Θα εμφυτεύατε ένα μικροτσίπ στο χέρι σας για να ψωνίζετε ευκολότερα στο περίπτερο;

Θα εμφυτεύατε ένα μικροτσίπ στο χέρι σας για να ψωνίζετε ευκολότερα στο περίπτερο;

Του Γιάννη Γορανίτη

Πώς θα αντιδρούσατε αν ο εργοδότης σας ανακοίνωνε την πρόθεσή του να εμφυτεύσει στο σώμα σας ένα μικροτσίπ; Ναι, το φανταζόμαστε, η πρώτη αντίδραση δεν θα είναι θετική, αλλά μήπως θα αλλάζατε γνώμη αν σας εξηγούσε τι χρησιμότητά του και σας ανέλυε τις δυνατότητες της τεχνολογίας;

Αν για παράδειγμα μαθαίνατε ότι χάρη στο εμφυτευμένο μικροτσίπ δεν θα χρειαζόταν να χτυπήσετε ποτέ ξανά κάρτα εισόδου, ούτε να πληκτρολογήσετε κωδικούς στον υπολογιστή ή στους κοινόχρηστους εκτυπωτές και φωτοτυπικά; Ούτε αυτό είναι αρκετό; Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να κάνετε τις αγορές σας από το κυλικείο της εταιρείας χωρίς να απαιτείται να κουβαλάτε χρήματα και κάρτες; Θα σας αφήσουμε να το σκεφτείτε.

Το ίδιο έπραξε πρόσφατα και ο επικεφαλής της αμερικανικής Three Square Market (32Μ), της πρώτης αμερικανικής εταιρείας που θα προσφέρει σε όλους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα (εθελοντικής) εμφύτευσης με μικροτσίπ τεχνολογίας RFID από την 1η Αυγούστου.

Πώς το δέχτηκαν οι εργαζόμενοι;

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της 32Μ, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν ιδιαίτερα θετικά την προοπτική της εμφύτευσης. Ήδη, 50 από αυτούς έχουν συμφωνήσει να δεχθούν ένα μικροσκοπικών διαστάσεων μικροτσίπ ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα.

Η εταιρεία δεσμεύεται ότι η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των εθελοντών, όσο και για τα προσωπικά τους δεδομένα. Όπως σημειώνουν, ολοκληρώνεται αναίμακτα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα εμφυτεύματα τεχνολογίας RFID αξιοποιούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για την αναγνώριση αποθηκευμένων πληροφοριών, αλλά και τεχνολογία NFC, γνωστή από τη χρήση της για ανέπαφες πληρωμές.

Ποιος είναι ο σκοπός

Η Three Square Market ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείριση μικρών καταστημάτων και περιπτέρων, αναπτύσσοντας λογισμικό, εφαρμογές για κινητά, αλλά και συστήματα αυτόματης πώλησης. Συνεργάζεται με περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις σε 20 χώρες και πλέον επικεντρώνεται στα σελφ-σέρβις καταστήματα και μηχανήματα που τοποθετούνται στους χώρους εργασίας.

Η εμφύτευση μικροτσίπ είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των αγοραπωλησιών, την αύξηση της κατανάλωσης στους χώρους αυτούς, αλλά και τη δημιουργία καλύτερου ενδοεταιρικού κλίματος.

Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία RFID μπορεί να βρει και άλλες εφαρμογές, όχι μόνο σε σημαία πώλησης και μηχανήματα αυτο-εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με τον διευθύνονταν σύμβουλο της 32M, Todd Westby «η τεχνολογία θα τυποποιηθεί επιτρέποντάς σας να τη χρησιμοποιήσετε αντί για διαβατήριο, εισιτήριο για μέσα μεταφοράς, αλλά και μέθοδο πληρωμής και συναλλαγών».

Με σουηδική σφραγίδα

Την υλοποίηση του εγχειρήματος για λογαριασμό της 32M, έχει αναλάβει η σουηδική BioHax International και ο διευθύνων σύμβουλός της Jowan Osterland, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την τεχνολογία και έχει αναπτύξει μεθόδους ανέπαφων πληρωμών, με την αποκλειστική χρήση εμφυτευμάτων.

Ο ιδρυτής της BioHax δηλώνει «biohacker» και θεωρεί τα εμφυτεύματα απόλυτα ασφαλή, ενώ κατ' επανάληψη έχει δηλώνει ότι οι αντιδράσεις για της ηθικές πτυχές των ζητημάτων αυτών είναι άκρως υπερβολικές. Ισχυρίζεται επίσης ότι ένα εμφυτευμένο τσιπ προσφέρει πολλαπλάσια ασφάλεια σε σχέση με ένα κινητό ή ένα πορτοφόλι, που μπορούμε να ξεχάσουμε ή να μας κλέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες για την BioHax και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί θα βρείτε στο επίσημο site της www.BioHaxSweden.com.