Θα αγοράζατε χρυσό;

Η κούρσα των τιμών των πολύτιμων μετάλλων κρύβει μια μεγάλη αλήθεια: Ζούμε σε έναν ασταθή και πολύπλοκο κόσμο. Και μην έχετε αμφιβολίες ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει περισσότερο ασταθής, άρα και οι τιμές τους να σκαρφαλώσουν κι άλλο προς τον ουρανό. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε «σίγουροι νικητές» αγοράζοντας χρυσό ή ασήμι. Δεν υπάρχουν ασφαλή λιμάνια σε έναν φουρτουνιασμένο κόσμο. Υπάρχουν ευκαιρίες και δεν μπορεί να πει κάποιος ότι τα πολύτιμα μέταλλα σε αυτές τις τιμές αποτελούν πράγματι ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογής, αν θα καβαλήσει κανείς το ρεύμα ή όχι. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί εκ των υστέρων μια εξαιρετικά καλή ιδέα. Ιδίως αν ο χρυσός ξεπεράσει με άνεση τις 3.000 δολάρια και κοιτάξει προς τις 5.000. Αλλά θα είναι θέμα τύχης. Ή αλλιώς, ο κίνδυνος σε μια πιθανή αντιστροφή της τάσης είναι πολύ μεγάλος.

Ο χρυσός είχε μεγάλη αξία ως ιδέα στη ζώνη των 300 - 400 δολαρίων, πριν από είκοσι χρόνια και όταν όλοι τον πετούσαν από τα παράθυρα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα άχρηστο μέταλλο. Όποιος αγόρασε σε εκείνα τα επίπεδα τιμών είχε λίγες πιθανότητες να χάσει και πολλές να κερδίσει. Κι αυτό διότι η τιμή ήταν αντικειμενικά χαμηλή, ενώ ο κόσμος μας ήταν το ίδιο ασταθής. Άρα!

Μάθημα πρώτο: Όταν αγοράζει κανείς χαμηλά δεν ανησυχεί. Και ενώ δεν μπορεί κάποιος να του εξασφαλίσει ένα σίγουρο κέρδος, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταγράψει μια μεγάλη ζημιά. Και μαζί έρχεται το δεύτερο μάθημα: οι επενδύσεις αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Το κακό είναι ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε χρόνο για να εμπεδώσουμε ειδικά αυτό το μάθημα με τον χρυσό και να το επαναλάβουμε στον επόμενο κερδοσκοπικό κύκλο των πολύτιμων μετάλλων. Θα χρειαστούν και πάλι πολλές δεκαετίες…

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο χρυσός δεν θα ανέβει κι άλλο. Για την ακρίβεια δεν το ξέρουμε. Όπως και δεν το γνωρίζει κάποιος άλλος για να σας το πει. Είναι σαν ένας δρομέας να έχει ήδη τρέξει έναν μαραθώνιο και να τον ρωτάτε αν είναι σε θέση να τρέξει άλλα τόσα χιλιόμετρα. Είναι βέβαιο πως όχι, ότι δεν μπορεί να τρέξει άλλα 40 χιλιόμετρα με τον ίδιο χρόνο που έτρεξε τα πρώτα 40. Μπορεί, όμως, να συνεχίσει να τρέχει μέχρι να κουραστεί και να σταματήσει.

Εσείς, λοιπόν, ρωτάτε στην πραγματικότητα τον δρομέα να σας πει σε ποιο χιλιόμετρο θα εγκαταλείψει. Δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος! Αν είχατε κάνει την ερώτηση στην αρχή - αρχή της κούρσας, η απάντηση που θα παίρνατε ήταν ότι θα ολοκλήρωνε την κούρσα και αυτό θα έμοιαζε με μια λογική εξέλιξη. Μόνο με ατύχημα δεν θα τερμάτιζε…

Συνοψίζοντας! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Και ένας σημαντικός για να πέσει: Ότι έχει ήδη διαγραφεί μια μεγάλη πορεία. Και ναι μεν μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε αυτό το παιγνίδι και να κερδίσει σημαντικά, αλλά ο βαθμός δυσκολίας έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Μια παρατήρηση: Ο χρυσός έχει διασπάσει αρκετές φορές τα ιστορικά του υψηλά. Το ασήμι βρίσκεται ακόμη μακριά απ' αυτά.

Μία ακόμη παρατήρηση: Αγοράζοντας κανείς χρυσό με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεν σημαίνει ότι θα πάρει στα χέρια του πραγματικό προϊόν, σε περίπτωση που «στραβώσουν» τα πράγματα. Δεν υπάρχει τόσο φυσικό προϊόν στον πραγματικό κόσμο …

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]