Η ρωσική διοίκηση φοβάται ότι η δημιουργία καναλιών στο WhatsApp, το δεύτερο πιο δημοφιλές messenger της Ρωσίας μετά το Telegram, θα οδηγήσει στην εμφάνιση καναλιών που θα παρέχουν στους χρήστες μια εναλλακτική άποψη.
WhatsApp: Πιθανή απαγόρευση της λειτουργίας του στη Ρωσία
Shutterstock
Shutterstock

WhatsApp: Πιθανή απαγόρευση της λειτουργίας του στη Ρωσία

Η ρωσική διοίκηση φοβάται ότι η δημιουργία καναλιών στο WhatsApp, το δεύτερο πιο δημοφιλές messenger της Ρωσίας μετά το Telegram, θα οδηγήσει στην εμφάνιση καναλιών που θα παρέχουν στους χρήστες μια εναλλακτική άποψη.

Στην κυβέρνηση της Ρωσίας δεν άρεσε το γεγονός ότι η εφαρμογή WhatsApp ξεκίνησε τη λειτουργία της δημιουργίας πληροφοριακών καναλιών.

Η εφαρμογή WhatsApp έχει ξεκινήσει τη λειτουργία των καναλιών σε 150 χώρες. Η δημιουργία καναλιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, το WhatsApp ανήκει στην εταιρεία Meta, αναγνωρίστηκε ως εξτρεμιστικό και απαγορεύτηκε στη Ρωσία την άνοιξη του περασμένου έτους.

Τα προϊόντα της Instagram και Facebook στη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω εργαλείων αποκλεισμού καταστρατήγησης, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά τη δημοτικότητά τους.

Η ρωσική διοίκηση φοβάται ότι η δημιουργία καναλιών στο WhatsApp, το δεύτερο πιο δημοφιλές Messenger της Ρωσίας μετά το Telegram, θα οδηγήσει σίγουρα στην εμφάνιση καναλιών που θα παρέχουν στους χρήστες μια εναλλακτική άποψη, και όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φοβάται.

Ένα παράδειγμα είναι το ρωσικό τμήμα του Telegram, όπου τα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι σχολιαστές και οι δημοσιογράφοι έχουν μεταναστεύσει. Ωστόσο, η ρωσική διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το Telegram.

Η προσπάθεια να μπλοκαριστεί αυτή η πλατφόρμα πριν από 5 χρόνια κατέληξε σε μια πλήρη νίκη του Telegram.

Τώρα το κοινό παρακολουθεί για μια πιθανή δεύτερη προσπάθεια. Η υπηρεσία διαχείρισης Roskomnadzor απάντησε στη δημιουργία της λειτουργίας των καναλιών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το WhatsApp, αν η υπηρεσία εγκαινιάσει «μη φιλικά κανάλια».

Η υπηρεσία συνέστησε έντονα στους ρωσικούς οργανισμούς και χρήστες να στραφούν σε εγχώριες υπηρεσίες.

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας, πρόεδρος της επιτροπής για την πολιτική πληροφοριών, Τεχνολογίας και Επικοινωνιών Αλεξάντερ Χινστέιν πιστεύει ότι αν το WhatsApp ξεκινήσει κανάλια πληροφοριών στη ρωσική γλώσσα, θα ήταν σωστό να επανεξεταστεί η στάση απέναντι σε αυτόν τον Messenger, μέχρι και το μπλοκάρισμά του, επειδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον αντί - ρωσικό χαρακτήρα αυτών των καναλιών.

Η πολιτική παρατηρήτρια Μαρία Ντούντκο πιστεύει, ότι η απαγόρευση του WhatsApp, όπως και η απαγόρευση του Instagram και του Facebook, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή της απαγόρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς μια σπατάλη χρημάτων του προϋπολογισμού στον αέρα. Και αν ψάξουμε βαθύτερα - άμεση χρηματοδότηση των ξένων προγραμματιστών υπηρεσιών VPN, δηλαδή παράκαμψη του αποκλεισμού, πιστεύει η Ντούντκο.

Το δε πατριωτικό κανάλι Telegram «Δεκατρία» δήλωσε μάλιστα ότι αν απαγορευτεί το WhatsApp, «θα έχουμε τον μισό πληθυσμό χωρίς επικοινωνία».

Η άποψη του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ανατόλη Νεσμιγιάν, είναι ότι οι άνθρωποι που είναι ικανοί και πρόθυμοι να απαγορεύσουν το WhatsApp είναι πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι ακριβώς θέλουν να απαγορεύσουν. Δεν πρόκειται για το Instagram ή το Facebook, όπου κάθονται κυρίως κάτοικοι μεγάλων πόλεων.

Κατά τη γνώμη του, το WhatsApp είναι μια «βαθύ» πλατφόρμα δικτυακής επικοινωνίας στον οποίο κάθεται τώρα ολόκληρη η επαρχία.

Οι ομάδες WhatsApp αποτελούν σήμερα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας της μεσαίας τάξης και των φτωχών ανθρώπων. Έτσι είναι και δεν μπορεί να αλλάξει, γράφει ο Nesmiyan. Και το τι θα συμβεί αν αγγίξετε αυτό το κοινό είναι ένα μάλλον δύσκολο ερώτημα.

Το WhatsApp εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο στη Ρωσία μεταξύ παρόμοιων εφαρμογών. Φέτος, 76 εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν κάθε 24 ώρες.

Πηγή: ΕΡΤ