Τεχνητή Νοημοσύνη: Η στρατηγική προς μια πιο ηθική προσέγγιση - Τι θα συζητηθεί στο Παρίσι
Shutterstock
Shutterstock
Σύνοδος Κορυφής

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η στρατηγική προς μια πιο ηθική προσέγγιση - Τι θα συζητηθεί στο Παρίσι

Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσπαθήσει την Τρίτη (11/02) κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της να καταλήξει σε κοινή θέση των συμμετεχόντων. Όμως, το θέμα κινδυνεύει να περάσει σε δεύτερο πλάνο μπροστά στον λόγο που γίνεται για τις ορέξεις του Ίλον Μασκ για την OpenAI.

Ηγέτες κρατών και εταιρειών τεχνολογίας συρρέουν στο Grand Palais για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες δεκατριών προσωπικοτήτων.

Συγκερκιμένα, ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, συμπροεδρεύουσας της συνόδου, ο Τζέι Ντι Βανς, αντιπρόεδρος του Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα πάρουν τον λόγο. Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι, η γενική διευθύντρια του νοτιοκορεατικού ομίλου Naver Τσόι Σου-γεόν, ο τραγουδιστής Φάρελ Γουίλιαμς θα απευθύνουν ομιλίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί δύο φορές στη σύνοδο, πριν από την πολυδιαφημισμένη συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Τζέι Ντι Βανς, που έχει στο ενεργητικό του κάποιου είδους καριέρα στη Σίλικον Βάλεϊ και κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την αναγγελία του Stargate, του προγράμματος επενδύσεων στην αμερικανική Τεχνητή Νοημοσύνη ύψους έως και 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναστάτωση από την πρόθεση Μασκ να αγοράσει την OpenAI

Αλλά ο κόσμος της τεχνολογίας αναστατώθηκε τις τελευταίες ώρες από ένα άλλο μέλος της ομάδας Τραμπ: Ο Ιλον Μασκ επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, να αποκτήσει την καλιφορνέζικη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα start up OpenAI έναντι 97,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Όχι ευχαριστώ», του απάντησε ξερά ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Ο Μασκ δεν παρευρίσκεται στη σύνοδο του Παρισιού «λόγω υποχρεώσεων στην Ουάσινγκτον», αλλά προσφέρθηκε να παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στρατηγική ανάπτυξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπόσχεται ο Μακρόν 

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε μία «στρατηγική» για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αντίστοιχη με τη στρατηγική ανοικοδόμησης της Νοτρ Νταμ μετά την πυρκαγιά του 2019.

Στόχος του, η επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών στη Γαλλία αφιερωμένων στην τεχνολογία αυτή με ένα πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πρέπει να επιλέξετε την Ευρώπη, να επιλέξετε τη Γαλλία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα την χαμηλή σε άνθρακα ενέργεια, τα ταλέντα και την υπόσχεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Είναι σημαντικό η Ευρώπη να κάνει την επιλογή ενός τρίτου δρόμου της Τεχνητής Νοημοσύνης», επέμεινε σήμερα από το Radio Classique η Μάγια Νοέλ, γενική διευθύντρια της France Digitiale, ένωσης που εκπροσωπεί τις νέες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που υιοθετούν «μία πιο ηθική και πιο υπεύθυνη προσέγγιση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει αυτό το μήνυμα το απόγευμα από τους χώρους του Station F, του μεγαλύτερου στον κόσμο campus των startup, όπου θα συγκεντρωθούν 3.000 έως 4.000 επιχειρηματίες.

Παράλληλα, ενώ τα θέματα του ρυθμιστικού πλαισίου της Τεχνητής Νοημοσύνης, της σημασίας των open source μοντέλων και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής συζητήθηκαν, τα βλέμματα την Τρίτη στρέφονται προς το τελικό ανακοινωθέν.

Οι συμμετέχοντες θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα μη δεσμευτικό κείμενο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ρυθμιστικές αρχές για τις οποίες υπάρχει συμφωνία.

Όμως, ο Μαξ Τέγκμαρκ, πρόεδρος του Future of Life Institute, οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τις ΗΠΑ που προειδοποιεί συνεχώς για τις απειλές που συνιστά η τεχνολογία αυτή, κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην υπογράψουν το κείμενο αυτό.

Μετά την κυκλοφορία του «πρόχειρου» αυτής της συμφωνίας, ο Μαξ Τέγκμαρκ μίλησε για «χαμένη ευκαιρία», μάλλον λόγω της απουσίας αναφοράς στους κινδύνους που συνδέονται με το AI.