Τώρα η Apple θα κατασκευάζει και πιεσόμετρα

Τώρα η Apple θα κατασκευάζει και πιεσόμετρα

Του Γιάννη Γορανίτη

Έχοντας κατ' επανάληψη τονίσει τη σημασία των εφαρμογών υγείας και των high-tech συσκευών που επιτρέπουν την παρακολούθησή της, οι ιθύνοντες της Apple ενέκριναν πρόσφατα την κατάθεση αίτησης για μια πατέντα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

Η συσκευή που περιγράφεται αναλυτικά στο κείμενο της αίτησης, δεν αναφέρεται –όπως λογικά θα υπέθετε κανείς– στο Apple Watch, αλλά περιγράφει μια αυτόνομη συσκευή. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση, βέβαια, θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για το μετεξελιγμένο Apple Watch, το οποίο όπως όλα τα έξυπνα ρολόγια συνεχίζει να αναζητάει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης!

Αν μη τι άλλο, η διαρκής και ακριβής παρακολούθηση των δεικτών υγείας είναι μια εφαρμογή που όχι μόνο θα έδινε ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στα smart watches, αλλά θα προσέλκυε κοινό που υπό κανονικές συνθήκες επιμένει να τα αγνοεί.

Ένα high-tech πιεσόμετρο

Αυτό που, προφανώς, οραματίζονται οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Apple είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα καταμετρά ανά πάσα στιγμή την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς και θα επικοινωνεί με το smartphone ή το smartwatch. Κι αν δεν επικοινωνεί, θα ενσωματώνεται!

Η εν λόγω αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρει ότι η συσκευή θα είναι wearable ή θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλη. Στα επισυναπτόμενα σχεδιαγράμματα, μάλιστα, απεικονίζεται ευκρινώς οθόνη ή άλλη συσκευή απεικόνισης. Επίσης, θα ενσωματώνει έναν προηγμένο αισθητήρα (ή και περισσότερους), που θα παρακολουθούν την πίεση, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο των υπαρχόντων πιεσόμετρων, αλλά μέσω ενός συστήματος καταγραφής της ροής του αίματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «το σύστημα μέτρησης της πίεσης περιλαμβάνει: έναν αισθητήρα πίεσης. ένα διαστελλόμενο μέλος που αποτελείται από πληθώρα διαστελλόμενων μερών, και έναν ενεργοποιητή διαστολής».

Το κείμενο της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς την αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ.

Ασύρματη αποστολή δεδομένων

Στη συνέχεια, ο αισθητήρας θα στέλνει τα δεδομένα ασύρματα (μέσω Bluetooth, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της αίτησης) σε συμβατό δέκτη. Τώρα, το αν ο δέκτης θα ενσωματώνεται στην ίδια συσκευή ή θα βρίσκεται αλλού μένει να διευκρινιστεί, όταν και εφόσον το συγκεκριμένο gadget φτάσει στα καταστήματα.

Η χρησιμότητά του, πάντως, είναι ήδη σαφής: θα ειδοποιεί τον χρήστη για απότομες μεταπτώσεις της αρτηριακής πίεσης – ή σε ακραίες περιπτώσεις, θα επικοινωνεί με το γιατρό ή κάποιον οικείο του.

Αντίστοιχες εφαρμογές κυκλοφορούν ήδη από τρίτες εταιρείες, αλλά η Apple παραμένει επιφυλακτική καθώς το ζήτημα της υγείας είναι ιδιαίτερα λεπτό, και μια αστοχία θα μπορούσε να της στοιχίσει ιδιαίτερα. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι τα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων –και τα ιατρικά δεδομένα είναι αν μη τι άλλο προσωπικά και απαραβίαστα δεδομένα.

Γι' αυτό και η εταιρεία του Cupertino προχωράει με προσεκτικά βήματα, καθώς όπως έχει τονίσει ο επικεφαλής της, Tim Cook, «καλύτερα διστακτικοί και βέβαιοι, παρά βιαστικοί και μετανιωμένοι».