Του Γιάννη Γορανίτη
Το πρωτοφανές ράλι του Bitcoin και των εκατοντάδων κρυπτονομισμάτων που εισέρχονται καθημερινά στην αγορά έχει και πολυάριθμες επιπτώσεις, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να διανοηθούμε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Δεν αναφερόμαστε απλώς στον επενδυτικό κίνδυνο (ή χρυσοφόρο ευκαιρία, αναλόγως πώς θα το δει κανείς) από τα σκαμπανεβάσματα της τιμής τους, αλλά στις παράπλευρες συνέπειες από τη χρήση και τη μαζική αποδοχή τους.
Πρόσφατα αναφερόμασταν στο ενεργειακό αποτύπωμα της διαδικασίας εξόρυξης Bitcoins. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ενέργειας του Digiconomist, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για Bitcoin είχε ξεπεράσει τις 30TWh (30 δισ. κιλοβατώρες) στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά πλέον φλερτάρει με τις 45TWh. Αριθμός που θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για περισσότερους από 10 μήνες!
Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία εξόρυξης νέων νομισμάτων είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, και γίνεται μέσω πανίσχυρων υπολογιστικών συστημάτων με μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους και ενέργεια.
Η εκτίναξη των τιμών
Η κατασπατάληση ενέργειας όμως είναι μία μόνο πτυχή του ζητήματος. Οι απαιτητικοί υπολογιστές που προαναφέραμε βασίζονται σε ιδιαιτέρως προηγμένα υποσυστήματα. Η κάρτα γραφικών είναι το βασικότερο και αυτός είναι ο λόγος που τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξευτεί το ενδιαφέρον για κάρτες που μέχρι πρότινος απευθύνονταν μόνο σε φανατικούς gamers.
Η ζήτηση για τις high-end κάρτες αυτές μάλιστα, είναι τόσο υψηλή που οι τιμές λιανικής πώλησης εμφανίζονται κατά πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες προτεινόμενες του κατασκευαστή. Σε αρκετές χώρες έχει καταγραφεί και εξάντληση των αποθεμάτων των ισχυρότερων καρτών, καθώς οι θιασώτες του νέου τεχνολογικού και επενδυτικού trend τις αγοράζουν «με το τσουβάλι» για να εξορύξουν ταχύτερα τα κρυπτονομίσματα. Συχνά μάλιστα δεν πρόκειται για μεμονωμένους χρήστες, αλλά για οργανωμένες επιχειρήσεις που διαβλέπουν ευκαιρίες στη διαδικασία της εξόρυξης.
Το πρόβλημα παρατηρείται πιο έντονο με τις κάρτες της σειράς GTX 1080, οι τιμές των οποίων σε αρκετά eshops (μεταξύ των οποίων και ορισμένα ελληνικά) είναι κατά 30-60% αυξημένες σε σχέση με την τιμή που προτείνει ο κατασκευαστής, ξεπερνώντας κατά πολύ τα €1.000.
Μόνο για gamers
Η όψιμη αυτή καταναλωτική μανία ενδεχομένως αποφέρει κέρδη στα ταμεία των καταστημάτων λιανικής, αλλά δημιουργεί πρόβλημα στους απλούς χρήστες που θέλουν να στήσουν ένα νέο PC απαιτήσεων ή να αναβαθμίσουν τον παλιό τους υπολογιστή. Οι διαμαρτυρίες αρκετών gamers σε fora και social media είχαν ήδη αποτέλεσμα, καθώς αρκετοί κατασκευαστές (αρχικά στο Ην. Βασίλειο και εν συνεχεία σε Γερμανία και Γαλλία) θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των καρτών που μπορεί να αγοράσει ένας καταναλωτής.
Η Nvidia μάλιστα ζήτησε με εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα από τις εταιρείες που πωλούν τις κάρτες της να (προσπαθήσουν να) τις κατευθύνουν στα χέρια των gamers και όχι στους θιασώτες των κρυπτονομισμάτων. «Για την Nvidia, οι gamers προηγούνται» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Πώς άλλωστε να ελέγξει ένα κατάστημα αν ο υποψήφιος αγοραστής μιας κάρτας γραφικών είναι gamer;
Αντίστοιχη πολιτική πάντως εξήγγειλε και η AMD στο δίκτυο λιανοπωλητών των προϊόντων της, επιτρέποντας την πώληση μόνο ενός τεμαχίου ανά πελάτη. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, πρόκειται για μια πρακτικά ανεφάρμοστη εξαγγελία. Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας αυτή την περίοδο, ατυχήσατε.