Μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος που μπορεί πραγματικά να ηγηθεί ενός αντιμητσοτακικού μετώπου είναι ο Χάρης Δούκας. Μεταξύ του Χάρη Δούκα και κάποιου τρίτου, είναι πιθανό να προκριθεί ο «τρίτος». Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο συνταξιούχος, πλέον, Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πιθανότητες να είναι ο επικεφαλής ενός ενιαίου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν θα τον αποδεχτούν στο ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο κόμμα χρειάζεται νέο όνομα και νέο πρόσωπο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «όραμα» της ενιαίας έκφρασης της κεντροαριστεράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Έπεσε ως ιδέα αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν είχε προηγηθεί η τοξικότητα του 2010 - 2015, τότε θα μπορούσε και να είχε γίνει πραγματικότητα. Κι εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Ο μεταλλαγμένος και κεντροαριστερός πλέον ΣΥΡΙΖΑ είχε πληγώσει βαθιά εκείνη την περίοδο τους σημερινούς εν δυνάμει συνεταίρους του στη μάχη της ανάκτησης της εξουσίας. Οπότε, δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να ηγηθούν του νέου σχήματος τα παλιά πρόσωπα. Είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη. Και μεταξύ των παλαιών προσώπων είναι και εκείνα των Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου.
Το φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου χρονολογείται από την εποχή ακόμη που ο Αλέξης ήταν πρωθυπουργός, φορούσε ζιβάγκο, μιμούνταν στην ομιλία τον Ανδρέα και έβλεπε τον εαυτό του ως μοναδικό δικαιούχο της πολιτικής κληρονομιάς των Παπανδρέου.
Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον ένας μεγάλος άνθρωπος που αναζητά ρόλο στην πολιτική και συνομιλητές, η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής και λειτουργεί μόνο υπέρ του Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει αντικείμενο. Και οι δύο είναι συνταξιούχοι πρωθυπουργοί και δύσκολα θα βρουν έναν ρόλο στην ενεργό πολιτική. Ίσως υπάρχει ένα περιθώριο για τον κ. Τσίπρα στο μέλλον και αυτό λόγω ηλικίας. Αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο…
Πίσω απ’ αυτό το φλερτ, πάντως, έχουν στοιχηθεί ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που για τους δικούς τους λόγους θα ήθελαν να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ναι μεν τα συμφέροντα αυτά ξέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει λύση στην κεντροαριστερά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι μας εμφάνισαν τον Στέφανο Κασσελάκη και τώρα που αποδείχτηκε ότι ο Στέφανος δεν «τραβάει» μας φέρνουν τον Χάρη Δούκα. Θα επιμείνουν στις επιλογές τους. Δηλαδή, στην εξής μία: Στη δημιουργία ενός κόμματος που θα παίζει ρυθμιστικό ρόλο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ελέγξουν τις εξελίξεις και το πολιτικό παιγνίδι. Και φυσικά τη διανομή του πλούτου.
Θανάσης Μαυρίδης