Μαθητής παραπονέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άσπλαχνο νεοφιλελεύθερο κράτος μας που δεν του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι έγραψε… κάτω από τη βάση. Κι εκείνος του απάντησε: «Η Κεραμέως σε έκοψε». Σωστά καταλάβατε: «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές». Είναι το όνομα του μικρότερου κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές πήρε μία μόλις ψήφο. Αλλά όχι του αρχηγού του! Αυτό το κόμμα ζήλεψε ο κ. Τσίπρας…
Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει ο κ. Τσίπρας. Και θα «προστατεύσει» την πρώτη κατοικία και θα κουρέψει το ιδιωτικό χρέος και θα τιμωρήσει τους τραπεζίτες (προφανώς για το ειδεχθές έγκλημα ότι υπάρχουν) και θα γκρεμίσει τις βάσεις για τα ΑΕΙ και θα προσλάβει τους πάντες στο δημόσιο και και και…
Πολύ φοβόμαστε ότι μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα έχουμε ήδη μοιράσει σε υποσχέσεις το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Της Ελλάδος έχει ήδη μοιραστεί.
Ότι λένε ψέματα, είναι γεγονός. Αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Καλές είναι οι φαντασιώσεις, τουλάχιστον για όσο καιρό διαρκούν. Τα πολιτικά κόμματα κρύβουν την αλήθεια, ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε σε συνθήκες σφικτής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κυβερνά. Η διαφορά είναι ότι με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη η κατάσταση θα είναι πιο ομαλή. Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Μπορούν να πουν και οι άλλοι το ίδιο;
Ας πούμε ότι οι εκλογές βγάζουν ένα αποτέλεσμα που οδηγεί στη λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων. Τι θα κάνουν; Θα αρχίσουν να μοιράζουν οικόπεδα και χρέη; Το πιο πιθανό είναι ότι εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας θα επικαλείται ότι δεν τον αφήνει ο κ. Ανδρουλάκης. Ή να τα βάλει και πάλι με αυτή την κακιά Ευρώπη που δεν θα τον αφήνει για δεύτερη φορά να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ανεξάρτητα από το τι θα επικαλεστεί εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μια και μόνο βιώσιμη επιλογή μπροστά της: Να ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρώπης για να παραμείνει και στις ράγες της ΕΕ. Το γεγονός όμως ότι και πάλι θα συζητάμε τα αυτονόητα, όμως, θα αυξήσει την δυσπιστία του διεθνούς κεφαλαίου για την χώρα μας και θα επαναφέρει διλήμματα που πιστέψαμε ότι τα αφήσαμε πίσω μας το 2015…
Τον μαθητή που έγραψε κάτω από τη βάση δεν τον έκοψε η Κεραμέως. Τον έκοψε η νοοτροπία που του καλλιέργησε η οικογένειά του και η ίδια η κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας θα έπρεπε να του πει ότι από το έβγαινε ένας «αμόρφωτος επιστήμονας», θα μπορούσε να αναζητήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η εκπαίδευση στις μέρες μας για να γίνει ένας χρήσιμος άνθρωπος, στον ίδιο και στην οικογένειά του. Θα έπρεπε. Αλλά δεν του το είπε. Ίσως, επειδή δεν το πιστεύει. Δεν πιστεύει στην Ελλάδα των νοικοκυραίων. Δεν πιστεύει στην Ελλάδα της ανάπτυξης. Δεν θέλει, δηλαδή, να ξεφύγει από τις αυταπάτες του 2015…
Θανάσης Μαυρίδης