρα, τη σχεδιάστρια μόδας Nadia Aboulhosn να μιλάει για την ώθηση που της έδωσε το bullying που δεχόταν, και τον ελληνοαμερικανό φυσιογνωμιστή Evan Georgoulakis να εξηγεί πώς η μελέτη των χαρακτηριστικών του προσώπου μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της διοργάνωσης.